sunnuntai 26. elokuuta 2018

Mustilan taimipäivän satoa

Mustilan arboretumissa vietettiin eilen taimipäivää jokavuotiseen tapaan. Lähdin sinne vähän kaksijakoisin mielin, koko kesän on ollut suurin puutarhainto hukassa. Kuivuus on saanut aikaan lapion ja talikon lepäämisen rauhassa, mitään ei ole voinut istuttaa jotta säästyisi valtavalta kastelu-urakalta. Siksipä en ole hankkinut tänä kesänä kovinkaan montaa tainta.
 Mustilassa inspiraation siemen alkoi nostaa päätään. Valtavasti taimia, suorastaan runsaudenpula.
 Erilaisia punahattuja oli usealla myyjällä. Vältin houkutukset niiden kohdalla sillä punahatut eivät menesty pihassani, muutamaan kertaan olen sen todennut.
 Mutta paljon muuta on menestynyt. Kohtasin Cherin Mustilassa ja hänellä oli käsissä mielenkiintoinen happomarja, sellainen joka minunkin oli saatava. Purppurahappomarja  'Rose Glow' kolahti heti, eikä pelkästään kolmen euron hintansa takia. Lehdissä on hauskava kirjava ominaisuus, näyttää kuin niissä olisi joku virus, ekana tuli mieleen vatkattu vispipuuro. Tämän suhteen on toiveita talvenkestävyydessä, menestyy vyöhykkeillä I-III.

 Maksaruohot ovat heikkouteni. Tämä on virolaiselta myyjältä kuten purppurahappomarjakin. Sedum telephium 'Vera Jameson' vaikutti mielenkiintoiselta uudelta tuttavuudelta. Hintakin oli sopiva, vain kolme euroa.
 Kotona huomasin täydellisesti yhteen sopivan parin, maksaruohon ja purppurahappomarjan.
 Edullisia saarnivaahteran taimia olen etsinyt jo pitkään. Tarvitsen niitä tuulisuojaksi pellon viereen kasvamaan. Nyt löytyi kolme pientä taimea yhteishintaan kuusi euroa. Kaupat tuli heti. Tämä on yhtä nopeakasvuinen kuin muutkin vaahterat, siksi hyvä kasvi minulle ja pellon reunaan.
 Pionit, niitä ei voi vastustaa. Tämä on kiinanpionin siementaimia, täysi yllätys mitä siitä kasvaa mutta juuri siinä juju onkin. Luultavasti en joudu pettymään.
 Sysikurjenmiekasta olen haaveillut pitkään. Nyt sellainen löytyi, oli myyjän viimeinen. Perennoja hankin Mustilasta hyvin vähän, vain tämän kurjenmiekan ja yhden varjoliljan sipulin ja yllä olevan pionin. Valikoimaa olisi ollut valtavasti mutta nyt pihan pensas- ja puutilanne vaatii panostusta sekin.
 Viimeisenä ensimmäinen ostos, vaaleanpunaisen syreenin juurivesataimi kahdella eurolla jonkun taimiharrastajan pihasta. Syreeneistä tykkään kovasti ja vaaleanpunaisena kukkivaa minulla ei ole. Yksi oli mutta sen siirsin tänä vuonna ja taimi otti ja kupsahti kastelusta huolimatta. Sinänsä ei harmita sillä taimi on ollut alusta alkaen kitukasvuinen eikä ollut sitä mitä piti. Moskovan kaunottaren etsintä jatkuu edelleen ja tästä vaaleanpunaisesta saan korvikkeen.
Alma tässä tutkii mitä sitä emäntänsä tulikaan hankkineeksi. Kuvissa esitellyiden taimien lisäksi ostin veikselinkirsikan. Sen kestävyydeksi annetaan vyöhykkeet I-II mutta se saattaa menestyä ylempänäkin. Erityiseksi ohjeeksi sain laittaa vedottomaan paikkaan laihaan maahan. Voi apua, kai sellainen jostain löytyy.

Lisäksi arboretumin havuvalikoima sai täydennystä kahdella eurolla hankitusta hopeakuusen taimesta. Muut taimet ovat nuokkusyreeni ja valkoisia marjoja tekevä pihlaja jonka nimikyltistä en saa selvää ja arvatkaa laitoinko suomenkielistä nimeä mihinkään ylös, enpä tietenkään.

Nyt olisi syytä löytyä istutusintoa jotta taimet pääsee maahan ajoissa ennen syksyä.

28 kommenttia:

  1. Teit hienoja ja edullisia ostoksia. Varmasti niille kaikille hyvä paikka löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa on jo istutettuna, tulin pitämään välissä ruokataukoa. Hitainta on kaivaa monttuja rutikuivaan maahan, niin syvälle kun jaksoin kaivaa oli pölisevän kuivaa maata, vain pintamaa oli kosteaa mutta ei kesään märkää. On tämä ihme kesä.
      Paikka löytyy kaikille, kirsikkaa pitää vielä vähän miettiä sen arkuuden takia.

      Poista
  2. Kivoja löytöjä, eikä todella ollut hinnalla pilattu. Istutus-iloa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arboretum nielee paljon taimia, minun budjetilla sinne ei voi ostaa kovin montaa taimea jolla on kaksinumeroinen hinta, siksi näin edulliset löydöt ovat hyviä ja saa hyvälle mielelle. Ja löytyi se istutusintokin!

