tiistai 28. elokuuta 2018

Tauon jälkeen

Ensin oli istutusinto hukassa, eikä ihme. Ei mitään itua istuttaa kun ei sada ja lämpötila huitelee hellelukemia. Nyt on sää parhain, ei kuuma ja sadetta on tullut sopivasti. Into on palannut ja nyt tuntuu olleen jopa ikävä kukkapenkkien kaivamista ja taimien istuttamista. Tuntuu muuten lihaksissa asti ettei ole tehnyt mitään moneen viikkoon.
 Arboretumin perenna-alue tulee kokemaan isoja muutoksia. Siitä on kaivettu nyt koko kesä pois vuorikaunokkia ja jotain kanadanvuokkoa muistuttavaa vuokkoa. Tämän kesän ja syksyn kaivan, keväällä myrkytän vielä jäljellä olevat taimet. Tumma maksaruoho ja tuo vaalea on tarkoitus levittää koko kiven matkalle, molemmista saan useamman taimen kun jaan ne. Vaalean maksaruohon vieressä kasvava kiinansyreeni 'Saugeana' jää paikoilleen.
 Lauantaina Mustilasta hankitut taimet saivat aikaan pienen muutoksen. Tein päivänliljoille ihan oman rivin, samalla jaoin ne ja väleihin kaivoin tiikeri- ja ruskoliljaa joille en ole oikein löytänyt paikkaa.
 Taas on yksi arboretumin puiden väli kasvitettu. Samalla systeemillä on tarkoitus ajan kanssa saattaa lähes koko arboretum umpeen niin, että siellä on nurmikkoa vain kulkuväylillä. Taustalla näkyy iso perenna-alue. Kunhan vuokko ja kaunokit on hävitetty, jaan alueella jo kasvavat iirikset ja istutan ne tuohon uudestaan. Jotain pientä saa jäädä iiristen kaveriksi.
 Arboretumin uusin kivi sai toiselle puolelleen kuutamohortensian joka on alelöytö muutaman viikon takaa. Verivaahteran ympärillä kasvaa ruusu 'Paimio' ja pensasangervo 'Double Play Big Bang'
 Kirjavalehtinen akileija on tehnyt ensimmäiset siementaimensa. Ne pitäisi ottaa ja siirtää emotaimen ja kivimuurin välistä pois. Kaikista siemenistä ei näköjään tule kirjavalehtisiä mutta suurin osa on niitä. Taidan kerätä siemenet talteen ja laittaa vaikka teille jakoon. Kukka tässä on hienoisesti kerrottu liila.
Uuden nuokkusyreenin haluaisin johonkin talon läheisyyteen. Missä kohtaa on tilaa, en osaa sanoa. Iso valkoinen syreeni on sellainen jonka haluan myös näkyvän joten nuokkusyreeni ei saisi peittää sitä. Pitää mennä mittailemaan ja tuumailemaan. Muutama kasvi odottaa istuttamista, huomenna on niiden vuoro, tämä ilta hoidetaan lapsenlapsia.

19 kommenttia:

 1. Katselin kuviasi pitkään ja näin sieluni silmin arboretumisi kasvaaneena. Siitä tulee aivan ihana.
  Ja kyllä se nuokkusyreeni paikkansa löytää, kun annat asian hautua. Lastenlasten hoito tulee varmasti hyvään saumaan, ajatukset ehtivät selkeytymään, kun nukkuu pari yötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tulee, ei malttaisi odottaa. Juuri istutin 15cm korkean pihlajan, on vaikea kuvitella että se on vielä joskus parimetrinen puu. Eiköhän nuokulle löydy paikka, hivenen pitää vielä kysyä ruohonleikkaajan toivetta.

   Poista
 2. SAmaa mietiskelin minäkin. Hauskannäköinen tuo sinun kirjavalehtinen akileija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hauska, laita sähköpostia jos haluat sen siemeniä.

