tiistai 8. elokuuta 2023

Runsasta ja rehevää

Puutarhassa on runsauden ja rehevyyden aika. Se on ehkä vähän liikaa minulle. En tykkää kaatuilevista kasveista, yli rajojensa tulevista versoista tai nuokkuvista oksista. Alkukesän säntillisyys on paljon enemmän minun juttuni.

Remontin takia, ei suinkaan laiskuuden takia, puutarha on ollut omillaan jo liian monta viikkoa.  On tuntunut todella vaikealta tarttua lapioon kanttaus mielessä tai ottaa rikkaruohojen kitkin käteen ja ryhtyä työhön. Pitäisi, tai muuten puutarhassa on kaaos viimeistään ensi keväänä. Ehkä into löytyy jossain kohtaa. 

'Nigra' salkoruusut ovat valtavan korkeita. En ole mitannut, mutta arvioisin korkeudeksi jopa 2,5 metriä. En kerää näistä siemeniä talteen, saavat jäädä tämän kesän iloksi elleivät sitten selviä talvesta. Katkon versot kukinnan jälkeen pois, osa on kaadunnut kuvan ottamisen jälkeen. Punahatut meinaavat hukkua tuonne keskelle ja sehän ei oikein ole soveliasta.
Minulla on menossa pallohortensioiden siirto. Ne eivät kasvaneet kunnolla rosarion kivimuurilla joten kokeillaan nyt tähän vaikka vähän piiloon tulevatkin. Osa on istutettu kivien eteen jo viime vuonna, osa siirretty nyt. Vaikka ovat kivien edessä, niin puutarhasta katsottuna ovat takana. Aitan kohdalla oleva korkea kasvusto on kirahvinkukkaa, siinä on vieläkin kukkia jäljellä. Amme on viety jo saunaan ja siellä on otettu kylpy saunomisen yhteydessä.
Kaikki mahdolliset siementaimet pitää ottaa talteen. Epäilen näiden olevan ritarinkannuksen siementaimia. Oletteko samaa mieltä? Väri on vaaleanpunainen. Ei näille oikein ole paikkaa mutta ehkä johonkin koloon mahtuvat.
Rakastan tiikerililjoja, tätä perinteistä kantaa joka on alunperin tältä tontilta. Aivan mahtava kasvi vaikka en tiedä mitä tekemistä tällä on tiikerin kanssa. Tiikeri on kuitenkin kissa, joten senkin takia tiikerililja on ihastuttava. 
Rotkolemmikki 'Silver Heart' on vahvistunut kovasti. Alkuun keväällä mietti pitkään nousemistaan, mutta lopulta päätti putkahtaa esiin. Hortensiapuutarhassa pitäisi olla tälle täydelliset kasvuolosuhteet. Kavereita tälle saisi olla, toivottavasti Mustilan taimipäivästä löytyy, sinne olen suunnitellut retkeä. Muutama rotkolemmikki voisi olla hyvä lisä hortensiapuutarhaan.
Tämän päivänliljan väriä jännitin. Olen hankkinut näitä Tommolan tilalta pienen pienen myyntikuvan perusteella. Olen huokaissut helpotuksesta kun näin kukan värin. Eipä voisi olla täydellisemmän vaaleanpunainen. Kukinto on suuri ja näyttävä. Nuppuja on valtavasti joten kukinta on odotettavissa vielä pitkään. Nimensä olen hukannut, toivottavasti se löytyy jostain muistiinpanoista.

Päivänliljoja voisin kasvattaa lisääkin, ne viihtyvät eivätkä tunnu olevan moksiskaan, oli sitten kuivuutta tai ainaista sadetta.


18 kommenttia:

  1. Paukkuja ei riitä joka saralle; jos tekee remppaa, se vie ajan, ajatukset ja energian. Puutarha jää pakostakin joskus oman onnensa nojaan.
    On sinulla mielettömän kokoiset salkoruusut! Ja kirahvinkukat. Vau. Tiikerililja on tosiaan ihana, aivan namu.
    Minustakin näyttävät ihan ritarinkukan taimilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei riitä ja tällä viikolla alkoivat työt. Tänään maalasin nopeasti töiden jälkeen kylppärin oven ja pääsin puutarhaan koko illaksi. Sain kitkettyä monta kottikärryllistä rikkoja. Eka kertaa salkoruusut kasvavat noin korkeiksi.

      Poista
  2. Ihania kasveja ja kaunista kukintaa!
    Luulin itsekin aiemmin, etten pidä rehevästä, monikerroksisesta ja "pursuilevasta" puutarhasta. Nyt uuden rivaripihan myötä olen vähän pakon sanelemana yllättäen huomannut, että oikeastaan sellainenkin on aika kiva, kun tilaa on vähän. Kasvit ovat saaneet rehottaa kukin tavallaan, olen jopa antanut kaikkien maustekasvien rehevöityä ja kukkia. Aiemmin sellainen ei olisi tullut kuuloonkaan, vaan olisin nyppinyt nuput pois. Se on varmaan niin, että kun ympäristö on kovin rakennettu, niin tällainen rehevä piha ei minua yllättäin vastapainona haittaakaan 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoitamattomuus minua ehkä eniten ärsyttää, pitäisi olla siistit istutukset ja kantatut reunat. Nyt ei ole kun remontti on vienyt aikaa, ja muu elämä. Rehevä puutarha on kaunis, eikä silloin toisaalta jää tilaa rikoille.

