sunnuntai 27. elokuuta 2023

Mustilan taimipäivä 2023

Lauantaina lähdin aamuvarhain Mustilan taimipäivään. Olin perillä kympin aikoihin eli silloin kun paikka aukeaa, sieltä jo ensimmäiset taimihaukat tulivat autoilleen kassit täynnä taimia. Tässä kohtaa iskee vuosittainen paniikki, riittääkö minulle mitään. Kyllä riittää, se on havaittu joka vuosi. Parkkiin ajaessa kävi vielä niin hauskasti, että ajoimme Versoja Vaahteramäeltä Riinan kanssa vierekkäin parkkiin.

Ensin suuntasin Mustilan taimimyymälään, joka oli ilmoittanut hyvistä alennuksista kauden viimeisen aukioloviikon kunniaksi. 

Myymälästä ostin erittäin kookkaan tuurenpihlajan -70% alennuksella. Tämä tulee arboretumiin, ehkä yhden jo siellä kasvavan pihlajan tilalle tai sitten kivimuurille, pitää pohtia asiaa tarkemmin kunhan pääsen tänään puutarhaan.
Myymälän rääpepöydältä pelastin eurolla maksaruohon ja jouluruusun. Luotan niiden virkistymiseen kunhan pääsevät maahan.
Alma tutkii innokkaana ostoksiani, sopivia vieraita hajuja ilmeisesti. Tässä ovat ostokseni Mustilan arboretumin myymälästä. Harvinaisen vähän, mutta menin sinne viimeisenä ja oli jo ehkä pientä väsymistä havaittavissa, ja kiire kotiin viemään lapsi töihin. Siinä on pieni vuorijalavan taimi kasvamaan nopeasti suureksi näkösuojaksi pellon laitaan. Toinen on lyhtysorvarinpensas, pieni taimi sekin, mutta jospa sopeutuisi silloin paremmin meille.
Virolaiselta saniaismyyjältä löytyi muitakin aarteita. Valkoisen konnanmarjan hankin jo viime vuonna, mutta se ei ole viihtynyt kovin hyvin, elossa on vaan kovin on kitulias. Uusi taimi lähti niin edullisesti, että mielelläni kokeilen toiseen kohtaan. Marjat tulivat mukana ja niitä putoili ruukkuihin. Oikeanpuoleinen taimi on valkoisena kukkiva näsiä, niitä haaveitani jotka ovat saaneet odotella toteutumista vuosia. Olen saamassa valkoisen näsiän siemeniäkin, mutta eipä ole haitaksi ostaa valmis taimi.  Hintaa taimella oli kahdeksan euroa. 
Uusien kaveriksi jotain vanhaa. En raaski jakaa unkarinsinivuokkoa joten ostin uuden taimen. Alppikello hävisi kuivuuteen alppiruusumetsiköstä joten uusi kokeilu hortensiapuutarhaan joka on kosteampi.
Taimiharrastajilta kivan värinen keijunkukan siementaimi. Ja toki lisää brunneroita eli rotkolemmikkejä. Tuossa on kaksi taimea, kirjavalehtinen ja vähemmän kirjava. Molemmat tulevat hortensiapuutarhaan jossa nämä ilmeisesti viihtyvät.
Vasemmalla virolaiselta myyjältä ihana enkeliperhoangervo vaaleanpunaisilla kukilla. Toiselta epimedium x youngianum eli valkovarjohiippa. Sellainen minulta vielä puuttui. Oikealla on Tommolan tilan valikoimista kerrottu kaukasianpitkäpalko. Tavallisen yksinkertaisen ostin heiltä keväällä.
Valitettavasti en jaksanut mennä kuin yhdelle opastetulle kierrokselle, mutta kyllä kannatti. Tuomas Haltia kertoi aprikooseista ja persikoista Suomessa. Lähinnä aprikooseista sillä niistä hänellä on pitkä kokemus ja hänen ansiostaan minullakin on kolme aprikoosin taimea Haapastensyrjän jo lopetetulta koealueelta.
Osa kokeen siementaimista on istutettu Mustilaan, hyvään eteläänpäin antavaan rinteeseen. Sain vahvistusta sille, että voisin istuttaa omat aprikoosit maahan enkä kasvihuoneeseen kuten olen suunnitellut. Toistaiseksi aprikoosini ovat ruukuissa ja saavat olla niissä ainakin ensi kevääseen. Mietin asiaa sitten uudemman kerran.

