lauantai 11. elokuuta 2018

Vielä vähän

Puutarhassa ei enää montaa kukkivaa kasvia ole. Olisin saanut elokuun lopulla ryhmän vieraita puutarhaani mutta harmikseni jouduin kieltäytymään. Muutaman hassun hortensian kukinnan takia ei kannata tulla. Olen aloittanut jo perennojen varsien katkomisen kuivuuden takia, osa on leikattava jotta siemensato ei rikastuttaisi kasvimäärää turhan paljon. Kasvimaastakin on jo 1/4 tyhjänä ja käännettynä.
 Muutama päivä sitten aloitin uuden kitkentäkierroksen päämääränä käydä koko puutarha läpi. Nopeaa toimintaa sillä myös rikkojen kasvussa huomaa kesän kuivuuden. Olen edellisen kerran kitkenyt koko puutarhan kesäkuussa ja nyt eletään melkein elokuun puoltaväliä. Enpä muista kesää jolloin kitkemisen suhteen olisi päässyt näin vähällä.
 Luumulehtoon on istutettu kaksi taimea tarhapäivänliljaa, lajike on 'Pink Damask'. Toinen pensas kukki tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Ensin katsoin kukkia että, äh, ihan tavalliset rusehtavat mutta kun toinen kukka tuli niin väri olikin paljon pinkimpi. Tummempi kuin myyntikuvassa mutta selkeästi pinkki.
 Talon eduspenkin liljat 'Salmon Star' pääsivät yllättämään. Nämä kasvavat keskellä valkoista neilikkaruusua joka taas on täysin kietoutunut valkoiseen ruusunätkelmään. Samassa penkissä kukki hetken yhtäaikaa perinteinen oranssi tiikerilija. Mahtava sattuma värien suhteen mutta yhtään kuvaa en saanut kaikista yhtäaikaa.
 Kärhö 'Margaret Hunt' antoi kaikkensa ensimmäisenä kokonaisena kesänään. Toivottavasti ei väsynyt tällaiseen kukkamäärään ja jaksaa ilostuttaa ensikin vuonna. Kuvan oikeassa reunassa näkyy kasvihuoneen työmaa joka ei ole edistynyt tänä kesänä yhtään. Helteiden takia se olisi ollut täysin mahdoton työmaa johon porottaa aurinko koko päivän. Siinä mielessä navetan kunnostaminen oli parempi valinta, ikkunoiden korjaamisessa voi valita varjon.
Gammayökköset ovat rantautuneet puutarhaan. Niitä näkyy eniten liljoissa ja piparmintussa. Myös kasvihuoneesta olen löytänyt useamman yksilön. En oikein tiedä pitäisikö niitä yrittää tuhota jotenkin vai antaa olla. Toukkiin en ole vielä törmännyt vaikka olen tarkkaillut kasveja niiden suhteen. Miten te muut olette toimineet?

17 kommenttia:

 1. Luulen, että pihassanne olisi kiinnostavaa nähtävää, vaikka ei olisikaan juuri mitään kukassa: ratkaisut ja rakenteet sun muut, plus ihanasti kunnostamanne rakennukset, mutta ymmärrän, ettei sitä itse mielellään näytä kun kokee, ettei ole "katsottavaa". Täällä minun pihassani kävi pariskunta muutama viikko sitten ja olihan se melko surkeaa katsottavaa, mutta silti he lähtivät kuulemma inspiroituneina ja täynnä ideoita. Se oli mukava kuulla.
  Pink Damaskissa on ihana sävy, melko vaihteleva tosiaan! Siinä on vanhaa roosaa, todella kaunis kukka.
  Mahdottoman runsaskukkainen kärhö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse on paljon kriittisempi kuin ulkopuolinen katsoja. ja toisaalta rakenteet ja muodot näkyy paremmin kuin penkeissä on väljempää kuten nyt. Tuo kärhö on uskomaton kukkija, se teki jo istutuskesänä paljon kukkia ja nyt on ollut ihan täynnä.

   Poista
 2. Gammayökkösiä on meilläkin nyt ollut paljon.
  Millä ihmeellä saat kärhöt noin kovasti kukkimaan?
  Hyvää elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muut kärhöt eivät kuki kuten tämä kärhö, niissä on vain pari kukkaa. Tämä taitaa olla joku monsteri :)

