sunnuntai 12. elokuuta 2018

Käytä aina suojalaseja

Eilen jatkettiin navetan kimpussa, mies raappasi ovien karmeja puhtaiksi ja minä tulin maalipöntön ja pensselin kanssa perässä. Odotellessa maalasin kaksi seuraavaa ikkunapokaa ulkona auringonpaisteessa nauttien ehkä viimeisestä hellepäivästä. Siinä maalatessa pellolta kävi kohtalainen tuuli ja yhtäkkiä tuuli pölläytti jonkin roskan silmääni. Hieraisin silmää ja roskaa pois, ei lähtenyt.
Vanhaa sikalaa, ehkä tuleva kanala tai verstas.

 No ei se mitään ajattelin, käyn sisällä huuhtomassa silmän runsaalla vedellä. Vaan ei auttanut sekään mutta kun periksi ei anneta niin menin pihalle jatkamaan maalaustöitä. Kun työt oli tehty pyysin miestä viemään minut päivystykseen, silmä vuoti reilusti eikä sitä kärsinyt pitää yhtään auki.
Musta aukko, karjakeittiön padan romahtanut muuri.

 Päivystyksessä ymmärrettiin tuskani ja hetken odottelun jälkeen pääsin lääkärille. Silmä puudutettiin pari kertaa, putsattiin pumpulipuikolla ja välissä huuhdeltiin useasti keittosuolaliuoksella. Roska kai lähti pois sillä kipua ei enää tuntunut, tosin puudutus oli melkoisen tehokas. Kotiin pääsin ja sain viikon kuurin silmään laitettavaa antibioottirasvaa tulehdusta ehkäisemään.
Sikalan sisäseinää ja purettavia syöttökaukaloita.

 Tänään silmä on ihan normaali joten lääkärissä käynti oli aiheellista ja roska saatiin siellä pois vaikka roskaa ei pystytty näkemään. Kipu ja kirvely on ainakin lakannut. Jotain tästä episodista opin, pidä aina suojalaseja, vaikka et tekisi mitään mistä irtoaa pölyä tai muuta likaa. Silmä on liian arvokas menetettäväksi.
 Navetan ikkunoiden kanssa on käynyt tuuri, on osunut kohdalle ihania, ystävällisiä ihmisiä. Jo aiemmin olen saanut vanhoja kulmarautoja jotka käytettiin nyt kaikki. Mies sai muutama viikko sitten laatikollisen vanhoja valurautaisia sormihakoja, tuuletushakoja ja niiden vastakappaleita lahjaksi. Niitä riittää kaikkiin navetan ikkunoihin, myös ensi kesänä kunnostettaviin. Säästimme rahaa ja pystyimme käyttämään aitoja vanhoja varaosia jolla on vanhan rakennuksen kunnostuksessa iso merkitys.
Kolme ensimmäistä kuvaa on vanhan sikalan sisäpuolelta joka sijaitsee näiden kunnostetun oven ja ikkunan takana. Tila josta olen haaveillut kanalaa. Mutta totuus on, että kanat taitavat jäädä haaveeksi. Eläimet vaativat aina työtä enkä ole ollenkaan varma olenko valmis sitoutumaan kissojen lisäksi muihin hyötyeläimiin. Oma verstas voisi olla todennäköisempi vaihtoehto. Tai sekin on vaihtoehto, että tila jatkaa tuollaisena elämäänsä ja talon seuraava omistaja korjaa sen jos korjaa. Työtä tuossa riittää, enemmän kuin liikaa kuten kuvista näkee.

20 kommenttia:

 1. Onneksi lähti, roska meinaan! On tuossa hommaa, hattua noistan, tulipa siitä mitä hyvänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lähti. Meinasi lääkärissä epätoivo iskeä kun puudutus ei onnistunut ekalla kerralla ja silti silmää yritettiin putsata. Navetta on iso työmaa, siihen saisi käytettyä yhden elämän tunnit.

   Poista
 2. Olipa onni, että sait avun silmän puhdistukseen, eikä käynyt vakavammin. Isäni pitkälle edenneestä glaukoomasta aiheutuneita näkövaikeuksia seuranneena arvostan terveitä silmiä entistä enemmän.
  Hyvää työtä olette tehneet. Kun ulkopinnat on kunnossa, voi sisäpuolta laittaa ajan ja voimien mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä vaiheessa kun ei voi pitää silmää auki ilman hirvittävää kipua niin tällainen lääkärikammoinenkin lähtee sairaalaan. Navetan ikkunat ja ovet on nyt tärkeä saada kuntoon ennen kuin ovat liian huonot, katto on onneksi ehjä ja kun tämä on tehty voi miettiä sisätiloja.

