perjantai 21. heinäkuuta 2017

Ranskanruusuko?

Mysteeriruusu Arvilan puutarhasta ei ole vieläkään kertonut minulle kuka hän on. Ruusuhan löytyi syreenien varjosta, nykyisen trampoliinipaikan vierestä. Se ei koskaan kukkinut ja oli siksi saanut elää ihan rauhassa. Kunnes syreenin vierestä kaadettiin iso koivu. Ja silloin ruusu kukki ja minä löysin sen. En tiedä onko ruusu kasvanut tässä aina ollen Arvilan alkuperäisiä kasveja vai onko se tässä muutaman vuoden ennen meitä asuneen perheen istuttama.
 Nyt kun siirtämäni ruusu on kasvanut suureksi on se alkanut avata salaisuutensa verhoja. Asiassa auttoi myös edellisen postauksen Rosa Mundin saapuminen puutarhaan. Ensin ajattelin Rugosa-suvun jäseneksi mutta tuntomerkit täsmäävät paremmin ranskanruusuun tai kirkonruusuun.
 Ruusun lehdissä ei ole samaa kiiltoa kuin Rugosa-ruusuissa. Lehdet ovat vaaleanvihreät eivät kovin suuret. Ruusu ei tee lainkaan kiulukoita. Kukan muoto on hyvin samanlainen kuin ranskanruusuissa tai joissain kirkonruusuissa.
 Ruusu on kasvutavaltaan kuin Rosa Mundi mutta kukan väri on eri. Kukka on nupulla hyvin pinkki mutta auetessaan väri haalistuu violetimmaksi. Vanhetessa terälehtien suonisto tulee näkyviin. Kukissa on huumaava ja voimakas ruusun tuoksu.
 Kukka on löyhästi kerrottu ja hivenen arka sateille. Kukkia tulee 3-5 kukan ryppäissä samaan varteen.
Pensas on korkea, pisimmät oksat tavoittelevat kahden metrin korkeutta. Juurivesoja pensas tekee, toistaiseksi kuitenkin kohtuudella, voi olla että vanhemmiten leviää enemmän. Ruusu on kasvanut tuossa kolmisen vuotta.

Nimeä tälle kaunottarelle ei ole. Osaatko sanoa mitä ranskanruusua tai kirkonruusua muistuttaisi eniten.

16 kommenttia:

 1. Ruusu on kaunis, mutta en kyllä pysty sitä tunnistamaan. Toivottavasti joku voi sinua auttaa. Oulujoen taimiston Matti Kulju on aikamoinen ruusuasiantuntija. Lähetä kuva ja kuvaus hänelle, josko nimi sieltä löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Oulujoelta olen tilannut ruusuja ja Matin kanssa on ollut mukava asioida, taidan laittaa hänelle postia.

   Poista
 2. Nimen suhteen en osaa auttaa, mutta ihailen kyllä! Kivan vaihteleva tuo väri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusu on kaunis mutta lajike on suuri arvoitus, tai sitten tuo on jonkun risteytymä ja siementaimi.

   Poista
 3. Kiva tarina ruusulla, pääsi viimein kukkimaan. Tunnistuksessa en osaa auttaa, mutta blogistaniasta löytyy varmasti joku, joka tämänkin ratkaisee.
  Piti jo tulla aiemman postauksen kommentissa kysyä, että mikä härkäpapulajike sinulla tekee noin sieviä punaisia kukkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkäpapu on Maatiaiselta "Crimson Flowered". Jää mukavan matalaksi ainakin näin yhden kesän kokemuksella. Ja kukinta on huikean värinen.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Niin on. Siirsin yhden juurenpalan arboretumiinkin ja sekin lähti kasvuun, kohta on ruusua koko piha täynnä.

   Poista
 5. Muistuttaa kovasti Rosa Therese Bugnet ruusua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin muistuttaa, eroa on se että omassani on pienemmät lehdet ja hyvin runsaasti piikkejä. Mutta oisko ruusussa yhtenä geenipohjana Therese Bugnet ruusua. Yhtenevää on pituus ja se että kiulukoita ei kehity.

   Poista
 6. Kaunis ruusu. Lajikkeen osalta en osaa auttaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis tuo on eikä ole maailmanloppu vaikka ruusulle ei koskaan löydy nimeä.

   Poista
 7. Kruunu Vuokon ehdotus on varmaan oikea, minä ostin äidille kerran synttärilahjaksi Therese Bugnetin ja se näyttää juuri tuolta, äiti lähetti kukinnasta nyt kuvia. Kaunis on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Therese Bugnet on kyllä todella lähellä omaa ruusuani.

   Poista
 8. Upea, olipa hyvä, että löytyi ja päätti aloittaa kukkimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä löytö, omassakin pihassa kannattaa kulkea silmät auki.

   Poista

Kiitos kommenteista :)