keskiviikko 2. elokuuta 2023

Puutarhan helmiä

 Hieman on kiirettä. Remontti vaatii aikaani, samoin sadonkorjuu. Peruspuutarhatöille ei ole oikein aikaa, tai jos aikaa olisi, sataa vettä. Tällä hetkellä olen kiitollinen puutarhan helmistä, kasveista joille ei tarvitse tehdä mitään, sen kun antaa kasvaa.

Täydellinen kolmikko. Valkoinen kiiltoleimu, sen kainalossa lilja 'Red Velvet' ja sen vieressä ranskantulikukka. Tulikukan kukan keskusta on lähes samaa punaista kun liljoissa, luonnossa väri näkyy paremmin.
Toinen valkoinen kiiltoleimu joka on istutettu viime vuonna. Sen takana alkaa kukkia liila syreenileimu, sen takana on rippeitä ritarinkannuksista ja vielä hyvässä kukassa oleva kaukasian kirahvinkukka. Hauskasti tämän rivistön koko menee pienimmästä suurimpaan. Koko alue on viime vuonan istutettu, se on jo mukavan täynnä kasveja.
Valkoista tiikerililjaa 'Sweet Surrender' on vaikea kuvata, kukat ovat auki maata kohti. Muutama vuosi sitten istutin muutaman sipulin ja ne ovat todella viihtyneet. Taustalla näkyy pinkki ruusunätkelmä.
Jaloängelmä 'Elin' on lempikukkiani. Tänä vuonna kukat ovat kohtuullisella korkeudella, ei tarvita tikkaita kukintojen kuvaamiseen.
Kivimuurilla on tykätty nelikko. Harmaa nukkapähkämö yhdistettynä kupariheisiangervoon. Kummankin takana harmaamalvikki yhdessä huisku-unikon kanssa. 
Lopuksi piristystä sateen harmauttamiin päiviin. Sitä kaivataan vaikka en voi moittia sateita, puutarha on niistä kiitollinen. 

Nyt yritän ehtiä kommentoida muita blogeja, sekin on jäänyt tässä arjen hektisyydessä.


12 kommenttia:

  1. Puutarhassa on aina paikallaan kasvit, jotka viihtyvät monenlaisissa olosuhteissa juuri omalla tontilla. Helpottaa, että ei tarvitse olla kaikkia kasveja vahtimassa. Hyviä yhdistelmiä sinulla on. Ja upea on tuo kirahvikukan koko ja kukintojen määrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka vuosi olen sitä mieltä, että nyt on korkeat kirahvinkukat ja seuraavan vuonna taas sama juttu. Ihmeen korkealle ne aina venyvät. Luottokasveille kannattaa antaa paljon tilaa.

      Poista
  2. Hienoja kasviyhdistelmiä! Minullakin olisi puutarhassa hoitotöitä odottamassa, mutta alkuviikolla on sadonkorjuu mennyt edelle kiireellisyydessä. Ehkä huomenna on otettava aikaa muillekin puutarhatöille, ellei sade sotke suunnitelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadonkorjuu ja remontti on mennyt kaiken edelle, puutarha ei onneksi katoa mihinkään.

      Poista
  3. Ensimmäisen kuvan kasvikombo on tosiaan täydellinen. Ihana ängelmä! Hienosti on tosiaan Sweet Surrender viihtynyt. Minulta se näyttää hävinneen, ei kyllä ikinä levinnyt tuolloin, vaan oli vaatimaton, kun ei varmaan oikein tykännyt olosuhteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmen komppania on hyvä yhdistelmä, lilja saisi vielä vahvistua lisää. Sweet surrender on viihtynyt mutta tuossa meinaa jäädä vähän muiden jalkoihin.

      Poista
  4. Onneksi monet puutarhan kasvit eläävät omaa elämäänsä ja pärijäävät itteksensä. Aivan ihanat lilijat ja hyvin toisihinsa sointuvat kasviyhyristelmät. Perennapenkit tuuhettuuvat yllättävän nopiaa.

    VastaaPoista
  5. Hyvin todellakin kolmikon värit olet saanut osumaan.
    Vasta muutama viikko sitten itsekin istutin nukkapähkämön tummalehtisen purppuraheisiangervon viereen joten kiva nähdä varsin samantyyppinen yhdistelmä jo isommaksi kasvaneen ja kukkivan nukkapähkämön kanssa.

    VastaaPoista
  6. Ei tulisi mitään, jos tähän aikaan vuodesta olisi vielä jotain erityishoivailtavia kasveja. Sadonkorjuu nielaisee yllättävän ison osan päivästä, vaikka ei olisi aarien kokoista kasvimaata eikä kävisi joka päivä tuntikausia marjastamassa ja sienestämässä. Onneksi puutarha pärjäilee hetken aikaa omillaankin.
    Ja minä taas poistin ihan pari päivää sitten nukkapähkämöä heisiangervon vierestä :D Olivat kyllä upeat yhdessä mutta nukkapähkämölle siinä oli aivan liian rehevä ja varjoisa paikka.
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  7. Ranskantulikukka sopiikin hyvin syysleimun kaveriksi. Taidanpa siirtää yhden huonossa paikassa kasvavan ranskantulikukan uuteen paikkaan. Näin sitä löytää kivoja ideoita toisten blogeista.
    Sweet Surrender on todellakin hankala kuvattava, mutta minusta yksi kauneimmista liljoista. Olen lisännyt sitä systemaattisesti ja vieläkin voisin uusia laittaa. Elin on aivan ihastuttava. Sinun Elinisi kukkii kerrassaan loisteliaasti. Omani on ottanut kuivuudesta vähän siipeensä.
    Hyvä, että tässä vaiheessa puutarhassa on noita itsestään pärjääviä. Tekemistä on muutenkin paljon ja sateiden takia hommia on edelleen jonoksi saakka.

    VastaaPoista
  8. Kauniita yhdistelmiä, hyvin mietitty :) Joskus niitä syntyy vähän kuin vahingossa itsekseen, mulla ainakin.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)