maanantai 29. lokakuuta 2018

Aneeminen akka

Kuten olen aikaisemminkin kertonut, on anemia ikuinen elinkumppanini. Viime syksynä mittautin rauta-arvoni ja söin kuurin rautatabletteja. Tänä syksynä väsymys ja anemian muut oireet ovat olleet erityisen voimakkaita. Levottomat jalat, hiusten lähtö, muistiongelmat, ikuinen unen tarve, aikaansaamattomuus ja niveloireet. Siinä pahimmat ja häiritsevimmät oireet.
Keväiset tulppaanit.

 Niinpä otin taas kerran yhteyttä työterveyteen ja pyysin päästä verikokeisiin. Ja onneksi pyysin, tänään sain tulokset ja eiväthän ne ole millään mittapuulla hyvät. Hemoglobiini 106 ja varastorauta arvossa 6. Vuosi sitten hemoglobiini oli 122, varastorautaa ei ole vaivauduttu aiemmin mittauttamaan, nytkin jouduin erikseen pyytämään sitä.
Iki-ihana siskon pihasta tuotu akileija teki tänä vuonna runsaasti kukkia.

 Seuraavaksi kokeillaan kuukauden tehokuuria rautaa suun kautta. No, tiedänhän minä jo mitä siitä seuraa, huonoa olo ja vatsan toimintahäiriöitä. Mutta sinnitellään ja sitten mittautetaan arvot uudestaan. Jos riittävää muutosta ei ole tapahtunut niin saan lähetteen erikoissairaanhoitoon. Tällä kertaa jäi fiilis, että lääkäri otti asiani tosissaan.
Nimettömän pimpinella-ruusun kauneutta.

 Samalla katsottiin myös ensimmäistä kertaa D-vitamiinipitoisuus, se oli 85. D-vitamiinia syön 50 mikrogrammaa vuorokaudessa eikä arvo ollut siltikään tuota suurempi, joten samalla annostuksella saan jatkaa. Myrkytyksen vaaraa ei ole.
Tuoksuherne 'Beaujolais'

Mitään selkeää, tunnettua syytä anemiaani ei ole. Mutta ehkä olisi jo syytä tutkia hiukan paremmin jos vaikka syy löytyisi. Ja rautainfuusioon olen täysin valmis, näistä oireista kärsiminen alkaa olla suoraan sanoen kuin suoraan helvetistä. Ei ole yksi tai kaksi päivää jolloin itku on ollut lähellä väsymyksen tai hiustenlähdön takia. Tai molempien.

Kerrottu kurjenpolvi 'Pleno'.

Jos joku lukijoistani on saanut rautaa infuusiona niin mielelläni kuulisin siitä kokemuksia, tuliko apu kuinka nopeasti ja hävisivätkö anemian oireet? Oma toive on saada tämä aneeminen akka nopeasti kuntoon ja voimaan paremmin.

39 kommenttia:

 1. Onpa ikävän kuuloista :( mutta myös vähän tutun kuuloista, ihan noin pahaa väsymystä ja oireilu minulla ei ikinä ollut, mutta alhaisen hemoglobiinin taustalta löytyi vuosia sitten keliakia. Jos sinulta ei ole keliakiaa tutkittu, niin pyydä ihmeessä että seuraavissa verikokeissa tutkivat myös keliakiavasta-aineet. Minulla hemoglobiini nousi normaalille tasolle gluteenittoman ruokavalion myötä joskaan ei missään huippulukemissa vieläkään ole. Tekisi mieli kyllä mittauttaa varastorauta-arvokin kun meinaan aika väsynyt olla vaikka hemoglobiini on normaali. Mutta ei minun väsymys ole mitään verrattuna tuohon sinun kuvaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama vuosi sitten katsottiin keliakiavasta-aineet ja ne oli kunnossa. Tosin välttelen viljoja sillä ne eivät sovi vatsalleni kovin hyvin, ruis on kaikkein pahin.

   Poista
 2. Kurjalta kuulostaa ja varmasti on jaksaminen vähissä. Onko sinulta tutkittu kilpirauhasen vajaatoiminta? Minulla oli tuommoisia oireita ja syynä oli kilppari. Toivottavasti sairauteesi löytyy pikaisesti helpotusta ja apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpparikokeet katsottiin samalla ja ne oli ok, varastoraudan puutostila aiheuttaa samanlaisia oireita kuin kilpparin vajaatoiminta. Toivon minäkin avun löytyvän pian.

