tiistai 23. lokakuuta 2018

Vaivaako kuivuus talvellakin?

Loppuviikolle ennustetaan yhden jos toisenkin sääpalvelun ennusteissa lumisadetta. Viime yönä oli reilusti pakkasta, talvi tulee vääjäämättä. Mielessäni olen pohtinut kuluvan vuoden kuivaa kesää. Kuivuus alkoi jo toukokuussa, kesäkuussa tuli vähän vettä, heinäkuussa vielä vähemmän. Elokuusta lokakuuhun on ollut tavanomaista vähäsateisempaa.
Keväällä kullero kärsi kuivuudesta.

 Kuinka luonto ja puutarha kestää talven jos maa on näin syksystä rutikuivaa? Kun istuttelin uusia hortensioitani muutaman edellisen viikon aikana, niin ei voinut olla huomaamatta miten kuivaa maa on pintakerroksen alla. Suorastaan pölisi.

Valkotäpläimikkä nuupottaa janoissaan.

Kastelin uudet istutukset mutta koko puutarhaa en ole pystynyt kastelemaan. Eilinen sade tuli siten todella tarpeeseen ja toivon, että siitä olisi edes pientä apua janoiselle maalle.

 Ensi kertaa jouduin harsottamaan kesäkurpitsat paahteen enkä hallan takia. Kolminkertainen harso toimi.

Luonnon takia voisin ajatella sateiden olevan parempi kuin lumen ja jään, vaikka märän maan jäätyminen aiheuttaa sekin omat hankaluutensa etenkin jos lunta ei ole. Se nähtiin pari vuotta sitten puutarhoja tuhonneen tappotalven aikana.


Nurmikko kestää kellastumista ja kuivumista.

Niin pitkäaikaista kokemusta minulla ei puutarhasta ole, että voisin suoraan sanoa miten kasvien kanssa käy. En tiedä osaako kukaan sanoa. Se vastaanotetaan mitä tulee sillä omat vaikuttamisen mahdollisuudet ovat olemattoman pienet. Näin kuivassa kesässä ei auta edes kasvin istuttaminen optimaaliseen paikkaan kasvuolojen suhteen. Kun ei sada niin ei sada.

 Ängelmä 'Elin' teki kukat mukavan matalalle. Kerrankin yletin kuvaamaan normaalisti seisten.

Onneksi kasveilla on omia selviytymiskonsteja. Osa jätti kukinnan kokonaan väliin. Osa teki varsistaan ja kukinnoistaan tavallista pienempiä. Luonto tietää keinot kun vettä ei riitä.
Piparminttu oli parhaimmillaan vasta syksyllä.

Jotkut kasvit heräsivät kuin uuteen eloon elokuun jälkeen kun helteet helpotti ja vettä tuli enemmän kuin pieni ripaus. Yllä olevaa piparminttua keräsin talteen harvinaisen myöhään. Alkukesästä ei ollut mitään mitä kerätä, lehdet olivat nukkekotikokoa.

Keväällä nähdään kuinka kävi. Oliko kuivuus ja kuumuus hitti vai huti.

18 kommenttia:

  1. Kuivaa on ollut ollut, mutta nyt syksystä on satanut ihan kivasti. Yhtenä päivänä katselin yhtä alppiruusuani kummaksuen, kun se näytti vähän lurpottavalta. Maa oli pölyävää sen juurella. En silloin ehtinyt, mutta pitäisi vielä kastella sitä ennen kuin talvi tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kuoli toinen alppiruusuista, toinen siinä rajoilla. Tähän asti olen tappanut kaikki alppiruusut mitä pihan on istutettu, no onneksi on olemassa uusia paikkoja mihin kokeilla.

      Poista
  2. Istutin viimeiset taimet ja kukkasipulit, maa on todella kuivaa pinnan alta ja pesaiden alustat ovat rutikuivia.. Luulisi, että talvikuivuus on kasveille helpompi kuin -märkyys, eiväthän ne juo lepoaikana. Kevät voi kuitenkin koetella jos aurinko porottaa eikä vettä ole saatavilla. Pohjavesitilanne on myös huolestuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se varmaan on, kevät voi olla pahinta aikaa. Jos vielä on vähälumista eikä tule lumesta sulamisvesiä niin pula vedestä on suuri. Ja tuo pohjavesitilanne on tosi huono.

      Poista
  3. Nurmikko onneksi aina niin nopeasti palaa takaisin tuuhean vihreäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nurmikko kestää, tuokin mikä on kuvassa kuivunut on nyt täysin vihreä ja hyvin voiva vaikka maa siinä on pintamaan alla kuivaa.

