maanantai 24. heinäkuuta 2017

Paluu Savosta Hämeeseen

Viikonloppuna vietettiin siskon esikoisen rippijuhlia. Minä hyppäsin äidin matkaan jo aiemmin viikolla ja porhalsin siskon luo järjestelyavuksi. Vastuullani oli puutarhan saattaminen vierailukuntoon ja kukka-asetelmien teko. Siinä sivussa tutustuin millainen imuri ja pölyriepu siskollani on.
Kotimatkalla tehtiin mutka matkaan ja kävimme tutustumassa Pielavedellä auki olleeseen maatalon pihaan. Puutarha oli upea, voittanut joskus puutarhapalkinnon. Aittoihin oli tehty museoita ja talo kunnostettu.
 Puutarhaan oli tehty erilaisia rajattuja alueita. Yhteen niistä kuljettiin tämän pienen portin läpi. Kuvasta ei näy mikä puutarhurin paratiisi portin jälkeen aukeni.
 Pieniä yksityiskohtia ja asetelmia oli tehty monenlaista materiaalia kierrättäen. Ei hetken vierailu riittänyt kaiken sisäistämiseen.
 Perennoja oli valtava määrä ja jokaista lajiketta runsaasti. Väleissä kiemurteli pieniä käytäviä joita pitkin kulkea. Vierailun aikana yritin hahmottaa pihaa myös siltä kantilta miten se esittäytyy vierailijoille. Rikkoja takuulla oli mutta yhteenkään en kiinnittänyt huomiota, muuta nähtävää oli niin paljon.
 Vaikka nimikyltit jollain tapaa pilaavat puutarhan tunnelman niin silti olisin niitä kaivannut. Tämän erikoisemman kasvin nimeä en muistanut kysyä, sateessa en viitsinyt muutenkaan vaivata talon emäntää yhtään liikaa.
 Jännä miten tuolla oltiin yli 300km pohjoisempana kuin oma puutarhani on ja silti siellä kukki jo liljat. Omassani ei kuki vielä yksikään. Kertoo siitä miten oma pihani on virallisesti vyöhykkeellä II mutta olosuhteiltaan III.
 Varjoliljat kaariporttia vastaan teki hienostuneen tunnelman. Tuolla puutarhassa varjoliljat kukkivat runsaina.
 Mooseksenpalavapensas, hanhikki ja liilakukkainen kasvi, oisikohan jokin salvia. Kerrassaan hyvä yhdistelmä joka piti kuvata itselle muistutukseksi. Uuden kasvihuoneen eteen tulee pitkät perennapenkit. Nämä voisivat olla siihen oivallinen yhdistelmä yhdelle pätkälle.
 Tässä toinen mysteerikasvi jota ihmettelin. Myöskään puutarhuri ei tiennyt sen nimeä. Ehkä joku teistä lukijoista sen tunnistaisi. Mielettömän kaunis ja myös sellainen jonka haluaisin itsellenikin.
 Rautaromua kivimuurin jatkeena ja kivikkokasvien alustana.
 Perennapenkkien kukkaloistoa. Kuvan iso keltainen kasvi on lupiini. Mielessäni on pitkään hautunut ajatus siirtää omaan puutarhaan tyttären talon viereisellä joutomaalla kasvavaa rubiininpunaista lupiinia omaan pihaan. Se vain pohdituttaa saanko pidettyä kasvin kurissa. Toisaalta rubiininpunainen on jalostettu versio, ei leviä tyttärenkään luona holtittomasti. Nurmirajauksella ja kuihtuneiden kukkien leikkauksella työ rajoittaminen käy helposti.

Museoista räpsin vain muutaman kuvan, hämärä sadesää ja kotiin unohtunut kamera johti siihen että kännykkäkuvien laatu ei ole paras mahdollinen. Yhteen aittaan oli tehty pyykkitupa. Sen pyykkinaru nenäliinoineen oli ikuistettava kuvaan. Kangasnenäliina kun taitaa olla yksi katoava kansanperinne.

Kiitos sisko vierailuvinkistä ja Väkikarttu talon ja puutarhan esittelystä.

21 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Todella kaunis puutarha. Ja huomasi että puutarhalla on jo ikääkin, kasvit olivat niin reheviä.