      Poista
  3. Hyviä ja fiksuja ostoksia, monta täsmäiskua olet suorittanut! Mukavia istutushetkiä sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreeneitä ei voi olla liikaa ja nyt sain kauan himoitsemani nuokkusyreenin. Se tekisi mieli laittaa etupihalle, paraatipaikalle.

      Poista
  4. Hienot hankinnat! Erikoisen näköinen purppurahappomarja. Harvoin tulee vastaan lehdiltään vaaleanpuna-purppurakirjavia kasveja... tai eipä muuten äkkiseltään tule mieleen mitään! Käy tosiaan kivasti yhteen maksaruohon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kohtasin Cherin jolla oli tuo happomarja mukanaan, muuten olisin mennyt sen ohi. Maksaruoho ja purppurahappomarja on nyt istutettuina vierekkäin.

      Poista
  5. Mukavia istutushetkiä uusien löytöjen parissa.

    VastaaPoista
  6. Hienot ostokset, minäkin olen ostanut joka vuosi havuja syksyn poistoista . Perennoja en osta mutta siirtelen kyllä. Toivottelen hyviä istutus ilmoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennoja minun pitää hankkia mutta vasta kun kasvihuone on valmis ja pääsen istuttamaan sen edustaa. Ja sitä ennen on tehtävä navetan korjaus loppuun. Nyt on hyvä istutussää, ei liian kylmä.

      Poista
  7. No, halvalla sait! Tuolla pitäisi kyllä joskus käydä. Voitko kuvitella? En ole koskaan käynyt Mustilassa! Kääk!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edullisia oli löydöt, 14 taimea ja rahaa kului reilu 40 euroa. Mustilassa kannattaa vierailla ehdottomasti! Ehkä ensi vuonna?

      Poista
  8. Paljon sait kaikkea! Vau! Onneksi joskus saa hyviä vinkkejä muiden löydöistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt saan ison askeleen arboretumia eteenpäin. Tänään aloitin kaivuutyöt mutta iltapäivällä alkanut sade jätti hommat kesken.

      Poista
  9. Olipas halapaa ja kuitenki aika erikoosiaki kasvia. Ainaki täältäpäi kattottuna. Tuallaasta pinkkilehtistä happomarijaa on pakko joskus kokeella, vaikkonki arka. Kaarisyreeniä kans tekis miäli, mutta se vaatii nii palio tilaa, ettei onnistu. Näillä keliillä onki palio mukavempi kaivaa kuappia, ku kesän kuumuures.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustilassa tekee edullisia löytöjä vaikka hintaviakin kasveja on. Katotaan kuinka happomarjan kanssa käy, keltalehtinen on pärjännyt hyvin arboretumissa jo pari talvea. Syreenit on tilaavieviä, omani saattaa olla liian tiuhassa mutta haluankin että ne jossain kohtaa kasvaa toisiinsa kiinni. Oli hyvät kaivuukelit mutta niin älyttömän kuivaa maata.

      Poista
  10. Paljon kivaa istutettavaa sait tosi edullisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso puutarha vaatii paljon kasveja, nyt löytyi monta kivaa lisää. Syreeneistä olen erityisen onnellinen, niitä on tarkoitus kerätä erilaisia.

      Poista
  11. Oi tuonne olisin niin halunnut päästä! Pari vuotta on taukoa Mustilan reissuista - se on ihan parhaita tapahtumia kesässä! Löytöjä siellä tekee joka kerta. Happomarjat viihtyvät täällä vitosellakin, kun suojaa kuten ruusutkin tyvimultauksella. Jäniksen perkuleet syövät versot, jos pääsevät käsiksi - siis verkotus ehkä tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustilasta todella tekee löytöjä, ja kaikille kukkaroille sopivan hintaisia. Meillä on vyöhyke II, kellertävä happaomarja on selvinnyt nyt pari talvea ilman suojausta, vanha tummalehtinen happomarja taas palelluttaa joka talvi osan versoistaan oli talvi millainen tahansa. Ja ne maistuu jäniksille piikeistä huolimatta, se on huomattu.

      Poista
  12. Samassa paikassa oltiin. Onnittelut sysikurjenmiekasta, olisin ostanut, jos olisi tullut vastaan. Mutta eipä mitään, kaikkea muuta mieluisaa löytyi silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sysikurjenmiekka on ollut listalla pitkään, niitä kasveja joiden kohdalla ei hintaa mietitä vana ostetaan kun vastaan tulee.

      Poista
  13. Hieno taimisaalis. Minä olen istutellut kesän taimisaalista, uudet kasvit aiheuttavat aina melkoisen rumban muiden siirtojen kanssa. Purppurahappomarja ei ole vielä löytänyt paikkaansa, mutta eiköhän kohta sillekin löydy oma sija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on tullut vettä niin että istutuksia on voinut tehdä. Kyllä sitä oli jo kaivannutkin.

      Poista
  14. Ihana saalis tosiaan😍 Arvaa harmittiko kun en päässyt tänä vuonna tuonne taimipäiville☹️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti harmitti. Onneksi lähdin vaikka aamulla pitkään mietin viitsinkö. Tuli hankittua hyviä taimia ja intoa istuttamiseenkin on taas.

      Poista

Kiitos kommenteista :)