   Poista
 3. Hienoa, että istutusinto löytyi taas. Minä odottelen vielä vastaavaa. Kasveille löytyy paikat varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jos olisi fiksu niin kävisi hakemassa sipulikukat ja pistäisi maahan kun into on ylimmillään. Yleensä menee myöhään syksynn kun on jo kurkkua myöten täynnä puutarhaa ja odottaa vain kaiken peittävää lunta.

   Poista
 4. Minäkin ajattelin, että arboretumista tulee vielä upea kun nurmialueet pienenevät ja puut sekä pensaat kasvavat isommiksi. Maksaruohot näyttävät hyviltä yhdessä, korostavat toinen toistaan. En ole ennen tainnut sanoa, mutta teillä on komean näköinen talo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa nurmikko saa väistyä. Kiitos, talo on komea, se oli rakkautta ensi silmäyksellä vaikka silloin talo on rumemmassa kuosissa.

   Poista
 5. Kummasti sitä kaivuuintua löytyy, ku on ollu hetken pois puutarhasta ja ku on uusia taimia mitä istuttaa. Tua punalehtinen maksaruaho sopii tosi hyvin harmaan kiven viärehe. Oi sitä päivää, ku huamaat, että arporeettumi on täynnä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tauko tekee hyvää, jopa puutarhasta. Punalehtinen maksaruoho on hieno, sitä pitää saada muuallekin.

   Poista
 6. Olen täällä pähkäillyt, mitä teen päivänliljojen kanssa, niitä on vähän joka kulmalla. Kiitos vinkistä, taidan siirtää ne kaikki samaan penkkiin jonnekin. Vuorikaunokin hävittäminen on melkoinen operaatio, siitä on kokemusta.
  Arboretumistanne on tulossa upea puisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin päivänliljoja kasvoi siellä täällä, sekin häiritsi että niitä on kukinnon värien puolesta melko hankala yhdistää muihin kasveihin. Nyt kun ovat lähes kaikki yhdessä rivissä niin pääsevät ihan eri lailla oikeuksiinsa. Vuorikaunokin hävittäminen on ihan hirveää. Ja minä onneton säästin taimet ja siirsin toiseen paikkaan, häätö tulee sieltäkin. Näköjään leviävät siemenestäkin mielettömällä energialla.

   Poista
 7. Odotan ihan näitä sinun postauksiasi. Ehdit toteuttaa kaikenlaisia muutoksia pitkin kesää. Niin sitten vielä dokumentoida muutokset blogiin muiden luettaviksi ja itsellekin muistin tueksi.

  Tuo tumma maksaruoho vaikuttaa niin somalta, että minun pitääkin vielä käydä puutarhalla katsomassa, josko niitä löytyisi. Niin ja tuo kirjavalehtinen akileija on söpö vielä kukkimisen jälkeenkin lehtiensä puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piri ihanasta kommentistasi. Tänä vuonna muutoksia on ollut vähän, helle hillitsi puutarhuria. Tumma maksaruoho on kauneimpia maksaruohoja, se ei vain harmikseni taida levitä siemenestä mutta juurakon jakamalla sitä saa todennäköisesti levitettyä, niin on tuokin tullut pihaani, toisen puutarhurin jakopalana.

   Poista
 8. Sulla on intoa puutarhahommiin. Toisaalta kivaa, kun on vielä niin ihanan lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut mukavan lämmintä, ensi viikollekin luvassa hyvää ilmaa, kelpaa tehdä puutarhatöitä.

   Poista
 9. Tämä sää todellakin tukee istutusintoa, nyt on aika ottaa kesällä helteille menetetty aika kiinni :)
  Arboretumista on tulossa todella mainio. Kirjavalehtinen akileija on hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hyvä ottaa helleajat kiinni. Voi kun syksy jatkuisi näin hyvänä pitkälle.

   Poista
 10. Sinullaqkin syyshortensia kukkii kauniisti ja maksaruohot kiviä vasten näyttää tosi hyvältä

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)