torstai 2. elokuuta 2018

Vaihtelevaa

Eilen saatiin pitkästä aikaa vettä, mittariin kertyi noin 20mm, enemmänkin saattoi tulla sillä voimakas tuuli kaatoi mittarin kumoon jossain vaiheessa. Puutarha selkeästi virkistyi sateesta.

Viime vuosina erilaisten kukkivien kasvien kukinta on ollut kovin vaihtelevaa, on ollut tappotalvi, vetinen ja kylmä vuosi, ja nyt kuiva ja lämmin kasvukausi. Keväällä ei tiedä mitään siitä mikä on vuoden menestyjä ja mikä häviäjä.
 Sinipiikkiputki on vaihtelevuudesta huolimatta joka vuosi yksi pörriäisten ja ötököiden suosikki. Kultakuoriaiset, mehiläiset ja kimalaiset suorastaan rakastavat kasvia.
 Minä taas rakastan uusia kärhöjäni. Clematis 'Pink Fantasy' on jäänyt pienikokoiseksi kuivuudessa mutta siihen on tullut kolme pientä kukkaa. Kauniita sanon minä.
 Ukonhattu ei ole tykännyt kuivuudesta, osa on jopa kuollut, osa taas kasvaa paremmin. Kovin korkeita ovat tänä vuonna.
 Syyshortensia 'Grandiflora' kukkii todella aikaisin. Poistin tästä keväällä pari sivuoksaa jotta pensas kasvaisi yksirunkoiseksi. Pallohortensiat jäivät tosi pieniksi ja tekivät vain muutaman kukan. Hortensioita en ole keinokastellut kertaakaan vaan ne ovat saaneet pärjäillä omillaan.
 Valkoinen ruusunätkelmä on vallannut talon edustan istutusta vähän turhankin paljon. Se on taas taivuttanut jopa rusokirsikan oksaa. En raaski silti leikata kasvia sillä se kukkii pakkasiin saakka. Vaaleanpunaisen ruusunätkelmän sain tapettua näissä helteissä.
 Tämän kasvin latinankielisen nimen muistan mutta en suomalaista nimeä. Liatris spicata, hauska pörröpuikko availee kukkiaan luumulehdossa. Tämänkin pitäisi olla hyvä ötökkämagneetti.
Ihmettelin mikä mötikkä on keskellä sinikämmenen lehteä. Menin tutkimaan asiaa lähempää ja totesin mötikän siemenkodaksi. Saisikohan tästä ensi vuonna peräti siementaimia?

Viikonlopuksi toivon sään puolesta vakaata, ei vaihtelevaa. Saisin tehtyä maalaushommia.

12 kommenttia:

 1. Jep, vaihtelevaa on. Meillä ukonhatut ovat ihan henkihievereissä ja alppipiikkiputkit ovat vähentyneet radikaalisti viime sadekesien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinipiikkiputki ei taida olla herkkä sateelle koska se ei kärsinyt viime kesästä ollenkaan. Ukonhatuille on ollut kova kesä.

   Poista
 2. Jep, vaihtelevaa on täälläkin: helteisen tilalle on nyt tullut tukahduttavan kuumaa, hautova ja superkostea säätila. Myöhään eilen illalla sataa tihuutti tunnin ajan, mutta maahan imeytymisen sijaan taisi höyrystyä suoraan ilmaan. Minulla työntää kukkavartta samainen pörröpuikko, eli punatähkä. Eipä ole tullut sen latinankielistä nimeä koskaan katsottua. Se on todellakin hyvä pörriäiskasvi. Kaunis syyshortensia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen hautova sää on täälläkin ja tuntuu että tuulenvirekään ei liiku. Punatähhä, miksi lie niin vaikea muistaa :)

   Poista
 3. Meillä ei ole vaihtelevaa, vaan päivä toisensa jälkeen kärvistellään kolmenkympin helteessä. Arvaa vaan, kuinka kuivaa kaikkialla on. En edes enää viitsi luetella niitä kasveja, jotka ovat joko minikokoisia tai joita ei näy laisinkaan.
  Pörröpuikkosi on punatähkä, kuten edellisessä kommentissa jo mainittiin. Minulla on sitä punaisena ja valkoisena. Tänä vuonna muutama hassu ja nekin ehkä kymmensenttisiä. Ihme kesä. Seuraava taas ehkä ihan jotain muuta.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, täällä on ollut vain 26-28 astetta. Kuivaa on meilläkin, arboretumissa on pieniä puita kuollut koska en vaan jaksa kaikkea kastella, perennojakin on menetetty. Ja nytpä tajusin etten ole nähnyt valkoista punatähkää lainkaan, liekö kuivuus vienyt senkin.

   Poista
 4. Vuodet - ja vuoden ajat - ovat ilmastonmuutoksen ansiosta säiltään vaihtelevia. Onneksi oikeaan paikkaan istutettu kasvi yleensä kestää vähän sään ääri-ilmiöitäkin. :)
  Upea rungollinen syyshortensia. Pitäisiköhän katsella omaakin syyshortensian taintani sillä silmällä?..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa kasveista on voinut erittäin hyvin helteestä huolimatta, ja vaikka en ole niitä kastellut kertaakaan. Ukonhattu on niitä ei niin kuivuutta sietäviä kasveja. Olen muokaillut muitakin hortensioitani melko rohkeasti haluttuun suuntaan, kestävät hyvin leikkuuta.

   Poista
 5. Minulla on parissa paikassa ukonhattua ja aika huonoa on kukinta tänä vuonna. vaikka toinen on "märemmässä" paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kasvoi tähän taloon muuttaessa ukonhattua räystään alla, siinä oli aina komeat ukonhatut. Ne vain oli pakko siirtää pois kun aluetta muutenkin muokattiin. Nyt siihen saisi taas ukonhatut.

   Poista
 6. Kesät ovat tosiaan olleet viime vuosina kovin erilaisia. Tosi kaunis tuo kärhö! Meillä on useita viikkoja ollut n. 30 astetta, mutta nyt vihdoin oli vähän viileämpi päivä, 24 astetta, ja sadettakin saatiin toissa yönä. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli selkeästi viileämpää, meillä vain +26 astetta. Hyvin tarkeni silti kitkeä. Sadetta saisi tulla kunnolla mutta ne kiertää aina nämä seudut.

   Poista

Kiitos kommenteista :)