maanantai 1. lokakuuta 2018

Hortensioita ja kärhöjä

Tavoitteeni on ollut hankkia puutarhaan vuosittain vähintään yksi uusi hortensia. Tänä vuonna tavoite on ylitetty moninkertaisesti. Ensin ostin arboretumiin kuutamohortensian, kasvin jota ehdin etsiä pitkään. Viime viikolla hankin puutarhamyymälän syysalesta lisää hortensioita.
 Kolme 'Bobo' syyshortensiaa sai meiltä uuden kodin. Niille löytyi paikka arboretumista, purppuratuomen vierestä. Paikalla kasvoi jo nimetön pallohortensia mutta se sai siirron toiseen paikkaan.
 Nurmituppaat on kaivettu pois, seuraavaksi lapioin mullan kottikärryihin, asetin tuppaat montun pohjalle nurmipuoli alaspäin, päälle vanha lakana ja mullat kottikärryistä. Ei tule yhtään kompostin täytettä tällä menetelmällä istutuksia tehdessä.
 Vielä viimeiseksi hortensiat multiin. Verkko tulee ympärille myöhemmin kunhan ehdin käydä ostamassa lisää verkkoa, nyt on käytetty kaikki palat mitä taloudesta on löytynyt.
 Käytin hyödykseni toisesta paikasta poistetut valkoiset tähtiputket ja istutin ne purppuratuomen ympärille. Ylhäällä keskellä näkyy surkeassa kunnossa oleva valkoisen köynnösukonhatun taimi, se oli yksi suurista kesän kuivuudesta kärsijöitä. On sentään hengissä mutta eipä juuri muuta.
'Bobo' hortensioiden lisäksi ostin syyshortensian 'Wim´s Red'. Sekin tuli arboretumiin jossa ei kasvanut ennen tätä kesää yhtään hortensiaa paitsi aiemmin mainittu nimetön pallohortensia.
'Wim´s Red' näkyy kuvassa keskellä, hassusti keskellä nurmikkoa. Ensi kesän tavoite on yhdistää kuvan etualan neljä istutuspallukkaa toisiinsa, jos jaksan ja aikaa on, niin aloitan työn jo nyt syksyllä kääntämällä nurmikon ylösalaisin. Ei hajuakaan mitä tuohon istutan mutta eiköhän se selkiydy jossain kohtaa.

Otsikossa puhuttiin myös kärhöistä. Niitäkin tuli hankittua mutta yhtään kuvaa en saanut sillä ne on istutettu tänään lähes pimeällä. Eikä niistä mitään kunnon kuvia saisikaan, puutarhamyymälän -70% rippeistä. Ostin toisen alppikärhön 'Albina Plena', kiinankeltakärhön Clematis tangutica ja tarhaviinikärhön 'Madame Julia Correvon'. Tuli kerralla hyvä lisäys puutarhan kärhötilanteeseen.

26 kommenttia:

  1. Nyt saisi edullisesti kasveja. Hyviä ostoksia olet tehnyt. Ja hienoa, että kerralla saa useamman hortensian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on taimimyymälöissä hyvät alet ja viimeiset viikot istuttaa kasveja ennen talvea. Pikkuhiljaa alan raaskia ostaa useamman taimen samaa lajia, saa nopeammin näyttävää kuin yhden taimen ostamalla ja parin vuoden päästä jakamalla.

      Poista
  2. Tosi hyvät hankinnat! Hortensiat ovat kyllä upeita. Tuota 'Wim's Red':iä olen ihaillut myymälöissä tänä kesänä. Siinä on upea kukinto. Kuutamohortensian ostin minäkin alesta. Kuulaita syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensiat ovat upeita, siksi niitä pitää saada lisää. 'Wim´s Red' on ollut minullakin listalla, nyt se löytyi.