Antoisa ja mielenkiintoinen päivä. Taimia kohtuudella, enemmänkin olisin voinut hankkia, puutarhassa on tilaa. 


13 kommenttia:

  1. Kiitos raportistasi! Harmittelin, kun minulla ei ollut mahdollisuutta päästä paikalle, mutta nyt tiedän, että ensi vuonna kannattaa mennä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa mennä, paljon kaikenlaista myynnissä ja nuo kierrokset ovat aina huippuja!

      Poista
  2. Löysit hienoja aarteita. Tähän aikaan kesästä monien kasvien lehdistö näyttää surkeilta, mutta juuret saattavat olla hyvinkin elinvoimaisia. Kannatti antaa mahdollisuus euron ostoksille. Komean kokoinen tuurenpihlaja. Ei tullut sillekään paljon hintaa.
    Toivottavasti Alma hyväksyyi uudet tuoksut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alma tuntui hyväksyvän uudet tuoksut. Siitä on tullut erilainen kissa kun Iines on poissa, jotenkin vapautuneempi. Tekee erilaisia asioita kuin ennen. Mustila on aina nähtävyys.

      Poista
  3. Hyvän saaliinhan sait. Yhyreltä reissulta lähes yhtä monta ku mun koko kesän ostokset. Hyvä muistutus mulle, pitääki siirtää oma valakovarjohiippa väliemmille vesille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein kivoja löytöjä. Mustila on myös siitä kiva, ettei etukäteen voi tietää mitä on myynnissä. Tulee siksi kivoja yllätyksiä.

      Poista
  4. Kerrankin voin lukea Mustilan taimipäivästä postauksia ilman kademieltä kun pääsin itsekinnosallistumaan. Hyviä hankintoja näytät tehneen ja loistoalennuksessa ollut pihlaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sait itsekin tehtyä hyviä hankintoja. Valikoimaa ainakin riitti.

      Poista
  5. Kivoja aarteita löysit! Voi, olisi ollut ihanaa päästä Mustilan taimipäivään! Onneksi sentään pääsin pari päivää aiemmin käymään Turun Viherlassilassa ja Kaarinan Kukkatalossa, vähän lohdutusta. :)

    VastaaPoista
  6. Runsaastihan teit hyviä hankintoja. Onnea niiden menestymiselle.

    VastaaPoista
  7. Oli kyllä niin kiva päivä ja on niin ihana aina nähdä!
    Tämä tapahtuma on ehdoton lempparini. Siellä pääosassa ovat oikeasti kasvit, eikä metrilakut.
    Hienoja löytöjä teit. Varsinkin tuurenpihlaja oli mahtavassa alessa ja vielä noin upea taimi.
    Itse en tällä kertaa taimikierrokselle ehtinyt, mutta aiempien vuosien kokemuksella voin suositella niitä.
    Tänne meillekin muutti muutamia kasveja, joista olen kyllä niin iloinen. Osa pääsi jo maahan juurtumaan, mutta osalle täytyy tehdä uusi istutusalue.

    VastaaPoista
  8. No hyvät taimet löysit ja edullisesti.
    Itse olen monta kertaa miettinyt tuonne lähtöä mutta matkaa sen verran paljon että pitäisi melkeinpä yöpyä jossakin lähistöllä. Joten vielä on jäänyt käymättä.
    Aprikoosipuu kiinnostaisi minua mutta vielä on jäänyt hankkimatta. Paikkaa olen lähinnä miettinyt, myös se että kasvaako puu kovin suureksi aiheuttaa pohdintaa. Tilaa toisaalta on mutta kuitenkin pitäisi aika suojainen paikka olla. Persikkapuu pihalla kasvaa,persikoita tullut joinakin vuosina muutama. Täällä lounais rannikolla keväät ovat aika kylmiä kylmän meriveden takia ja persikka kukkii kovin aikaisin. Puu on kasvanut jo melko suureksi vaikka olen sitä leikannut.
    Onnea aprikoosi puiden kasvatukseen,olisi mielenkiintoista jatkossa kuulla miten kasvatus sujuu.
    Hyvää loppukesää ja syksyä !

    VastaaPoista
  9. Kuulosti oikein hyvälle päivälle!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)