maanantai 20. elokuuta 2018

Kompostoimiskokeilu

Kompostointi tämän kokoisessa puutarhassa vaati melkoisen määrän työtä ja tilaa. Olen miettinyt keinoja kummankin minimoimiseksi. Yksi askel oli oivallus tehdä kukkapenkin pohja kitkentä- ja kanttausjätteestä ja jättää jätteet pressun alle maatumaan. Säästin kompostiin kantamisen vaivan kunhan jaksan odotella pari vuotta.
 Herneiden aika on osin ohi. Katkoin kaikki pitkät varret pois ja silppusin ne kasvimaalle kohtaan jossa kasvoi sipulit. Kokeilen onnistuuko tällainen suorakompostointi. Eli jätän silputut herneiden varret tuohon talveksi maatumaan. Päälle tulee vielä puiden lehtiä. Jos jaksan, saatan kääntää kaikki maahan. Ensi kesäksi porkkanat siirtyvät tähän ja porkkanahan tykkää typpipitoisesta maasta mitä herneenvarret taas tuovat mukanaan.
Keväällä en heti päässyt tyhjentämään puutarhakomposteja ja sen tietää miten käy, ampiaiset ehtivät taas tehdä pesänsä tuonne lautojen taakse. Molemmat kompostit ovat ääriään myöten täynnä joten senkin takia on keksittävä uusia keinoja kompostointiin. Porkkanoiden naatit ajattelin myös silputa kasvimaalle käytävien kohdalle. Härkäpapujen varret silppusin jo. Silppuamiseen haluaisin keksiä jonkun nopean ja yksinkertaisen konstin. Oksasakset ovat hidas keino ja käy ennen pitkää käsien päälle. Onko sinulla kertoa hyvää vinkkiä?
 Herneiden kohtaa en voi vielä kääntää sillä siellä kasvaa kaksi kompostimullan mukana tullutta tomaattia. Kummassakin on reilusti raakileita. Lämmin kesä on tehnyt avomaan tomaateille hyvää, myös tällaisille salaa kasvaneille. Tomaatin varret ovat huonoja maatumaan silputtunakin. Mietin saisikohan varret oksasilpurilla ihan pieneksi, sen jälkeen todennäköisesti maatuisivat helpommin.
 Sipuleista ei jää juurikaan mitään kompostoitavaa, kuivat naatit heitin kompostikasojen päälle koska niitä oli niin pieni nippu.

Kasvihuoneessa on syksyn tuntua, kurkut ovat kellastuneet ja tekevät hitaammin satoa. Tomaatteja tulee hurjaa vauhtia, tänään taas keräsin pari litraa. Taidan viedä osan työkavereiden suita ilahduttamaan.

19 kommenttia:

  1. Nam miten ihanaa tomaattisatoa! Ja ihanaa nähdä, että jollakulla muullakin on komposti vinossa :-D Ja milläs sitä suoristat, kun se on täynnä! Suunnittelen tyhjentämistä, mutta samaan aikaan se täyttyy vain entisestään koko ajan.
    Harrastan todella paljon suoraan maahan silppuamista, katteeksi. En peitä edes, mutta kanttauspalat toki pyrkivät juurtumaan... ne olen opetellut viemään johonkin maantäyttöpaikkaan, mihin milloinkin - kun joitakin ojia on vaihtanut salaojiksi, niin niissä kohdissa riittää täytettävää pitkäksi aikaa. Samalla tavalla kippaan niihin myös kasvijätettä, maatukoot siinä siinä tahdissa kuin maatuvat. Tällaisia maantäyttöprojekteja kannattaa olla eri puolilla pihaa niin matkat minimoidaan ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suoraa komposti ei ole olemassakaan kuin saduissa :D Aina vinossa suuntaan tai toiseen. Tuo maantäyttö onkin hyvä vinkki, se täytyy muistaa seuraavien kanttausjätteiden kanssa. Ja matkojen minimointi on tärkeää, erittäin tärkeää, harha-askelia ei kaivata.

      Poista
  2. Mahtava sipulisato, nam!

    Minäkin olen täyttänyt vuosien aikana kuoppia kasvijätteillä. Samoin tehdessämme rinteen kumpaankin päähän tukimuurit, täytin muurin reunustan kasvi- ja haravointijätteillä. Nyt alkavat olla niin täynnä, ettei mitään enää mahdu. Vaan eipä sieltä mitään ylimääräistkään ole kasvanut. Olen myös uusia kukkapenkkejä tehnyt siten, että olen kasannut kaivuu- ja kasvijätettä ja peittänyt kasan sitten joksikin aikaa sanomalehdellä ja pressulla. Sinne ovat maatuneet. Meidän tontti on sen verran pieni, että kaikki kolot alkaa olla täytetty. Kummasti se syksyllä silputtu jäte kuitenkin maatuu ja katoaa pensaiden alustoillekin.