   Poista
 3. Harmillinen tilanne :/ Toivottavasti syyt anemiaan löytyvät ja sitä kautta myös fiksumpi hoitokeino. Hiustenlähtö ja väsymys ovat pirullisia oireita - eivät välttämättä näy suoraan päällepäin, mutta ovat sitäkin pahempia niistä kärsijälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se hiustenlähtö vähän käy luonnon päälle, väsymys taas hankaloittaa arkea. Kun haluaisi jaksaa mutta ei pysty.

   Poista
 4. Voi ei, onpa ikävä kuulla. Anemian tai rautainfuusion osalta en osaa valitettavasti yhtään auttaa sinua. Toivottavasti anemian syyksi selviäisi helposti ja nopeasti korjattavissa oleva asia ja vointisi kohenisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että menee muutama kuukausi ennen kuin infuusioon pääsen, jos sittenkään. Lääkäri kun saattaa päättää että rautatableteilla mennään, oli hyötyä tai ei.

   Poista
 5. Toivottavasti syy selviää!Nivelvaivoja on itsellekin tullut tänä vuonna,en tiedä mistä johtuu.Virtauskokeessa kävin ja arvot olivat ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei koskaan aikuisen ole ollut näin usein jännetupentulehdusta ja se tulee tosi helposti ja ihan uusiin kohtiin kättä ja sormien nivelet kipeytyy. Jopa varpaiden niveliä särkee. Reumaa ei kuitenkaan ole.

   Poista
 6. Minullekin tuli mieleen syinä anemiaan kilpirauhanen ja varsinkin vaihdevuodet. Kumpikin "dilemma" näkyy rauta-arvoissa usein. Monelta naiselta olen kuullut, että kunhan vaihdevuodet käynnistyy niin alkaa rauta-arvot laskemaan samalla, niveloireet myös tyyppioire vaihdevuosista plus nuo muut oireet. Itselläni myös anemiaa (perinnöllistä) ja hb on taas tällä hetkellä 86. Rautakuurilla olen ja aina välillä olen saanut suonensisäisesti verta kun hb laskenut alle 70. Kovin helposti eivät lähde sitä tekemään, eihän se mikään ratkaisu ongelmaan olekaan, hetken helpotus vain. Rautakuurilla pitää olla pitkään, vaikka puoli vuotta, jotta varastorauta täyttyy. Niissä rautatabuissa on paljon eroja, kannattaa kokeilla eri merkkejä, itse pidän kovasti Obsidanista! Jotkuthan kehuu myös Kräuterblutsaftia, sitä nestemäistä luonnon rautaa...toivottavasti olosi paranee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihdevuodet voi olla yksi syy vaikka muita oireita ei vielä ole. Minulla laittaa kaikki rautamerkit vatsan selaisin, Obsidan on yllättäen pahin. Nyt hain Maltoferiä kokeiluun. Nestemäistä olen kokeillut muutama vuosi sitten mutta nosti hemoglobiinia vain muutaman yksikön. Tämä vaiva on siis ollut minulla aina, nuoresta aikuisesta saakka. Alkaa olla kaikki keinot kokeiltuna, siksi niin lasken toiveeni infuusion varaan. Parin kuukautta pystyn rautaa syömään, sitten on vatsa niin rikki ettei kestä yhtään.

   Poista
 7. Hitsi. Pitkä vastaukseni katosi bittiavaruuteen. Palaan huomenna asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin käynyt sama ja ai että se ärsyttää.

   Poista
  2. Äitini sairastaa trombosytopeniaa eli verihiutaleita muodostuu todella vähän. Asiaa on pyöritelty monella taholla, mutta keväällä hän viimein sai lähetteen HUS:n hematologille. Lääkärin vastaanotolla ollessamme otin trombosyytti-keskustelun ohella puheeksi rautavaraston, sillä äidillä oli runsaasti matalaan rautavarastoon liittyviä ongelmia. Olin niistä lukenut Unelmia ruusuista -blogin Titan postauksesta. Trombosytopenia ja Marevan-lääkitys lisäävät verenvuotoalttiutta ja niitä äidillä oli kosolti, mikä osaltaan tuki huonoa hemoglobiinia ja matalia rautavarastoja.