   Poista
 3. Silmä on herkkä roskille, onneksi sait avun ajoissa, eikä silmäsi vikaantunut. Kova homma teillä on kaikissa kunnostustöissänne. Huh huh! Kun katto on kunnossa, niin sisähommilla ei ole niin kiire, teette ajan kanssa ja voimien mukaan. Kesäkanala oli minullakin pitkään haaveena, mutta olen toistaiseksi luopunut ajatuksesta, kun pitää rakentaa ihan uusi rakennus niitä varten yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei käynyt pahasta silmän kanssa. Katto on onneksi navetassa kunnossa, vankka peltikatto joka ei vuoda.

   Poista
 4. Onneksi sait silmään avun.
  Navettassa on sen verran neliöitä ja kuutioita, että en väheksy työn määrää, mikä sen kunnostamisessa olisi. Verstas kuulostaisi myös houkuttelevalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopulta sitä antoi periksi ja lähti sairaalaan. Ja onneksi menin, ei roska olisi lähtenyt omin avuin pois.
   Verstas houkuttelisi, saisi ihka oman tilan entisöinnille.

   Poista
 5. Suojalasit ovat a ja o, mutta eihän sitä yleensä opi kuin kantapään kautta. Muutama vuosi sitten sain taloa rempatessa lasivillan "heteitä" silmääni, taisin pyyhkäistä työhanskalla silmäkulmaa tai jotain muuta typerää. Pariin otteeseen kävin silmälääkärissä, jolloin roskat saatiin noukittua pois. Onneksi silmäsi on nyt paremmassa kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojalaseja käytän kun hion tai teen muuta roskaavaa puuhaa mutta nyt opin että ne voisi olla aina päässä, kova tuulikin voi olla vaarallinen.Lasivilla on ihan vihonviimeistä, muistan lapsuudesta jos sitä sai iholle niin miten kutisi.

   Poista
 6. Voi ei, ikävä episodi, mutta onneksi ei käynyt pahemmin! Minulla on käynyt joskus nuoruudessa samoin ja juttusi pisti muistamaan sen kaamean polttelun ja kirvelyn silmässä. Selvisin myös säikähdyksellä, kun pääsin huuhteluun. Pidän aika usein pienillä vahvuuksilla olevia halpislaseja päässä jotain puuhatessani, joten nyt kun luin tämän, taidan ottaa ihan vakituiseksi tavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo pelkistä silmä- tai aurinkolaseista on paljon apua ja suojaa silmille. Suojalasit saa jatkossa olla päässä jos maalaan pihalla ja tuulee.

   Poista
 7. Onneksi sait silmän kuntoon. Jep, suojalaseja kannattaa käyttää, mutta usein ne unohtuvat. Hienoa ja siistiä jälkeä teitte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pölyisissä puuhissa muistaa käyttää suojalaseja mutta näköjään on hyvä käyttää muutenkin. Mutta nyt on silmä kunnossa ja se on hyvä.

   Poista
 8. Eipä sitä monikaan arjen puuhissa muista, miten altis on tapaturmille, ennen kuin jotain käy, pitäisi itsekin muistaa paljon paremmin huolehtia omasta turvallisuudestaan. Onneksi pääsit nopeasti hoitoon ja sait silmäsi kuntoon. Teillä urakka jatkuu, mutta kyllä olette sinnikkäitä ja ahkeria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmä on jo kunnossa, voidetta on vielä käytettävä mikä ei ole kovin kivaa mutta sen kestää kunhan silmä on terve.

   Poista
 9. Hyvä että silmä parani nopeasti, inhottavalta kuulosti. Ei tuollaiseen oikein osaa varautua, kenelle tulee mieleen normaalisti ulkona puuhaillessa, että noinkin voisi tapahtua. Mukavaa että auttavaisia ihmisiä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen maalatessa oli tiukasti suojalasit päässä mutta olisihan tuo voinut käydä vaikka kukkapenkkiä kitkiessä, ei ole tullut mieleenkään varoa tuulista säätä.

   Poista
 10. Onpa kaunis navetta.

  Totesin tuon saman silloin, kun kyynärpääni lähti sijoiltaan: käsi on liian arvokas menetettäväksi. Onneksi silmäsi tuli kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, navetta on kaunis ja iso, liikaa tilaa kaikenlaiselle "tärkeälle" tavaralle. Onneksi silmä on kunnossa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)