maanantai 7. elokuuta 2023

#suuntana omavaraisuus, elokuu 2023, säilöntää

Puutarhan satokausi on kiivaimmillaan elokuussa. Satoa korjataan talteen ruokapöytään, kuivattavaksi, pakastettavaksi tai muutoin säilöttäväksi. Tänä(kin) vuonna meillä mennään kuten aikaisemmin, säilötään niitä mitkä tulee syötyä talvella ja mahdollisimman paljon syödään heti tuoreena. 

Maustekurkkuja olen tehnyt jo useamman erän. Teen erän aina kun kurkkua on kertynyt 2-3kg. Säilöntäainepussin koko oli pienentynyt, joten nyt voi tehdä myös 1,5-2kg määrällä ja säilöntäainepussista menee tällöin puolet. Kuten olen aiemminkin maininnut, tähän käy oivallisesti myös kasvihuonekurkut.
Meillä kuluu maustekurkkuja valtaisat määrät. Viime vuonna tein yli 30 tölkkiä ja kaikki menivät, eivät edes riittäneet. Niinpä tein keväällä myös kaupan kasvihuonekurkuista kun kurkku maksoi vain 1€/kg. Laskin, että tuolla kilohinnalla tulee edullisemmaksi kuin kaupan valmiit maustekurkut.
Hakkuuaukeilla on nyt niin paljon vadelmaa, että yhtenä päivä keräsin vadelmaa mehumaijallisen täyteen. Lapsenlapsia varmasti ilahduttaa pelkästä vadelmasta tehty mehu. Villissä vatussa on vielä ihan omanlainen arominsa, vahva ja aito. Jos vain aikaa olisi, keittäisin toisenkin maijallisen, mutta taidan tyytyä keittämään loput viime vuoden marjoista mehuiksi, niistä tulee yksi maijallinen ja tänään maanantaina sähkö on halpaa.
Oma puutarha on antanut vähän punaisia vadelmia ja vähän enemmän keltaisia. Keltaiset pakastan kahdella eri tavalla. Yhdet on mehuun menevät marjat ja toiset priimaa, ne käytetään esimerkiksi leivonnassa ja ovat takuulla madottomia. Yleensä olemme vadelman suhteen omavaraisia, mutta tänä vuonna ostin vadelmaa koska pakastin mansikoita vain puolet normaalista.
Valkosipulien sato on erinomainen. Reilut kolme litraa sipuleita. Osa saa jäädä käyttöön ja osa menee myöhemmin syksyllä maahan. Satoa tuli reilummin kuin yleensä sillä uusin valkosipulikantaa muutamalla uudella Latvian matkalta ostetulla sipulilla. Ne ovatkin tämän syksyn suurimmat sipulit ja päätyvät pääosin takaisin maahan. Valkosipulia syömme niin paljon, että tänä vuonna sato loppui kesken. Nyt ei ole ensi talvena sitä pelkoa.
Tavalliset keltasipulit ovat kuivumassa. Tässä näyssä on minusta jotain ikiaikaista. Jos narua ei tunnistaisi muovinaruksi, ei kuvasta voisi päätellä sen ikää. Sipulia on kuivatettu iät ja ajat. Sipulisato oli tänä vuonna erinomainen, vain hyviä sipuleita ja mukavan kookkaita. Näillä pärjätään maaliskuulle saakka. Sipulia ei hinnan takia kannata kasvattaa, mutta maun takia kannattaa, parempia nämä ovat kuin kaupan tehotuotetut.
Tomaattia syödään valtavat määrät tuoreeltaan. Kuvassa on sunnuntain sato. Kunhan pääsato kypsyy, on aika keitellä osa tomaateista paksuksi tomaattikastikkeeksi pakastimeen. Sitten onkin jo lämmityskausi ja kastikkeen saa haudutettua puuhellalla, siihen menee pari kolme tuntia.

Mustaherukat keiton jo hilloksi, mahsikkahilloa teen tarpeen mukaan pakastetuista mansikoista. Herneitä keräsin viikonloppuna muutaman litran ja pakastin ne. Tänä vuonna herneissä on ennätyksellisen paljon matoja parin erittäin puhtaan vuoden jälkeen. Jotain sentään sain pakastimeen.

Sadonkorjuu jatkuu, sitä päästään kohta tekemään myös koristekasvien kanssa kunhan siemenet kypsyvät.

Alla linkit muihin postauksiin:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2023/

Kakskulma https://kakskulma.com/mita-haluaisin-osata-ja-kesan-raksakuulumiset

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/ankat-ja-kanat-suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023/

Kasvuvyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/07/kotitarpeilun-suuret-ilot.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-8/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-8.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/07/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.html

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelo-asioita-kalastuksesta-ja-elukoista

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/08/kotitarvekalastus-koko-perheen-yhteinen.html

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-kotitarve-elaimet/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/08/unelmana-omavaraisempi-elama-mita.html

Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/oman-sadon-sailonta-ja-sadeveden-keruuta-vihdoinkin-suuntana-omavaraisuus/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/08/07/elokuu-23-evasta-koko-talven-varalle/


16 kommenttia:

  1. Valtavasti teillä on jo satoa tallessa. Elokuu on hieno kuu, kun näkee työnsä tuloksen valmiina syötäväksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastin on täynnä, samoin jääkaappi. Loppusato on syötävä pois. Tänään keräsin porkkanoita ja perunaa, kiva syödä niitäkin itse kasvatettuna.

