lauantai 4. elokuuta 2018

Hupia ja hyötyä

Kasvimaalla satoa on korjattu jo jokunen viikko. Kiivain porkkanakausi on vasta edessä, viinirypäleitä odotan vesi kielellä. Valkosipulit on nostettu kuivumaan ja mansikkasato on todettu syödyksi.
 Tomaatteja saa kerätä joka päivä ison kulhollisen. Luumutomaatti 'Mandat' on osoittautunut makeaksi herkuksi. Tämä saa jäädä vakituiseksi lajikkeeksi, siitä tykkää koko perhe.
 Pensastomaatti 'Vilma' on ainakin satoisa, maun puolesta ihan ok, sellainen hyvä perustomaatin maku. Olen latvonut kaikki runkotomaatit ja karsinut niistä lehtiä pois. Pensastomaateista on poistettu lehtiä jotta tomaatit saisivat aurinkoa ja punaa poskilleen. Jos loppukesä on lämmin niin todennäköisesti kaikki tomaatit ehtivät näiden toimenpiteiden ansiosta kypsyä.
 Viinirypäleitä käyn ihmettelemässä joka päivä, kuva on otettu pari päivää sitten ja kummasti vain tummenemista tapahtuu joka päivä, satoa on tulossa parinkymmenen tertun verran.
 Jos huomenna ei sada, on aika kerätä sipulit kuivumaan. Sipulimaata on kasteltu minkä ansiosta osa sipuleista on todella suuria. Muutama on alkanut kukkia mutta se ei haittaa, kukkivat jätän kasvimaalle ja ne syödään ensin. Sipulien takana kasvaa hernettä ja herneiden takana härkäpapua. Huomasin tänään ensimmäisten härkäpapujen olevan korjuukelpoisia joten taidan latvoa taimet jotta loputkin palot kypsyvät.
Kasvihuoneessa ei ole mikään mahdoton viidakko vaikka tomaattirivissä on yksi taimi enemmän kuin yleensä, sain kerrankin pidettyä varkaat hyvin kurissa. Muutama ehti kasvaa, ne sain sidottua rungon kanssa samaan lankaan, en raaskinut poistaa koska osassa oli jopa raakileita.

Tänään mittari ei kohonnut kuin +26 asteeseen, siitä innostuneena aloitin koko puutarhan kitkemisurakan. Arboretum on valmis ja osa yläpihasta. Huomenna jatkuu sipulien korjaamisen jälkeen.

17 kommenttia:

  1. Mieti, miltä tuntuisi, jos olisi ollut koko kesän 20 astetta lämmintä ja yhtäkkiä tulisi 26 astetta? Sitähän ihan nääntyisi kuumuuteen! Nyt sama tuntuu jo niin viileältä, että alkaa lapio heilumaan :D Mistä tietää, milloin on paras hetki nostaa valkosipulit? Joku sanoo, että kun alimmat lehdet vasta alkavat kellastua ja toinen, että sitten kun alalehdet ovat kokonaan kellastuneet. Vai pitääkö vain nostaa koesipuli ja päättää sitten, onko se jo tarpeeksi iso? Tätä olen nyt pohtinut, kun talvivalkosipulin lehtien kärjet alkavat kellastua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka vuosi pohdin samaa valkosipulien kanssa, nyt oli ekat lehdet keltaisia ja näytti, että se olisi hyvä ajankohta. Sipulit olivat kiinteitä ja kynnet toisissaan kiinni.
      Viime kesänä reissussa oli muka ihan järkyttävän kuuma kun siellä oli +27 lämmintä, tänään se tuntui viileältä. Nopeasti sitä tottui jatkuvaan helteeseen.

      Poista
  2. Hyvää satoa on tullut ja tulossa siellä. Minun tomaattini alkavat pikku hiljaa vasta lämmetä kypsymiseen. Muutamia kypsiä on jo tullut. Pulleita raakileita on kivasti, ja latvat olen katkaissut. Onhan tässä vielä kesää jäljellä tomaattien kypsyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntui että tomaattien kypsymiseen meni ikuisuus, mutta kun se alkoi niin satoa tulee vauhdilla. Onneksi ylimääräisiä voi jakaa läheisille, kaikkea ei pystytä itse syömään.

      Poista
  3. Hauskannäköiset luumutomaatit ja vau, viinirypäleitä!
    Päivien viilentyminen on todella tervetullutta. Jaksaa ihan eri tavalla tehdä puutarhatöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan ei tästä paljoa viilenisi, olen aurinko- lämpöenergialla käyvä puutarhuri. Nyt on hyvä sää. Viinirypäle 'Somerset Seedles' yllätti meidät, tämä on sen kolmas kesä, viime vuonna teki yhden tertun josta saatiin muutama rypäle ja nyt terttuja tuli kymmeniä. Osan karsin pois kun en tiennyt ehtiikö niin paljon kypsyä. Ja on istutettu täysin savimaahan.

      Poista
  4. Upea sato tulossa! Meille tulee vain pari terttua rypäleitä, mutta tomaatteja tulee rutkasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaateille tämä on ollut hyvä kesä, laitoin taas tyttärenkin mukaan pussin tomaatteja ja ensi viikolla taidan viedä kulhollisen töihin syötäväksi. Ja josko kerrankin pääsisin keittämään isoista tomaateista tomaattikastiketta pakastimeen talven syömisiksi.

      Poista
  5. Herkullisen näköisiä nuo tomaatit. Mansikat meilläkin on pakasteessa. Vähäsen vielä tulee ns. aamupuuron marjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tänä vuonna istutetut mansikat tekee vielä muutamia marjoja, samoin valkoinen mansikka joka on jatkuvasatoinen.

      Poista
  6. Tekivätkö sinun valkosipulisi itusilmuja? Jos tekivät, niin oletko koskaan laittanut itusilmuja maahan kasvamaan hyötykäyttöä varten. Jossakin luki, että
    syksyllä ituja voisi laittaa maahan parin sentin syvyyteen. Tekisivät seuraavana
    kesänä yhden ison kynnen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna en antanut valkosipuleiden tehdä yhtään itusilmua, halusin kunnollisen kokoisia sipuleita. Olen joskus laittanut itusilmuja maahan ja ne tosiaan ovat ensin yksikyntisiä, niitä on nytkin. Laitan yksikyntiset takaisin maahan ja hyvässä lykyssä ne tekevät ensi vuonna monikyntisen valkosipulin.

      Poista
    2. Kiitos tiedosta, että itusilmut voi nyppästä pois. Ehkä laitan silmut talveksi maahan ja käytän mahdollisesti yksikyntiset jo heti maasta noston jälkeen.

      Poista
  7. Minäkin nostin valkosipulit, toisella kerralla siis sain jopa satoa. Aika mukavaa
    Jos ehdit käy kurkkaamassa blogiini :)
    Hienosti tulee sinulla satoa!

    VastaaPoista
  8. No on sinulla tomaatteja ja mitä aiot tehdä rypäleistä? Aikamoinen määrä kuitenkin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatiti syödään tuoreeltaan ja jos kaikki isot tomaatit ehtii kypsyä niin keittelen niistä tomaattikastiketta pakastimeen. Rypäleet on tarkoitus syödä tuoreeltaan, jos ei kaikki maistu niin mehuun loput. Mutta luulen lastenlasten syövän jo hyvän osan kun tulevat kylään.

      Poista

Kiitos kommenteista :)