maanantai 8. lokakuuta 2018

Pitkin pihaa

Pihaan ja puutarhaan olen hankkinut monia kasveja niiden syysvärityksen perusteella. Syksyllä ei perennojen loistosta ole tietokaan joten väriä pitää saada toisin keinoin. Kauniin värin saavat puut ja pensaat ovat niitä keinoja.
 Yksi suosikeistani on mongolianvaahtera. Se ei ole näin leimuavan punainen joka syksy, nytkin toinen pihan mongolianvaahteroista on näin upea, toinen lähes vihreä.
 Talon eduspenkissä kasvaa rusokirsikka, kuvassa verkon sisällä. Sen syysväri on tänä vuonna melko laimea, viime vuonna hehkui punaa reilummin. Mustilanhortensia on kauniin keltainen mutta tiputtelee jo lehtiään.
 Ruskavärit keskittyvät arboretumiin, luumulehdossa on vihreää ja ruskeaa. Leikkaan suurimman osan perennoista vasta keväällä. Oikean reunan siperiankurjenmiekat leikkasin kesällä ja ovat siitä kasvaneet taas tuuheiksi.
 Kasvimaalla on mustaa. Talvivalkosipulit on istuttamatta, en ole ehtinyt laittaa niitä maahan. Viikonloppuna juhlittiin keskimmäisen pojan 15-vuotis syntymäpäivää ja siihen meni koko viikonloppu.
Ruusuja hankkiessa kannattaa katsoa muutakin kuin kukintaa. Rosa Harisonii-ryhmän 'Paimio' on kaunis ruusu kukiltaan mutta niin se on myös uusilta versoiltaan jotka ovat suorastaan häkellyttävän punaisia. Pisteenä iin päällä on täysin mustat kiulukat, niitä en vain saanut samaan kuvaan punaisen oksan kanssa. Ruusu kasvaa kaverinaan verivaahtera ja pensasangervo 'Bouble Play Big Bang', kolmikon värit sopivat täydellisesti toisiinsa.

Tälle viikolle luvattiin mukavan lämmintä säätä. Olen kovasti odottanut haravoimaan pääsyä mutta ongelma ei ole sää vaan se, että lehdet ovat vielä tiukasti puissa kiinni. Tällä viikolla soisin niiden tippuvan jotta pääsen töihin.

18 kommenttia:

  1. Upea mongolianvaahtera <3 Odotan kovasti, että minun pieni taimeni on sen kokoinen, että sen ruska näkyy ikkunastakin katsottuna eikä vasta metrin päästä :D Siperiankurjenmiekka on ihana poikkeus kurjenmiekkojen seassa, kun pysyy pitkään vihreänä. Saksankurjenmiekkani on retkottanut varmaan jo kuukauden ajan ruskeana pitkin pituuttaan. 'Paimion' versot ovat erikoisen punaisia. Hyvää uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siperiankurjenmiekka on vihreä loppuun saakka, saksalaiset lajitoverit ovat rumia tähän aikaan. Paimiossa on upeat versot, mukava yllätys.

      Poista
  2. Etenkin loistavan punaisen ruskavärin saavat puut ja pensaat ovat upeita syksyisessä puutarhassa. Aina ruskaväri ei näköjään ole yhtä loistava kahden samanlaisenkaan puun kohdalla, vaan toinen saa loistavamman punan lehtiinsä.
    Upean punainen ruusunverso näyttävine piikkeineen. Tuon päälle ei kannata kuitenkaan horjahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ruskavärit joka vuosi tai saman suvun kasvien kesken tasaiset. Punatammeni ei ole punastunut yhtään, keltakoivussa sentään on ihan keltaiset lehdet mutta niin on muissakin koivuissa. Pihlajissa on hienot lehdet mutta kun taimet on pienet niin ei niissä ole mitään kuvattavaa.
      Paimio on tosi piikkinen ruusu, kannattaa pysyä kaukana.

      Poista
  3. Huikean upea ruusunvarsi. Enpä tuollaista ole nähnytkään - tai osannut oikeaan aikaan oikeaan paikkaan katsoa.
    Odotan kovasti, että kunta istuttaisi mongolianvaahterat aitamme taakse. Kepakot ovat siellä merkkinä, mutta taimia vaan ei kuulu. Tuskin ne tänä syksynä olisivat ehtineet punastua, mutta tulevina vuosina kylläkin.
    Tänä syksynä taitaa tulla monta haravointisessiota, sillä kovin hissukseen lehdet puista putoavat. Yksi puu saattaa olla lähes tyhjä ja toinen ihan vihreä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mongolianvaahterat tulee olemaan hienot. Toivottavasti kunta suojaa ne alkunsa sillä jänikset rakastavat sen versoja. Tätä vauhtia jää haravoimiset keväälle.

      Poista
  4. Upeaa ruskaa. Meidän villiviini petti tänä vuonna. Ruskan sijaan on ruskea ja pudotti jo suutimman osan lehdistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kaikki ole upeassa ruskaväreissä. Viime vuonna koiranheisi oli upea vaaleanpunainen, nyt ruskea. Taitaa olla kesän kuivuudella osuutta asiaan.

      Poista
  5. Your garden and backyard look great!
    Greetings

    VastaaPoista
  6. Taas yksi syy ostaa paimonruusu! Enpä ole ennen lähikuvaa nähnytkään sen uudesta versosta - kiitos tuosta!

    Rusokirsikka parantaa kevään kukintaa ja syksyn ruskaansa, kunhan ikääntyy vähän. Meillä mongolianvaahtera on vasta keltainen, mutta yleensä se muuttuu siitä ihan tulenpunaiseksi. Tänä vuonna ruska on hellinyt upealla loistolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Paimio on kaunis ruusu, ihan sattumalta sen ostin kun alennusmyynnistä tuli vastaan vuosi sitten. Rusokirsikkani on vielä nuori, ei ole kukkinut kertaakaan mutta viime vuonna oli jo hienon punainen. Ehkä sekin kärsi kuivuudesta.

      Poista
  7. Upea mongolianvaahtera. Ruskavärejä osaa arvostaa tähän aikaan vuodesta. Ja tuo ruusunvarren väri on häkellyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ruusu on mahtavan punainen, harmi kun väri ei säily verson vanhetessa.

      Poista
  8. Ihana mongolianvaahtera ja todella kauniin värinen ruusunverso! En ole tiennytkään, että ruusujen versot voivat olla noin punaisia. Kivaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusut yllättävät, niillä on kauneusarvoa muutenkin kuin kukkien muodossa.

      Poista
  9. Mongolianvaahtera on myös suosikkini, upea leimuavan punainen! Onpa ruusulla komea piikkinen ja punainen varsi :D. Minulla on myös valkkarit vielä istuttamatta, onneksi ei ole kiire :D, kukkasipuleitakin vielä laittelen...ihanaa syyssäätä!

    VastaaPoista
  10. Syysvärisiä pensaita ja puita minäkin olen pikkuhiljaa lisäillyt puutarhaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)