      Poista
  2. Olet aivan ihme-tehopakkaus kaiken säilönnän kanssa! Minusta ei ole mehunkeittoon tai hillon tekoon, nuorempana joskus kokeilin kyllä. Syönkin marjat suoraan pensaista, niitä onkin vain pari per sortti. Sekin on luksusta. Jotakin kyllä olen pakastanut: aroniaa ja pihlajanmarjaa, jotka ovat tuoreena aivan liian karvaita ja ne voi pakastaa sellaisenaan + laittaa aamujugurtin päälle suoraan pakkasesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. En koe mitenkään olevani tehopakkaus. Mehua meillä menee paljon, lapsenlapset juovat siitä suurimman osan mutta juomme itsekin. On myös hyvä janojuoma helteillä kun tekee sopivan laimeaa, minä kun en oikein muuta juo veden ja teen lisäksi, en edes kuplavesiä. Tuoreena syöminen on luksusta!

      Poista
  3. Kyllä oman maan sato on aina sitä parasta syötävää. Sinulla säilöntä on jo hyvässä vauhdissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Suurin osa säilönnästä on jo tehty, mehuja keitän pakastimen tarjonnasta pitkin talvea.

      Poista
  4. Säilöin ensimmäisen kerran kasvihuonekurkkuja, kun emme ehtineet niitä syödä sellaisena syödä samaa vauhtia kuin uusia kypsyi. Ihan yhtä hyvältä maistuvat kuin avomaan kurkusta tehdyt etikkakurkut.
    Komea sipulisato. Omat on vielä korjaamatta. Ei näillä omavaraisviljelmillä välttämättä isoa säästöä tule, mutta maku on ihan toista maata. On se vaan hienoa säilöä itse kasvatettua.
    Onko sinulla maakellari, vai missä säilöt purkit talven yli? Jääkaapin tila ei tahdo riittää purkkitulvalle ja meidän kellari on aivan liian lämmin säilömiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna sipulisato on komea. Jääkaapista uhkaa tila loppua vaikka se on täyskorkea. Hilloa tuli mustaherukaoista vain muutama pieni purkki, enempää meillä ei sitä kulu. Mansikkahilloa keitän pakastimen mansikoista sitä mukaa kun hilloa syödään. Myös mehut teen pakastemarjoista joten jääkaapissa on korkeitaan muutama pulloa mehua kerrallaan. Kellaria meillä ei ole.

      Poista
    2. Täyskorkea meidänkin jääkaappi on, mutta sinne ei montaa säilykettä mahdu. Käymme ruokakaupassa yleensä vain kerran viikossa. Viikon ruoat on mahdutettava kodin säilytystiloihin. Hilloja teen hyvin vähän ja pieniä eriä tarvittaessa kerrallaan, kun sinäkin.
      Oletteko harkinneet maakellarin hankintaa? Tontillanne olisi sellaiselle tilaa.

      Poista
    3. Joskus olemme miettineet maakellaria, sellaisen saisi myös talon alle mutta toistaiseksi on vain mietintäasteella. Käyttö olisi lopulta todella vähäistä. Me käymme nykyisin kaupassa 2-3 kertaa viikossa koska kaupat ovat todella näppärästi työmatkan varrella, jääkaappiin ei tarvitse mahtua suurta määrää kerralla. Maakellari antaisi mahdollisuuden kasvattaa viljelysalaa, mutta siihen ei taas aika riitä. Monitahoisia asioita.

      Poista
  5. Sadon säilöminen on täälläkin ollut tehtävälistalla kärjessä. Hienoa, että omasta puutarhasta saa talven varalle kaikenlaista. Minä ihmettelin tyytyväisenä, että tänä vuonna ei ole ollut herneissä yhtään matoa, mikähän vaihtelun eri vuosina mahtaa aiheuttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä miten herneiden madot menevät, ehkä niissä on vuosittaista vaihtelua, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Sadon säilöminen on kivaa kun tietää, että saa hyvää syötävää omasta puutarhasta.

      Poista
  6. Upeaa sadonkorjuuta! Valtava määrä kurkkuja! Puutarhakasvien suhteen joudun turvautumaan kaupan tuotteisiin, mutta metsämarjat poimin itse. Meillä on mökin lähellä suuri hakkuuaukea, josta jo tänä vuonna sain useamman kymmenen litraa metsävadelmaa. Ihan pelkkää vadelmamehua ei keitelty, vaan punaviinimarjan joukossakin vadelma maistuu ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mikä mikä määrä metsävadelmaa, minulla se on aina pienen automatkan päässä. Polkupyörällä pääsisi mutta tällä hetkellä minulla ei ole pyörää.

      Poista
  7. Ihaillen seuraan. Ja todellakin, tuo sipuleiden kuivatuskuva on jotenkin ikiaikainen <3

    VastaaPoista
  8. Tuo sipuleiden kuivauskuva on jotenkin suloisen maalaisromanttinen :)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)