    Pari vuotta sitten ostimme uuden, murskaavan oksasilppurin. Sillä ajan etenkin syksyllä perennat ja muiden kasvien varsia. Ihan pehmeät saattavat välillä juuttua, mutta kannattaa laittaa vaikkapa vain yksikin ohut oksa tai jämäkämpi perennanvarsi pehmeämmän materiaalin mukaan ja hyvin taas vetää. Entisessä oksasilppurissa oli terä ja tekniikka vähän toinen. Se ei pelittänyt kunnolla edes oksien kanssa, muusta puhumattakaan. Silputun aineksen kippaan kasvimaalle, pensaiden alle ja osan jopa takaisin kukkapenkkeihin. Hyvin toimii.

    Samalla tavalla meidän kompostit kenottavat vinossa. Yhden sain vihdoin käännettyä, mutta niin oli kuivaa ja tiukkaa kamaa. Ei todellakaan mitään multaa, kuten tavallisesti. Onneksi ei ollut ampiaisia, mutta muurahaisia sitäkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulisato onnistui hyvin, laitoin vähemmän kuin viime vuonna jolloin sade pilasi paljon. Pressuna lla minulla on nyt iso kasa tavaraa maatumassa, ensi keväänä on tarkoitus lisätä tavaraa pressun alle ja antaa taas olla.
      Oksasilppuriin taidan kokeilla paksuimpia kasvijätteitä vaikka se onkin leikkaava. Isot siperiankurjenmiekkakasvustot leikkasin pari viikkoa sitten ja vein lehdet kasvimaan isoimmille käytäville katteeksi. Tulee hyödynnettyä, kompostissa eivät oikein maadu ilman silppuamista.

      Kompostin vinous taitaa olla vakio :D

      Poista
  3. Täälläkin silputaan mahdollisimman paljon maanpinnalle kasvijätteitä. Kanttausjätteet hautaan vähintään lapionpiston syvyyteen, kun olen ensin nyppinyt niistä juolavehnän, valvatin ja voikukan juuret pois. Nyt kun olen laajentanut valtavasti etupihan kukkapenkkejä, niitä "ongelmajätteitä" on aivan mahdoton läjä enkä tiedä, miten saisin ne lopullisesti hengiltä. Lämpökompostorikaan ei mahdottomia vedä. Ehkä on vain tehtävä jätesäkkirivi autotallin seinustalle ja mädätettävä niitä talven yli siellä. Jospa olisivat ensi keväänä vainaita :D Komea kasa sipuleita sinulla ja paljon tomaattisatoa kypsymässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttausjätettä olen maaduttanut onnistuneesti säkeissä vuoden päivät, sen jälkeen ovat hyvin käyneet maan parannukseen esim. uusilla istutusalueilla. Tosin eihän ne säkit kauniita ole nurkissa seisomassa. Tomaattia tulee hirmumäärät mutta kyllä sitä syödäänkin, ihana napsia kirsikkatomaatteja kuin karkkia.

      Poista
  4. Täälläkin on yksi, kenen puutarhajätekompostit ovat vinossa. Ne täyttyvät jotenkin epätasaisesti ja yhtäkkiä ne ovatkin vinossa.
    Minäkin harrastan monenlaista kompostointia. Yksi keino on täyttää Betweenin lailla kuoppia. Kasvimaan takana on sellainen rotko, sinne kompostoin nykyään suurimmat puutarhajätteet. Haluaisin nostaa maata ja näin se käy helpoiten. Olen saanut muutaman kohdan tasoittumaan tuolla konstilla.
    Vesuri ja puupölkky on hyvät apuvälineet puutarhajätteen silppuamiseen. Oksasaksilla saa jännetupintulehduksen ja se vie aikaakin ihan tolkuttomasti.
    Sun pressukompostointi kuulosta myös hyvältä. On hyvä, jos on monia konsteja kompostoida. Parhaimpia ovat varmasti ne konstit, joilla puutarhajäte kompostoituu vähän niin kuin paikan päällä. Silloin säästyy vaivaa ja askelia.
    Ja että mä ihailen sun sipuleita. Mun sipulinkasvatus meni ihan mönkään tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suorassa oli nuokin kompostit tuohon laittaessa mutta ei kertaakaan sen jälkeen, outoa :D Maan täytön taidan ottaa minäkin käyttöön, saa upotettua paljon tavaraa. Vesuri ja puupölkky oli hetken käytössä mutta koin hankalaksi siirtää pölkyn paikoilleen ja sen jälkeen etsiä vesurin ties mistä. Sitä voisin kokeilla uudestaan, paikan vaihto ja vesuri vain minun käyttöön niin ei tarvitse etsiä. Minulla sipulit onnistuivat paremmin kuin viime vuonna vaikka ei niitä kovasti edes kasteltu.