   Rautavarastot mitattiin ja ne olivat hyvin alhaiset. Lääkäri suunnitteli ensin raudan antamista infuusiona, mutta monien ongelmien vuoksi päädyttiin lopulta kokeilemaan ensin tablettihoitoa. Äiti sai tuhdin rautatablettikuurin (Obsidan) aluksi kolmeksi kuukaudeksi ja sitä jatkettiin vielä kahdella kuukaudella. Sekä hemoblogiini että rautavarastoarvo nousivat kohtuullisiksi. Äidin ferritiiniarvoja seurataan nyt kolmen kuukauden välein. Äiti sieti hyvin Obsidania, mutta olemme jutelleet, että rauta-arvojen mahdollisesti uudelleen laskiessa infuusio nostaisi arvot nopeammin ja luultavasti myös helpottaisi oloa paremmin. Tilanne on äidin kohdalla ehkä nyt parempi, koska hän on edelleen hematologin seurannassa.

   Tuntuu, ettei rautavarastoarvoja lääkärit juurikaan nosta esille, eivätkä tutkituta. Sitä pitää erikseen pyytää ja silloinkin leimautuu hankalaksi potilaaksi. Rauta-arvojen mittaaminen ei ole iso juttu muiden labratutkimusten ohessa, tuskin kalliskaan. Luulisi olevan tarkoituksenmukaista tutkia ja sulkea pois näinkin helposti tutkittava asia.

   Kannattaa painostaa lähetettä erikoissairaanhoitoon. Hematologit ovat varmasti parempia asiantuntijoita, kuin yleislääkäri. Toivottavasti saat pian apua. Tsemppiä!

   Poista
  3. Todellakin aion painostaa lähetteeseen, sen vaihtoehto on sairausloma sillä väsyminen vaikuttaa tietysti myös työn tekemiseen. Itselläni tuli näiden vastausten jälkeen mieleeni että kuinkakohan moni diagnostisoidaan väärän diagnoosin alle vaikka oikeasti on kyse varastoraudan vähyydestä. Suomessa suhtaudutaan erilaisten verikokeiden ottamiseen todella nuivasti vaikka juuri se pitäisi olla sitä perustason hoitoa ja ennaltaehkäisyä.

   Poista
 8. En halua besserwisseröidä mitenkään, mutta itselläni rauta- ja d-vitamiiniarvot paranivat sekä kilpirauhasen alkava vajaatoiminta parani normaalille tasolle, kun vähensin radikaalisti maidon saantia. Nykyisin myös hiukset, iho ja kynnet voivat paremmin, eli kalkin puutokseen tämä ei silti johtanut, kun parantuneilla rauta- ja d-vitamiiniarvoilla kalkkikin imeytyy paremmin elimistöön. Jätin jäljelle vain kovat juustot ja kaikesta muusta maidosta luovuin ja vaihdoin kasvimaitotuotteisiin. Moni kuvittelee, ettei syö paljoa maitoa, mutta jos oikein tarkkailet kahvimaidon lisäksi myös muita maitotuotteita ja ruokia, joissa sitä on, on suomalaisen maitoannos keskimääräisesti usein liian suuri. Valitettavasti terveydenhoitohenkilöstö ei tässä maassa juuri koskaan ehdota maidotonta kokeilua. Itsekin löysin vertaistarinoita netistä ja pääsin omien tutkimusten kautta oman ongelmani ytimeen. Jos ongelmasi ovat selittämättömät, suosittelen ainakin kokeilemaan. Saatat huomata eron jo 3-4 viikossa, jos syy on maidon liikasaannissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://villaidur.blogspot.com/2017/02/terveempi-elama-syomalla.html

   Oheisessa linkissä on yksi pitkä postaukseni ruokavaliomuutoksesta ja syvällisemmin perusteluita tuosta maitoasiasta, josta olen lukenut vuosia pojan diabeteksen takia. Etenkin yli 30 kommenttia juttuun, jonka kirjoitin, kertovat, että hyvin monet kärsivät samoja selittämättömiä ongelmia, mutta havainneet samansuuntaisia vaikutuksia maidon poisjättämisen myötä. Tosiaankaan en edelleenkään halua viisastella, vaan vain auttaa pohdinnassa, koska joskus terveysasioissa itse pitää lähteä kokeilemaan, kun tuskastuu kärsimään.