      Poista
  3. On selvää, ettei pysty repeämään joka paikkaan. Siihen pitää tyytyä, näin on ainakin itselläni tilanne. Olet kuitenkin hoitanut puutarhaa hyvin, joten pieni tauko ei taida koitua haitalliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin yllättynyt miten hyvin puutarha oli pärjännyt eikä kaikki rikat olleet riehaantuneet. Samalla sain vahvistusta sille, että keväisin kannattaa ahkeroida niin loppukesästä voi ottaa rennommin.

      Poista
  4. Onpa rotkolemmikkisi suuri. Ja ei pysty samaan aikaan repimään itseään moneen suuntaan. Puutarhassakaan ei pysty aina olemaan niin napakkana, se varmaan käy kaikille, ellei ole palkattua apuvoimaa. Korkeat salkoruusut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on suuri, toinen rotkolemmikki on neljännes tuosta. Ilman apuvoimia kun tekee niin kaikkea ei ehdi. Tänään onneksi ehdin puutarhaan, teki hyvää päästä nyppimään rikkoja.

      Poista
  5. Päivänliljoista olen samaa mieltä kanssasi. Ne viihtyvät oli kesä lähes millainen tahansa.
    Salkoruusut venyivätkin tänä kesänä komeisiin mittoihin.
    Kaunista kukintaa tiikerililjoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivänliljat ovat kivoja, nykyään värejäkin on laajemmin.

      Poista
  6. Minusta siellä on nyt aivan hurmaavan kaunista😍 Joskus onkin vain hyvä nauttia kasveista, kyllä ne pärjäävät vaikka reunat ei olisikaan niin tip top.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvit kyllä pärjäävät, itsellä vain taitaa olla vieroitusoireita kun ei ole ehtinyt tarpeeksi usein puutarhaan.

      Poista
  7. Ymmärrän sinua. Näin kasvukaudella elämään ei oikein mahdu mitään puutarhan lisäksi. Jollei ehdi riittävästi huoltamaan istutuksia, tulee epämukava olo. Sateet ovat meilläkin laittaneet kasvit röhnöttämään toistensa päällä ja kanttausurien huolto etenee luvattoman hitaasti. Tiedän, että moni asia on nopeammin tehty kuin mitä ennakkoon ajattelee. Mutta kun ei ehdi edes aloittamaan.
    Paraskin neuvoja täällä, mutta kesää on vielä jäljellä ja syksyllä ehtii hyvin tehdä siistimistöitä. Sinulla on nyt remppa päällimmäisenä. Se kestää aikansa ja on sitten poissa päiväjärjestyksestä.
    Upea tiikerililjakasvusto. Olkoon kissoja tai ei, mutta hienoja ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mahdu, ei. Remontin aloitus jäi vähän myöhäiseksi, onneksi ollaan jo loppusuoralla sen suhteen. Sisustaminen vie oman aikansa, mutta sitä ehtii murehtia myöhemmin. Kasvien röhnöttäminen ei ole suotavaa, sateet ovat sitä aiheuttanet.

      Poista
  8. Kaikkea ei vaan ehdi ja jaksa - ainakaan yhtäaikaa! Sinulla on iso remonttiprojekti menossa, joten puutarha pärjäilee varmasti vähän aikaa omillaan. Kun sen hoidon aika taas koittaa, saat varmasti nopeasti aikaan hyvää jälkeä. Kuvista ei ainakaan välity hoidon puute. Pikkutaimet ovat minunkin mielestäni ritarinkannuksia. Kasvien vaihtorumbaa on välillä pakko harrastaa, on vaan etsittävä sitä oikeaa paikkaa. Mustilan Taimipäiviä minäkin taas odotan, on niin monta paikkaa, mihin kaipaisi uusia kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Remontissa on ihan riittävästi. Tänäänkin ehdin töiden jälkeen vain maalata kaikki karmilistat ensimmäiseen kertaan vaikka piti maalailla karmejakin. Ehkä viikonloppuna ehdin puutarhaankin. Minullakin on tyhjiä paikkoja taimille, uusia tarvitaan.

      Poista
  9. Onneksi, sitten kun on aikaan, niin parinkin tunnin huhkimisen jälkeen puutarhassa on saanut jo paljon aikaan. Vaikka minä pidän runsaasta puutarhasta, niin kaatuilevat ja riehaantuvat kasvit joutuvat tähän aikaan vuodesta saksimisen kohteeksi:)
    Ihanan värinen tuo päivänliljasi, ja mahtavan kokoisia salkoruusuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika paljon jo joutuu saksimisen kohteeksi, puutarhas siistitytyy siten nopeasti. salkoruusut ovat nyt komeita.

      Poista

Kiitos kommenteista :)