      Poista
  5. Voi ruohotupsujen ruohotupsu, minun ikuinen ongelma. Pienellä rivitalonpihalle se jättiläismäinen ongelma. On yritetty kompostointia ja maahan kätkemistä. Onnistuu milloin paremmin ja milloin huonommin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätesäkki on hyvä vaihtoehto jos jaksaa katsella säkkejä vuoden päivät. Ja osa kuskaa kaatopaikalle kierrätettäväksi puutarhajätteen kun omaan pihaan ei mahdu. Minusta sekin on ihan ok vaihtoehto.

      Poista
  6. Voi, mikä tomaattirunsaus!!
    Puutarhajätettä tulee yllättävän paljon. Kunhan teillä puupuiston puut vielä kasvavat, lehtienkin määrä kasvaa. Ampiaispesiä ei kyllä huvita sorkkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattien kanssa on pieni runsaudenpula, onneksi on paikkoja joihin voi jakaa. Arboretumin kanssa on vielä toistaiseksi selvitty sillä että lehdet ajetaan ruohonleikkurilla ja jätetään nurmikolle. Olet oikeassa, kun puut kasvavat niin lehtiä tulee olemaan paljon, sitten pitää kehitellä muutakin.
      Ampiaispesiä ei kannata sohia, vaikka en ole pistoille allerginen niin ei ne silti kivoja ole.

      Poista
  7. Meillä 800 neliöinen paritalopiha. Kompostoitavaa tulee kyllä valtavasti. Nurmi leikataan keräävällä koneella, koska muuten villakoiran mukana tulee sisälle joka ulkoilun jälkeen pussillinen ruohoa. Pensasaidat ja puut tiputtavat lehtiä, pensaista pitää leikata oksia, lisäksi nuo kukat ja kasvimaan jutut. Meillä on edellisten asukkaiden jäljiltä 300-litrainen kompostori, joka on ihan kökkö, ja viime kesänä tein vajan taa nurmi- ja haravointijätteelle ihan vain läjän. Nyt tuo läjä kyllä tarvitsisi aidat ympärilleen, että saisi sitä kasattua pystyyn, nyt vain leviää... Kasvimaalle jätin vähän silputtuna viime syksynä esim. punajuuren varsia ja muuta. Keväällä harasin maatumattomat yhteen kasaan, sekoitin vähän multaa ja istutin kesäkurpitsat siihen - toimi. Suurimman osan lehdistä haravoin pensaiden juurille, sekin toimi. Meillä on myös pienessä rinteessä vuorenkilpeä, sinne lehtien alle saa myös viskottua aika paljon kaikkea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo vain huomaa sisätiloista milloin nurmikko on leikattu, huomaa ilman koiraakin :D Meillä on silppuava leikkuri ja nurmijäte jätetään nurmikolle maatumaan ja lannoitteeksi. Vuorenkilpien alusta onkin hyvä piilo ainakin lehtokotilottomilla alueilla, ei taatusti näy isojen lehtien alta.

      Poista
  8. Minullakin on tuollainen kehikko ja taitaa olla vinossa sekin. Yhdestä kehiköstä sain pohjalta multaa. Se olikin vissiin jo kolmatta vuotta. Muutoin on taas kuivaa, eikä taida kompostoitua kunnolla. Hyvä vinkki olisi tarpeen tännekin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna ei kompostoidu mikään kuivuuden takia, toisaalta nyt olisi hyvä tyhjentää molemmat häkit ja hyödyntää ne jossain mihin olen suunnitellut lisää istutuksia, olisivat keväällä tyhjät.

      Poista
  9. Vau, mikä sato! Hurjasti sipuleita. Maalla asuessamme raahasin puutarhajätteitä kuoppien täytteiksi. Täällä esikaupungissa ei ole kuoppia, joten meillä on kuusi heinähäkkiä. Osa joudutaan silti viemään kaatopaikan puutarhajätteisiin. Osa haketetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulisato on hyvä, huonoja ei ollut yhtään. Kompostoitavaa riittää rehevissä puutarhoissa.

      Poista
  10. Tuo maantäyttö on hyvä idea, mikä oli ainakin Sailalla. Mutta näin kaupunkikaavatontilla, maan kuopat on tontin reunoilta äkkiä täytetty.... Hyviä silppuamisideoita. Tänä vuonna olen silpunnut kasvimaan naatit, lehdet ja varret kasvihuoneen taakse rinteeseen, jonne maan parannus on ollut tarpeen. Mitähän sinne ensi kesänä kylväisi... Näitä kompostointipohdintoja ei ole koskaan liikaa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)