keskiviikko 15. elokuuta 2018

Mitä ikkunoiden kunnostaminen maksaa?

Netistä löytyy melko vähän tietoa mitä ikkunoiden kunnostaminen itse maksaa. Niinpä olen laittanut itselleni kustannuksia ylös tämän kesän ikkunoiden kunnostamisesta. Hinnat kerron ilman yhteistyötä tai maksettua mainostamista. Osaa hinnoista on mahdoton arvioida koska tuotetta on löytynyt omista varastoista. Eli tämä on vain suuntaa antavaa tietoa.
 Kaikki välineet ovat olleet omasta takaa paitsi yksi. Lasitusvasara minulta puuttuu, sitä olen toivonut syntymäpäivälahjaksi. Toistaiseksi pärjään miehen tekemällä korvaavalla lasitusvasaralla. Lasitusvasara maksaa n. 50 euroa mutta pienellä tavallisellakin pärjää. Lasitusnauhaa eli lasien kiinnittämiseen tarvittavia pieniä nauhasta katkaistavia nauloja minulla oli ennestään. Kymmenen tankoa maksaa n. 5€, minulla meni suurin piirtein 2 tanko per poka. Yhdessä tangossa on 22 naulaa.
 Pellavaöljymaali ostettiin tällä kertaa Virtasen 4 öljyn maalina. 2,7 litran pönttö maksoi n. 55e sävytettynä. Yhdellä pöntöllä on maalattu kaikki 10 pokaa, 5 ikkunakarmit, muutaman oven karmit ja autotallin ovien karmilistat. Maalia jää vielä ehkä litra seuraaviin ikkunoihin. Tätä oli vaikea arvioida sillä samaa maalia on ostettu myös uuden avokuistin maalaamiseen enkä ole eritellyt mistä pöntöstä maalataan mitäkin.
 Neljään pokaan piti ostaa uudet kulmaraudat. Ne löytyi kaikkein edullisemmin Tokmannilta, pussin hinta on 3,19€ ja sillä raudoittaa yhden pokan. Pusseja olen ostanut neljä. Ruosteenestomaali metalliosiin spraymaalina maksoi 7,5€, sitä etsittiin pitkään mutta Lahden Kärkkäiseltä löytyi halutun valkoisen sävyisenä.
 Perinteisen ikkunakitin olen tehnyt itse. Sitä myydään myös valmiina mutta en osaa sanoa kumpi tulee edullisemmaksi. Toistaiseksi ehkä itse tehty sillä olen saanut vernissan aikoinaan ihan älyttömän edullisesti. 2,7 litran pönttö maksoi 10e. Netin mukaan litra edullisinta vernissaa maksaa noin kympin. Kitin toinen aine, liitujauho kannattaa ostaa kolmen kilon laatikossa jota myy Lahdessa ainakin Starkki hintaan kahdeksan euroa. Yhden laatikon hain, ennestään oli vajaa laatikko.
Eli tähän saakka ikkunoiden kunnostamiseen tarvittavat tarvikkeet ovat maksaneet noin 85€. Ei paha sillä melkein puolet on kunnostettu. Puuosien korjaamisen tarvittava puu on löytynyt omista varastoista, sen hintaa on vaikea arvioida koska on yleensä ns. jämäpuuta muista projekteista.

Ikkunoiden kunnostaminen kannattaa itse, puuha ei ole ollenkaan vaikeaa. Ja mitä useamman ikkunan tekee, sitä parempi on lopputulos kun työn oppii. Saatan kunnostaa talvella lisää ikkunoita kuten tuon alimman kuvan ikkunan. Minulla nimittäin kävi pieni moka verhoilukurssille ilmoittautuessa. Muistin ajan väärin ja niinpä en enää mahtunut muutamassa minuutissa täyttyneelle kurssille kun menin ilmoittautumaan. Siinä sitten piti miettiä muutamassa sekunnissa hätäsuunnitelma sillä muutkin kurssit täyttyvät nopeasti. Niinpä menen taas entisöintikurssille jos en saa verhoilukurssilta peruutuspaikkaa. Entisöintikurssilla jatkan ikkunoiden parissa sen mitä voin. Uusia pokia joudutaan teettämään 4-6 kappaletta mutta se on tulevia projekteja.

