perjantai 25. elokuuta 2023

Kärhöjen värisuora

 Olen odottanut koko kesän tarhaviinikärhö clematis viticella 'Rubra':n kukintaa. Hankin sen keväällä Lidlistä ja istutin ruukkuun. Tällä viikolla siihen aukeni ensimmäiset kukat. Jännitys tuli siitä, onko kärhön kukka kuinka lähellä saman suvun 'Abundance' kärhön kukkaa.

Siinä se on, ensimmäinen kukka 'Rubra' kärhöön. Tarvetta uudelle kärhölle ei ollut, mutta lajike on kiintoisa, en ole aiemmin törmännyt siihen ja siitä on hankala löytää tietoa suomeksi.
Tässä kukka yhdessä 'Abundance' lajikkeen kanssa. 'Rubra' on ylempi ja 'Abundance' alempi. Eroa on selkeästi, Rubrassa on neljä terälehteä, Abundancessa viisi. Värissäkin on eroa joten helpotus, ei tullut toista samanlaista kärhöä. Paikka on vielä hakusessa sillä ruukussa kärhö ei voi asustella talven yli. Ehkä istututan tämän hortensiapuutarhaan.
Tämän nimettömän kaunokaisen siirsin rosariosta jättikiven tienoille. Lajike saattaa olla 'Rouge Cardinal'. Tänä vuonna kukinta on heikkoa, kärhö kärsi huonosta paikasta joka oli keväisin liian vetinen. Nyt sitä ongelmaa ei pitäisi olla.
Tässä kärhön uusi paikka. En saanut tukirautoja tarpeeksi syvälle maahan, tarvitsen siinä miehen apua. Tässä on kummallisesti hyvinkin sorainen kohta maata, siitä on ehkä mennyt vesijohtoputki vanhalta kaivolta navetalle. Harvinaista tässä savipuutarhassa.
Ajattelin jo, ettei 'Niobe' kuki tänä vuonna. Kukkiihan se ja monella kukalla. Harmi ettei kuki yhtäaikaa samassa tuessa kasvavan valkoisen 'Guernsey Cream' kärhön kanssa. Olisivat upea näky yhdessä,
PPE eli 'Purpurea Plena Elegans' ei petä mikään vuosi. Mieletön määrä kukkia ja suurin osa vielä nupullaan. Yläosa on vihdoinkin levinnyt vieressä kasvavaan marjaomenapuuhun. Kunhan sekin nuput kukkivat, otan kuvan kukkivasta puusta.
'Piilu' tuntuu olevan yhtä heiveröinen joka vuosi, vain yksi tai kaksi versoa nousee maan pinnalle. Lisäsin reilusti karkeaa soraa juurelleen, jospa se auttaisi kasvamaan. Lannoittanut olen kuten muitakin kärhöjä. Paikka voi kyllä olla liian varjoinen, pistetään siirtojen jonolistalle.

Huomenna on odotettu Mustilan arboretumin taimipäivä klo 10-15. Siellä toivottavasti tavataan jos olet menossa.


14 kommenttia:

  1. Onnistunut hankinta Lidlistä, markettihankintojen kanssa välillä tulee yllätyksiä eikä saakaan sitä mitä luullut istuttavansa. Itsekin olen suuntaamassa Mustilaan, kenties törmäämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlin kärhöt ovat olleet aina sitä mitä on ostanut. Tämä oli jo kolmas kärhö sieltä. Mustilassa oli paljon väkeä, taimet hävisivät vikkelästi kasseihin myyjien myyntipöydistä.

      Poista
    2. Väkeä Mustilassa riitti. Suuntasin sinne itse jo heti kymmeneksi ja siltikin oli pelto jo melkein täynnä parkkeerattuja autoja. Ennen puoltapäivää oli ostokset tehty ja nälästä nääntyen lähdin suuntaamaan kotiin. Toivottavasti sait tehtyä onnistuneita hankintoja sinäkin. Omani juuri urakoin maahan.

      Poista
    3. Oikein hyviä hankintoja tein, enemmänkin oli budjetoitu mutta ei tullut vastaan. Minulla odottelevat maahan pääsyä, tästä tulikin muiden puuhien päivä.

      Poista
  2. Onpa Rubrassa hienon värinen kukka. En tiennytkään, että Lidlistä saa jo kärhöjäkin.
    Kivaa ja antoisaa taimipäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväisin on ollut kärhöjä myynnissä. Tänä vuonna oli selvästi erilainen valikoima kuin edellisenä vuonna. Hinta on Lidlin tyyliin edullinen. Oli hieno taimipäivä.

      Poista
  3. Rubran kukka on kauniin tumma. Hieno värisuora kaikkinensa. Mukavaa Mustilan reissua, minulla meni se jälleen ohi muiden asioiden vuoksi, mutta ehkä ensi vuonna sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, etten nähnyt sinua Mustilassa. Oli se taas hieno kokemus. Olin mukana aprikoosi- ja persikkakävelyllä. Mustilaan on istutettu tänä vuonna aprikoosien koeviljelmä.

      Poista
  4. Onneksi sait mitä ostit. Aina ei käy nii hyvä säkä, mutta kärhöt o hianoja, olivat sitte mitä tahansa. Onko tuan 'Abundance'n kukka vaaliempi vai sama verrattuna 'Julia Correvon'n färihin. Olis tilausta aika vaalian punaaselle viinikärhölle. Mulla 'Piilu' kauvan porskuttanu ku taantuu ja katos tykkönään. Toivottavasti o antoosa taimipäivä. Tapaat teherä kyllä hyviä löytöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, että se on hitusen vaaleampi. Täytyy ottaa molemmista kukat ja vertailla niitä vierekkäin. Tuli tehtyä kivoja löytöjä, niistä lisää myöhemmin.

      Poista
  5. Rubrassa on hieno väri. Kiva, että kärhöstä tuli se, mitä luvattiin.
    Vau, mikä määrä kukkia PPE:ssa.
    Mukavaa Mustila-reissua ja antoisia ostoksia!

    VastaaPoista
  6. PPE on voimissaan, ilmeisesti paikka on sille hyvä. Rubra on kivan värinen. Ostin sen nimilaåun kuvan perusteella ja niiden oikeasta värisävystä kun ei koskaan tiedä. Painossa ei välttämättä tule kuvaan juuri oikeaa väriä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)