      Poista
  4. Ällistyttävää, miten eri osissa maata on niin erilainen tilanne tänä vuonna kuivuuden suhteen. Meillä on jo pitkään ollut maa juuri sopivan kosteaa. Myös syvemmältä. Olen samaa mieltä kuin Cheri tuossa ylempänä, että talvella kuivuudesta tuskin niin pahasti haittaa on, mutta kevät voi olla haastava. Perennat todennäköisesti pärjäävät, mutta puuvartiset ja erityisesti ikivihreät saattavat olla kovilla. Ehkä suojaisin kasveja kevätahavalta tavallista huolellisemmin ja sulattaisin keväällä routaa haalealla vedellä, jos meillä olisi sama tilanne kuin teillä. Toivotaan teille vielä muutama maata kunnolla kasteleva sadekuuro ennen talven tuloa ja siihen päälle lempeä talvi ja kevät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kuivuus oli niin totaalista eikä sadetta ole saatu niin paljon että maa kastuisi kaikkia kerroksia myöten. Kevättä taidan nyt pelätä eniten myös siksi että piha on niin suuri ettei ole mitään mahdollisuutta kastella kaikkia kasveja. Pelastaa voi se, että routa on tullut monena vuotena vasta tammikuun puolella ja kaikki sateet siihen saakka ovat imeytyneet maahan, pysyvä lumikin tulee yleensä vasta silloin.

      Poista
  5. Meillä ei vastaavaa kuivuutta ole ollut kuin teillä. Nyt maa on ollut kostea, mutta ei lilluvan märkä tietyistä paikoista, mitä taas joskus. Meille on ollut muutamia todella sateisia päiviä, jotka ovat tuoneet kosteutta. On muuten ollut paljon kauniita ja kuivia syyspäiviä. Niillä voi olla aina se varjopuoli, että sadetta tulee liian vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salpausselän harju menee jotenkin niin että kun lähistöllä sataa niin meillä ei. Talvellakin meillä on monesti paljon vähemmän lunta kuin lähiympäristössä. Kaunis syksy on mukava mutta omat haittansa silläkin.

      Poista
  6. Luonto on todella viisas, kun osaa mukautua vallitseviin olosuhteisiin.
    Meillä oli loppukesä jotenkin ehkä kosteampi kuin teillä, koska puutarha elpyi kesän kuivuudesta aika hyvin. Koskaan ei ole puutarha tosiaan ollut niin kuiva kuin tänä kesänä. Meillä yläpihalla kuivuus näkyy heti, mutta rinteessä ja alapihalla taitaa virrata jotain vesisuonia ja ne toimivat kuin kastelujärjestelmä.
    Olen jo vuosia sanonut asiakkailleni, että tämä ja tämä ongelma johtuu poikkeuksellisista olosuhteista. Nyt en taida enää kohta kehdata niin sanoa, kun jokainen vuosi on poikkeuksellinen ja haastanut kasveja valtavasti. Milloin on talvi vaikea, milloin kesä. On tosiaan jännä nähdä, millainen talvesta ja ensi kesästä tulee ja miten kasvit reagoivat kaikkeen. Minä en ainakaan osaa ennusta enää mitään, katson vain mitä tuleman pitää.
    Se on aika hankalaa ja opettavaista, kun itse ei voi jotenkin hallita puutarhaansa, voi vaan hieman auttaa ja ohjailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elpymistä tapahtui meilläkin mutta ihmeesti maa on kuiva, osa koivuista tiputti lehtensä jo heinä-elokuussa ja samaan aikaan jotkut kasvin heräsivät kuivuudesta eloon. Tuo on hyvä ajatus että maan alla risteilevät vesisuonet voivat pelastaa osan kasveista, saavat juotavaa. Mutta se on juuri niin vaikea kestää ettei voi itse vaikuttaa.

      Poista
  7. Talvikosteuden arat kasvit todennäköisesti vain nauttivat, ettei liikaa kosteutta ole talvella kiusaamassa. Talven ja sulavien lumien aikana viimeisetkin kuivuudet todennäköisesti kaikkoavat. Mutta sen näkee sitten ensi vuonna, ei tässä uskalla mitään varmasti sanoa. Meillä alkaa tilanne jo nyt normalisoitumaan, ainoastaan kasvimaan penkit on edelleen ihan kuivia pinnan alta. Onnistuinpa valitsemaan hyvän paikan kasvimaalle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikukat kuten tulppaanit varmasti nauttivat kun ei ole märkää. Jos talvi on vähäluminen niin sulamisvesiä ei ole tarpeeksi, sitä pelkään. Mutta onneksi nyt on ollut parina päivänä sateita, auttaa paljon.

      Poista
  8. Samaa olen pohtinut täälläkin. Aika näyttää miten käy. Selkeästi lyhyempi kukinta-aika oli monella verrattuna edelliseen, todella sateiseen kesään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika näyttää, voi olla että keväällä on viriteltävä tavallista enemmän suojia kevätaurinkoa vastaan jotta kasvit pärjäävät ilman vettä.

      Poista
  9. Kuivaa on täälläkin. Jouduin siirtämään suurehkon jasmikkeen toiseen paikkaan ja aivan kuivaa oli multa juuriston ympärillä. Toki vettäkin on satanut, mutta entä, jos kuivan talven jälkeen tulee kuiva kesä..?! No, ehkä menemme päivä kerrallaan, hupsuksihan tässä tulee, jos nyt jo huolestuu keväästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosi paha jos nyt on vähälumien talvi ja sen seurauksena kuiva kevät ja jos sen päälle tulee toinen kuiva kesä. Parempi kun ei ajattele liikaa kun itse siihen ei voi vaikuttaa.

      Poista

Kiitos kommenteista :)