12 kommenttia:

  1. Hei!
    Mielenkiinnolla olen seurannut ikkunaurakkaasi: itsellä tälle kesälle 18 ulkoikkunaa tehtynä. Hidasta mutta mukavaa hommaa, talo on ihan eri näköinen kun ikkunat on laitettu.Lasitusvasaran löysin itse 10 eurolla ja hyvin on toiminut, 50 euroa kuulostaa paljolta. Kittiä en rohjennut itse tehdä, ajattelin että en saa sopivan jäykkää tai muuten hyvin toimivaa. Millaisilla mittasuhteilla teit?
    T Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna viestistä. Mistä löysit vasaran noin edullisesti? Kiersin kaikki Lahden rautakaupat ja vastaavat läpi eikä missään ollut lasitusvasaraa. En osaa sanoa kitin suhdetta, aluskitti saa olla löysää mutta päällikitti napakkaa. Ei kuitenkaan liian napakkaa/kuivaa ettei rypisty ja halkeile. Oikean koostumuksen oppii vain tietämään. Sen huomasin navetan ikkunoiden kanssa, että pari päivää seissyt valmiiksi tehty kitti levittyy kauniimmin kuin tuore juuri tehty.
      Sinulla on iso urakka ikkunoita tehtynä! Minulla on kaikkiaan 20 neliruutuista pokaa ja kolme kaksiruutuista tehtävänä, neliruutuisista on puolet tehty, tai vielä on yksi poka maalaamatta kun odotan kitin kuivumista.

      Poista
  2. Hei!
    Vasaran löysin Lasipiha-nimisestä nettikaupasta, postikulujen kanssa hinnaksi tuli noin 13 euroa. Huomasin että ainakin omilla vähän kömpelöillä käsilläni lasitusvasara oli helpompi käsitellä kuin pieni tavallinen. Laitoin vielä läpinäkyvän muovitaskun lasin päälle ja sai mukavasti naputeltua. Täytyy varmaan ensi vuonna kun urakka jatkuu kokeilla itse kitin tekemistä. Aineet ovat aika edullisia verrattuna valmiina ostettuun kittiin. Kun on paljon ikkunoita niin rahaa saa kyllä kulumaan ja jostain pitää säästää.
    Navettasi on kyllä hieno, samoin pihasi. Me vanhaa taloavasta pari kesää kunnostaneina ihmettelemme vielä mitä kaikkea pihasta putkahtelee esiin kun liiat puut on hakattu pois!
    T Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pistin heti vasaran ja nauloja tilaukseen. Kitin veivaaminen ei ole vaikeaa, kuin taikinaa tekisi. Vanhat talot on aarteita joista kannattaa pitää huolta. Meidän päärakennukseen ikkunat on joskus vaihdettu mikä on harmi, vanhat olisivat olleet paremmat kuin nämä 1980-luvun vetoluukut. Onneksi muissa rakennuksissa on alkuperäiset ikkunat. Minulla on vasaran alla kauppojen muovisen karkkilaatikon kannesta leikattu palanen, kaikenlaisesta sitä onkin hyötyä.

      Poista
  3. On tosi hyvän näköösiä nua kunnostetut klasit. Teirän navetta o paremmas kuasis ku meirän, vaikka son viälä käytös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On navetassa vielä paljon korjattavaa, toisen puolen ikkunat on pahemmassa kunnossa, aloitettiin helposta puolesta. Salaojat pitäisi kaivaa uusiksi ja korjata tiiliseinien romahdukset. Mutta se teke jo tosi paljon kun ikkunat on kunnossa.

      Poista
  4. This building looks like a cool find. I love the window of this place, really cool design. Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. That building is old cowbarn. We start to renovate it this summer, it was building 1929.

      Poista
  5. Todella edullista ikkunankorjausta. Olen teettänyt ammattilaisella pari ikkunaa ja hinta on ollut huimaava varsinkin kun puuosia on jouduttu uusimaan. Tänä kesänä olen jatkanut saunamökin kunnostusta ja eteläseinän kaksi ikkunaa tarvitsivat uudet kitit. Mielenkiinnolla olen seurannut projektiasi ja mietin uskaltaisinko ryhtyä puuhaan itse vai turvaudunko taas Anuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehden säästää valtavasti. Uusia pokia joudutaan teettämään, hintaa on reilun satasen per poka kun meille riittää puuvalmiina ja lasitukset ja maalaukset tehdään itse. Mutta hyvin tehty ikkuna kestää taas kymmeniä vuosia eteenpäin.

      Poista
  6. Mahtavaa puuhaa tuo. Varmasti taito kasvaa tehdessä. Hienoa on kun entistä korjataan, eikä aina hankita uutta. Sitä sopisi nähdä maailmassa enemmänkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olan samaa mieltä, siksi on hyvä ohje asua vanhassa talossa vuosi ja miettiä rauhassa mikä oikeasti tarvitsee korjaamista ja mikä ei.

      Poista

Kiitos kommenteista :)