   Poista
  2. Maidon liikasaantia en epäile syyksi, en ole koko aikuisikänä juonut maitoa, en syö muroja tai puuroa lainkaan, en käytä teessä maitoa, en juo kaakaota. Ainut maito tulee aamun jogurtista ja silloin tällöin syödystä kovasta juustosta, siis arkena, tosi juhlissa on kermakakkua jne. Kesällä söin jäätelöä mutta se oli kesällä. Voisi tietysti kokeilla olla ilman maitoa muutaman viikon, vaikeaa se olisi :)

   Poista
  3. Ok. Onhan kilpirauhasarvot mitattu? Oireesi kuulostavat vähän samoilta kuin vajaatoiminnassa. Jos se olisi syynä, siinäkin kannattaa ensin kokeilla tietyillä ruuilla kohottaa arvoja ennen kuin lähtee loppuelämän lääkitykseen ja aloittaa lääkitys vasta, jos 2 kk:n testi ei auta. Tietyt ravintoaineet heikentää kilpirauhasen toimintaa, joten niitä voisi yrittää kans kuuriluonteisesti välttää ja stimuloivia ruokia + hivenaineita lisätä kokeilun aikana.

   Toivottavasti saat avun jotain kautta ja syy selviää!!

   Poista
  4. Kilpparikokeet otettiin samalla, kaiken kaikkiaan tosi laajat kokeet otettiin. Kilppareissa ei vikaa, arvot kaikki ok. Anemia aiheuttaa samankaltaisia oireita ja niitä saatetaan joskus virheellisesti lääkitä kilpirauhasen vajaatoimintana vaikka kyseessä onkin varastoraudan puute.

   Poista
 9. Onpa alhaiset arvot. Minulla rauta-arvot alkoivat pysyä viitearvoilla hormonikierukan ansiosta, melkoiset menkat eivät sallineet rauta-arvojen nousua. Myös nivelpsoriaseksen tulehdusvaiheet syövät rautaa, toki pahoja tulehdusvaiheita ei onneksi ole usein. Noin alhaista hemoglobiinia ei ole minulla ollutkaan. Moni kyllä huomaa kropassaan varastoraudan tippumisen, vaikka hemoglobiini vielä pysyisi juuri viitearvoissa. Toivottavasti löydät hyvän rautalääkkeen. Ei haittaisi tarkempi tutkimuskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole runsaat, tosin kierto on aika lyhyt. Minun viime vuoden arvo 122 on elämäni korkeimpia, alle satasessakin on huideltu, ekan synnytyksen jälkeen hemoglobiini oli alle 80, silloin sain jo lisäverta ja se auttoi. Oli siinä kätilöt ihmeissään kun en reagoinut mitenkään niin alhaiseen arvoon, mutta kun elimistö on aina tottunut alhaisuuteen ja raudan vajaukseen. Mutta eihän se hyväksi ole, voi aiheuttaa korjaamattomia vaurioita elimistöön. Keliakia ehkä on testattava uudestaan, tai pitää tarkistaa otettiinko sekin nyt, en katsonut kaikkia arvoja vielä.

   Poista
 10. Läheiseni potee alhaisia rauta-arvoja. 8 kuukautta rautatabletteja ei ole tuonut parannusta ferritiini-arvoihin, joten meilläkin on toivomus rautainfuusiosta. Lääkäreitä on vain vaikea saada asiaa ottamaan todesta, kun ferritiinin raja-arvo on 10, eli aivan liian alhainen. Nyt asiasta käydään sentään keskustelua lääkärikunnassa. Alhaiset rauta-arvot ovat naisilla enempi sääntö kuin poikkeus. Voimia matkallesi. Mekin koitetaan kahlata samanlaisessa suossa eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei nosta tabletit aiempien kokemusten mukaan arvoja merkittävästi mutta juuri tuo, sillä saisi lääkärit ymmärtämään että tämä vaikuttaa niin monella elämänalueella elämänlaatua heikentävästi ettei sekään ole hyväksi ja voi tulla kalliiksi yhteiskunnalle. Tsemppiä teillekin!

