keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Iiriksiä

Arboretumin aarteita kukkii tänä vuonna runsaasti. Keskelle perennapenkkiä olen istuttanut riviin Virosta tuotuja erilaisia siperiankurjenmiekkoja. Kolmeen on tullut kukka tai useampia.
 Iris siberica "At the Ballet" kukkii ensi kertaa. Väri on kalvas vaaleansininen, kukka jää varren suojaan mutta niitä on runsaasti. Olipa hankala kuvata, jouduin menemään keskelle perennoja että sain edes tämän kuvan.
 Tämä taitaa olla iris siberica "White Triangles". Odotin tätä eri kohtaan mutta istutinkin rivin päähän. Taimi on istutettu vasta vuosi sitten. Väri on todella puhdas valkoinen.
 Iris siberica "Dandys Hornpipe" on kukkinut jo parina vuonna. Tämän värityksestä pidän erityisen paljon. Kaikki nämä siperiankurjenmiekat on ostettu Türista samalta myyjältä. Myyjän kotisivut löytyy tästä. Joskus olen miettinyt että pitäisi kysyä toimittaako taimia Suomeen.
 Vanha ja perinteinen saksankurjenmiekka tekee valtavan kokoisia kukkia. Niitä on vain parissa varressa mutta tällä koko taitaa korvata määrää.
Tämän kellankultaisen vaalean kaunottaren olen ostanut Levon taimipäiviltä vain nimellä valkoinen siperiankurjenmiekka. Tykkään sen vihertävän keltaisesta yhdistettynä puhtaan valkoiseen.

Sunnuntaina juhlitaan mummin kirppusen ristiäisiä sinivalkoisessa teemassa. Minun vastuulla on juhlien kukka-asetelmat. Elän pienessä toivossa että siperiankurjenmiekkojen kukinta ei olisi täysin ohi jotta voisin käyttää niitä pionien ohessa asetelmissa ostokukkien lisäksi.

17 kommenttia:

 1. Kauniita kurjenmiekkoja. Voi miten uskomattoman kaunis tuo Dandys Hornpipe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä saman paikan helmiä pitäisi olla vielä yksi, sekin jonkin sortin liila. Mutta Hornpipe on ehkä se kaunein.

   Poista
 2. Ihanat kurjenmiekat! Vaikea valita kauneinta.

  VastaaPoista
 3. Kauniita, erilaisia kurjenmiekkoja oletkin istuttanut, pidän eniten at the Baletista, upea sininen väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen vaaleansininen on todella upea väri, onneksi kukkia on paljon, osa niistä pääsee ristiäiskukkiin.

   Poista
 4. Taisin nähdä Iris siberica At the Balletin kukassa Peikkometsässä. Ne kukkien sijainti keskellä kasvia oli hyvin erikoinen. Tekee sen, että tekee mieli mennä lähemmäksi kasvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peikkometsän kurjenmiekkaa sain jakopalan tänä vuonna, siinä on vähän tummempi kukka mutta kasvutapa on sama jossa kukka jää lehtien keskelle.

   Poista
 5. Ihania kaikki tyynni, MUTTA....... 'Dandys Hornpipe' viää voiton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvän värinen ja onneksi on viihtynyt. Istutin kuivaan paikkaan kuten neuvottiin, mietin jo että liiankin kuivaan mutta tykännyt on.

   Poista
 6. Komeita iiriksiä kaikki tyynni.
  Luulenpa ettet ristiäisiin tarvitse mitään ostokukkia. Löydät varmaan pihastasi kaikkiin kimppuihin jos vaan maltat saksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisia ruusuja ostan astelmien täytteeksi, kaikki muu taitaa löytyä omasta pihasta. Ristiäisten teema on sinivalkoinen Suomen syntymäpäivän kunniaksi. Pinkkiä ja vaaleanpunaista olisi löytynyt enemmän kuin sinisiä kukkia. Niitä on minulla yllättävän vähän nyt kun niitä sitten kaipaisi.

   Poista
 7. Oh, ihania! Minulla onkin mitä ilmeisemmin liian vähän iiriksia :) Hyviä juhlia teillekin!

  VastaaPoista
 8. Upeat iirikset sinulla! Tosi hieno väritys tuossa saksankurjenmiekassa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)