      Poista
  3. Hyvät hankinnat. Tai no, jos ostaa kärhöjä ja hortensioita, niin eihän se voi olla milloinkaan huono :D 'Wim's Redissä' on upea syysväritys. Tuosta sinun arboretumistasi tulee vielä hieno, kunhan kasvit kasvavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi olla mitenkään huono. Kymmenen vuoden päästä arboretum on jo paljon parempi kun taimet ovat kasvaneet, nyt puut ovat vielä pensaiden mitoissa.

      Poista
  4. Nyt onkin ollut hyviä syystarjouksia puutarhamyymälöissä. Minäkin hankin kaksi alennuksessa ollutta 'Wim´s Red' hortensiaa, jalokärhöjä ja jaloangervoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin lukemassa jaloangervo-ostoksistasi, vau, teit hyviä löytöjä.

      Poista
  5. Hyviä syyslöytöjä. Löysit kiinankeltakärhönkin ja muita ihania kärhöjä. Hortensiat ovat hyviä pensaita, kun ovat kauniita aina, jopa talvella niiden jäätyneet kukinnot näyttävät hienoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hortensian yksi hyvistä puolista on että kukinto on kuivuneenakin kaunis.

      Poista
  6. Hortensioita ei voi olla liikaa. Puutarhamyymälöiden syysalet ovat houkuttelevia paikkoja. Hyvä vinkki nurmikkoon tehtävän istutuksen pohjustuksesta, nurmituppaista tulee hurjasti kompostin täytettä. Aion kokeilla tätä vinkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla, sekin auttaa jos jo etukäteen kääntää vain nurmikon ympäri. Hortensiat ovat upeita kasveja.

      Poista
  7. Oih, noista tulee upeita. Alet kannattaa aina hyödyntää :)

    VastaaPoista
  8. Silmissäni jo näen tulevat loppukesät, kun hortensiasi laittavat parastaan. Hienoja ostoksia.
    Minustakin tuo ruohotuppaiden kääntö ja kätkö on erinomainen keino hyödyntää maa-aines ja välttää kompostin täyttyminen. Toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komposti täyttyy muutenkin liian nopeasti ja ruohotuppaat maatuu siellä tosi hitaasti. Näin tulevat hyödyksi heti. Hortensiat ovat varmasti upeita kunhan kasvavat ja kukkivat.

      Poista
  9. Minä yritin kärhöä tänä kesänä kasvattaa,mutta se teki vain pari kukkaa eikä oikein pituutta kasvanut.Nyt mietin,että laitanko sitä talvehtimaan äidin kellariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla jäi pari kärhöä tosi pieniksi, luulen sen olleen kuivan kesän syytä. Kannattaa talvettaa jos on hyvä paikka.

      Poista
  10. Tuota nurmenkääntöohjetta pitääkin muistaa noudattaa. Olen kyllä jättänyt tuppaat maahan, mutten ole laittanut lakanaa. Kuinka monta vinkkiä sinulta on jo tullutkaan.

    Käytätkö muuten oman maan tuottamia valkosipuleita, kun laitat talvivalkosipulit maahan vai ostatko uudet sipulit myymälästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna valkosipulisato jäi niin pieneksi että jatkan sitä ostosipuleilla. Tänään ostin kaksi sipulia omin kaveriksi.

      Poista
  11. Istutatko kärhöt vielä tänä syksynä? Ostin itsekin alennuksesta niitä, mutta luin, että vain ohutjuurisia voisi istuttaa vielä syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutin nyt syksyllä, ei ole mitään paikkaa missä talvettaa joten maahan vaan. Viime vuonna istutin loppukesästä jalokärhöjä ja kaikki selvisivät talvesta.

      Poista
  12. Hienot ostokset . Hortensiat on upeita, näyttäviä isoilla alueilla kuten sinullakin on. Minullakin taitaa olla kymmenen hortensiaa . Nyt en ole harkinnut enää lisää.

    VastaaPoista
  13. Hortensiat ovat niin upeita, vähän eri sävyisiä, eri muotoisia, mutta yhdessä istutusalueena upea näky! Noita Boboja katselin Hankkijalla, mutta nyt jäivät ostamatta.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)