   Poista
 11. Ei mikää ihime, että nualla arvoolla väsyttää ja tukkaki lähtöö päästä. Toivottavasti löytyys joku pitempiaikaane ratkaasu ongelmahan. Hyvin kuitenki jaksat teherä kaikellaasta. Susta saa nii enerkisen vaikutelman. Itte joskus tuskastun ajoottaasehen saamattomuutehen, mutta se taitaa johtua yksinkertaasesti lyhkääsistä yäunista. Ferriittiarvoki oli sentäs 68.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä mahtava ferriittiarvo! Energisen vaikutelman saa mutta blogissa ei aina näy väsymys, ei näy siivoamaton koti, 12 tunnin yöunet tai kitkemättömät rikkaruohot. Ja toisaalta puutarhasta olen saanut voimaa jaksaa vaikka väsyttää.

   Poista
 12. Minä olen kärsinyt melkein koko aikuisiän alhaisesta hemoglobiinista. Harvoin on yli 110 usein about 100. Eikä varastorautakin on heikko, mutta suhteessa hemoglobiiniin ei yhtä heikko. Syytä on yritetty etsiä ja mitään ei ole löytynyt. Kaikki mahdolliset kokeet on otettu. Rautainfuusiosta en ollut edes aikaisemmin kuullut. Nyt heräsi kiinnostus rautainfuusioon. Minulle ohjeistus on, että rautakuuria mahdollisuuksien mukaan ja että elimistö sopeutuu tuollaiseen "kevyeen" anemiaan.

  Minulla ei suolisto kestä rautatabletteja, joten litkin sitä saksalaista apteekista saatavaa yrttilitkua. Se nostaa hemoglobiinia tablettia kuuria hitaammin, mutta toimii kyllä.

  100 hemoglobiinin tiedän ihan hyväksi siitä, että synnäriltä kotiuttivat minut hemoglobiinilla 62 ja siinä meni pari kk ennenkuin olin taas satasessa.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihme miksi lääkärit sanovat että elimistö sopeutuu kun eihän se ole ihmisen normaalitila ja anemia voi aiheuttaa pysyviä vaurioita. Saksalainen litku on tuttua mutta ei se minullakaan nosta arvoja, kerran nosti 110 -> 116. Huh, on sinut kotiutettu alhaisella arvolla, tuossa kohtaa minä sain verensiirron.

   Poista
 13. Voi että, toivottavasti saat veriarvosi kuntoon! <3
  Itsellä ei ole asiasta kokemusta, mutta pari ystävää olivat kuin uudestisyntyneitä rautainfuusion jälkeen.
  Tai onhan mulla periaatteessa kokemusta, kun 2 päivää vanhana minut on kiidätetty Helsinkiin veren vaihtoon, kuulemma folioon kiedottuna. Äidin mukaan tulin pirtsakkana takaisin. Sori, tämä oli nyt ihan asian vierestä, mutta tulipahan vaan mieleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana tarina elämäsi ensi hetkiltä, tai ihana siinä mielessä että sait onnistuneesti hoitoa. Sitä uudestisyntymisen kokemusta odotan hartaasti.

   Poista
 14. Tuttuja oireita. Kärsin jatkuvasta anemiasta yli 40 vuotta. Lopulta reumalääkärini otti asian vakavasti. Minulle tehtiin mahatähystys ja anemian syy selvisi. Keskivaikea mahakatarri. Vatsan limakalvo on surkastunut ja siksi elimistöni ei ota vastaan B12-vitamiinia ja ei myöskään rautaa. Saan B-vitamiinin ruiskeina kolmen kuukauden välein ja isommat anemiat ovat taaksejäänyttä elämää. Flunssat jäivät pois myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas. Tänään sain soiton reumapolilta. Rautavarastoni huutelevat tyhjyyttään, vaikka hb oli 123. Perjantaina on rautatiputusta tiedossa..

   Poista
  2. Pitääkin tarkistaa mikä oli B12-vitamiinin arvoni, matala se on ollut vaikka viitearvojen sisällä. Raskausaikoina söin B12-vitamiinia purkista. Hieno juttu että pääset heti tiputukseen.

   Poista
 15. Toivottavasti saat mitä pikimmin avun ongelmaasi.

  VastaaPoista
 16. Voi että..Voimia sinulle ja toivottavasti syy selviää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, tällä nyt mennään, kuukausi rautakuuria ja sitten uusi arvio.

   Poista

Kiitos kommenteista :)