   Poista
 2. Ihana paratiisi! Jännää nuo erot kasvivyöhykkeissä, on myös niin, että jotkin kasvit aloittavat aikaisemmin kuin toiset, eli voi sanoa edes niin, että jossakin kaikki kukkisi aikaisemmin. Mikä tekee puutarhojen istutusten suunnittelusta entistäkin haastavampaa.
  Mysteerikasvisi näyttää joltakin tyräkiltä. Toinen mysteerikasvi on tähtililja, Zigadenus elegans, se on aivan ihana ja erittäin talvenkestävä.
  Lupiineista jalostetut eivät tosiaan leviä, itse asiassa minulla ne ovat kuolleet hyvinkin pian, sillä ne eivät siedä routivaa maata ilman lunta. Harmi vain! Komealupiini sen sijaan täälläkin vyöryy pitkin tienpenkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, olet uskomaton tietopankki! Kiitos tunnistuksesta, tähtililja meni hankintalistan kärkeen, sopii mainiosti metsäpuutarhan valoisimpaan osaan. Maa on hiekkaperäinen ja läpäisevä. Erilaiset vuodet vielä tuo oman haasteensa kukinnan ajankohtaan, joskus kasvi kukkii kesäkuussa ja joskus vasta heinäkuussa ja viereinen tekee toisinpäin. Tuo haastetta vieruskasveihin.
   Tyttären luon kasvava lupiini on muuten hiekkamaassa, alue on kuivaa mäntyhietikkoa. Taidan kokeilla siirtää ensin yhden lupiinin ja katsoa miten menestyy näillä savimailla. Komealupiini kyllä menestyy ihan missä vaan. Omassa pihassa ollaan sen hävittämisen suhteen voiton puolella. Tien puolella vielä taistelen.

   Poista
 3. No ei mikään ihme, jos on palkinnon voittanut...kaunista. Ja kaunis on mysteerikasvikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis piha, monta yllätystä ja aina uutta rakennelmaa. Ja oli huolella hoidettu.

   Poista
 4. Onpa ihana piha. Ei ihme, että löysit ideoita omaan pihaasi.
  Minun isäni muuten käyttää vielä kankaisia nenäliinoja. Äiti niitä pyykkää ja silittää. Muutama vuosi sitten tehtiin töitä, että löydettiin kaupasta uusia kangasnenäliinoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen isäkin käyttää kankaisia ja kuulemma vaikea on löytää. Kankainen on ekologista, siihen voisi siirtyä.

   Poista
 5. Upea piha! Ja tuo tähtililja kannattaa ehdottomasti hankkia jos sen jostain löydät! On kestänyt hyvin talvet ja kukkii runsaasti pienin, herkin kukin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin että Riihimäellä olevalta taimistolta pitäisi löytyä. Saa myös tilattua.

   Poista
 6. Kaunis piha, siellä näyttää kaikki kasvavan hyvin. Hieno kyllä tuo toinen mysteerikasvi.

  VastaaPoista
 7. Ihanan rehevä puutarha. Tähtililja näyttää nii herkulliselta, että taitaa lähtiä heti kyyttihi ku vastahan tuloo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavan rehevä ja onnistunut. Itsellä on vielä hakusessa mitä kannattaa istuttaa minkäkin kasvin viereen. Tähtilijaa saa Riihimäeltä ja löytyi myös Särkän perennataimiston hausta.

   Poista
 8. Todella kaunis puutarha ja tuolla oli varmasti paljon mielenkiintoista katseltavaa jo kuvienkin perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitti että satoi ja kotiin oli lähdettävä, pihaa olisi ollut ihana kiertää rauhassa. Mutta ehkä pääsen tuonne toistekin.

   Poista
 9. Onpa kaunis puutarha. Nuo kasvit on upeita. mulla on jossain jemmassa kankaisia äitini tädin nenäliinoja. Ne ovat minusta ihania ja muistan kuinka ihailin niitä jo lapsena.

  VastaaPoista
 10. Kaunis puutarha. Onneksi teillä oli aikaa poiketa puutarhavierailulle.

  Valamonruusua on nyt purkitettu. Sitä on myös useita juurivesoja kaivamatta maasta.

  VastaaPoista
 11. Upeassa puutarhassa pääsit vierailemaan! Jännät mysteerikasvit. :)

  VastaaPoista
 12. Kaunista. Mysteerikukka on tutun näköinen. Mutta mitään muistikuvaa ei ole, että tuttu mistä.

  VastaaPoista
 13. No nyt muistinkin missä olen nähnyt mysteerikasvin - omassa pihassa. Se on tähtililja.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)