   Poista
 3. On sinulla edelleen kaunista kukintaa, mutta ymmärrän, että haluaisit tarjota enemmän. Kuten Sailakin totesi, toisen puutarhassa innostaa moni muukin asia, kuin vain kukkivat kukat. Siinä mielessä vieraat tuskin olisivat pettyneet.
  Taidan pian ottaa sinusta mallia ja ryhtyä siivoamaan puutarhaa, sillä monin tavoin on, kuin syyskuun loppu. Kasvimaallakaan ei enää paljon mitään hyödynnettävää ole. Kesäkurpitsa sentään tuottaa edelleen hedelmää, mutta sitä olen kastellut ahkerasti.
  Gammayökkösiä on täälläkin. En ole niitä jahdannut, ovat aika nopealiikkeisiä, enkä myrkkyjen kanssa viitsi touhuta.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrkkyjä vältän minäkin ja kun toistaiseksi ei ole ollut tuhoja niin olen antanut yökkösten olla. Puutarhassa taidetaan olla kuukauden etuajassa, minulla on vähän sellainen kutina että talvi ja yöpakkaset tulee tänä vuonna aikaisin, myös siksi haluan varautua ajoissa. Vadelmat kellastuttaa jo lehtiään, mansikoissa on isot rönsyt ja osa perennoista varistaa siemeniä. Syystöiden aika on täällä vaikka on vielä kesä.

   Poista
 4. Samaa mieltä olen muiden kommentoijien kanssa, että puutarhavierailusta voi nauttia ja saada ideoita, vaikkei mitään olisi kukassa. Ja kukkiihan sinulla vaikka mitä kaunista siellä. 'Margaret Hunt' taitaa kyllä päästä ostoslistalleni, ihana on ja vielä noin innokas kukkija. Minä olen listinyt kaikki gammayökköset, mitkä vain kiinni saan. Ehkä siitä ei ole mitään hyötyä, mutta onpahan ainakin yksi perhonen vähemmän munimassa. Tuhoja ei vielä ole, mutta muistaakseni munat kuoriutuvat 1-1,5 kuukauden päästä ja toukathan ne ovat niitä, jotka syövät kaiken eteensä sattuvan. Kuihtuneita kukkia ja joitakin pahiten kellastuvia varsia ja lehtiä olen hieman siistinyt, mutta en aio puhdistaa kukkapenkkejä sen kummemmin talvea varten edes myöhemmin syksyllä. Onpahan madoille ruokaa ja pystyssä töröttävät perennojen varret keräävät hyvin lunta talvisuojaksi. Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on pakko poistaa varsia rohtosuopayrtistä, akileijoista, harmaamalvikista ja muista runsaasti leviävistä perennoista. Pääsiivouksen teen minäkin vasta keväällä, silloin on muutenkin puhtia enemmän tehdä puutarhatöitä. Tänään ei muuten näkynyt ainuttakaan gammayökköstä, oisikohan vaeltaneet eteenpäin. Tai sitten totuus on karmivampi, munineet ja kuolleet pois.

   Poista
 5. Minä näen teidän puutarhassanne paljon ihailtavaa, vaikka kukintaa ei olisikaan paljon. Meillä en ole havainnut vielä yhtään gammayökköstä, todella paikallisia nuo yökköset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä on sokea omalle pihalle ja näkee vain epäkohdat. Kun vierailee toisen pihassa niin näkee vain kaiken kauniin ja ihastuttavan. Toivon gammojen vaeltaneet eteenpäin, tänne niitä ei kaivata.

   Poista
 6. Kukkaihmisinä ajatteleme, ettei puutarhassa ole muut ihanaa katsottavaa, kuin kukkaset. Mutta totta - jokaisen pihassa ja puutarhassa on paljon kauneutta ja hyviä ideoita ilman kukkarunsauttakin. Tämä kesä lienee ollut haasteellinen kaikille kuivuudesta kärsivien ja nopeasti ohikukkineiden kasvien suhteen. Kärhösi on todella upea, samoin `Salmon Star´lilja on minusta hyvin kaunis! Gammayökkösiä on täälläkin lennellyt, aika vikkeliä ovat, en ole alkanut niitä tuhoamaan, voi olla, että pitäisi! Hei, tälle päivälle on tänne päin Suomea luvassa runsasta sadetta, ihanaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteellinen tämä kesä on ollut, toivottavasti sade ei tällä kertaa kierrä meitä, nyt ripsuu hiljaa vettä mutta ei tihku kastele ellei sitten sada pari vuorokautta putkeen.

   Poista
 7. Meilläkin mökkipihassa noita yökkösiä on. Luin jostain, etteivät toukat ym selviä talven yli joten homma hoituisi sitä kautta. Tiedä sitten, mikä on totuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä juttu jos eivät kestä talvea. Muutenkin toivon kunnon talvea eikä mitään vesisadetta.

   Poista
 8. Upea kärhö, mahtavaa kukintaa! Gammayökkösiä lentelee täällä edelleen, mutta toukkia en ole myöskään vielä havainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä gammoille ei tarvitse tehdä mitään kun ei täällä massaesiintymää ole, joitain yksilöitä, ja ne saa jäädä lintujen ruuaksi.

   Poista
 9. Meillä lenteli alkuviikosta gammoja värimintun ympärillä. Ovat tainneet jo vaihtaa maisemaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)