sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Yllätyksiä

Kävin perjantaina töiden jälkeen keskimmäisen pojan kanssa vaateostoksilla. Tiedättehän teinipoikien pituuskasvun, sekä maata myöten, että kohti korkeuksia kasvun joka vaatii uusia vaatteita jatkuvasti. Ostoksilla kävi tuuri ja löydettiin myös puku tuleviin rippijuhliin heinäkuussa. Yhdenlainen yllätys sillä olin varautunut, että sopivaa pukua etsitään kissojen ja koirien kanssa, nyt löytyi ekasta puodista ja heti sopiva.

Kotona meitä odotti toinen yllätys. Mies oli ottanut sahan ja purkuraudan esiin ja hieman myös käyttänyt niitä.
 Kodinhoitohuoneen tilapäinen terassi sai purkutuomion ja samantien alkoi rakentua uutta terassia. Tänään käsiteltiin puuosat homesuojalla ja huomenna alkaa maalaus ja puuöljyllä käsittely. Varsinainen terassi on valmis mutta uudet portaat puuttuvat vielä, tuumaillaan miten ne kannattaisi tehdä. Lisää kuvia sitten kun maalaukset ovat kuivuneet ja terassin osat ovat paikoillaan.
 Puutarhassa odotti yllätys. Ostin viime syksynä pussin espanjansinililjan sipuleita. Olin ihan varma että yksikään ei nouse, etenkin kun syksy oli niin märkä.  Nyt olen hämmästynyt, että jokainen sipuli on tainnut nousta ja kukkii. Tässä valkoinen espanjansinililja.
 Ja tässä vaaleanpunainen. Lila pilkistää valkoisen takana mutta siitä en tajunnut ottaa kuvaa.
 Tornionlaakson Rosa majalis 'Tornedal' ruusu on avannut ensimmäiset tuhatlehtiset kukkansa ja ihan salaa, en nähnyt tässä edes nuppuja.
 Rosa pimpinellifolia 'Paimio' ei kuki yllättäen eikä salaa mutta kukkien määrä vähän yllätti. Taimi on viime syksyn alelöytö ja leikkasin sitä aika rajusti keväällä jotta saan kuivat pois. Ja nyt ruusu on ihan täynnä kukkia ja nuppuja.
 Tämä on huono kuva mutta julkaisen silti sillä parempaa en saanut otettua. Syyskesästä istutetuista viidestä jalokärhöstä on elossa kolme. Viimeisimmän huomasin tällä viikolla. 'Margaret Hunt' se tässä työntää versojaan esiin Arvilan savimaasta.
Pallolaukka Allium karataviense ei ollut yhden kesän ilo kuten ensin arvelin. Kaikki toissa syksynä istutetut kukkivat uudelleen. Juurellaan huomasin siementaimia joten tämä saattaa hyvissä olosuhteissa lisääntyä. taimet ovat vain kovin varjossa lehtien alla enkä uskalla siirtää niitä. Ehkä saavat jäädä sijoilleen kävi miten kävi.

22 kommenttia:

 1. Hienoa, että löysitte puvun.
  Nyt on ollutkin hyvät säät rakentamiseen.

  Sinililjoja pitää taas kokeilla, ne ovat niin kauniita. Hienoa, että sait kaikki kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivan pusun löytyminen niin vähällä vaivalla oli pieni ihme. Espanjansinililjat on kauniita, luulin vain että kukkivat aikaisemmin.

   Poista
 2. Istutin noita Espanjansinililjoja toissa syksynä, eikä viime keväänä noussut yksikään. Yllätys olikin melkoinen, kun tänä vuonna ne sitten kukkivat. Sama kävi muutamien kirjopikarililjojen kanssa :D Ihania kukkaiskuvia. Kohta kelpaa terassilla nauttia kahvista ja ulkoruokailusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulikukat tekevät joskus ihme temppuja ja jättävät joinain vuosina kukkimatta. Kahden neliön terassilla ei pahemmin nautiskella, on enemmän vain sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen :D

   Poista
 3. Meidän lapset inhosivat jokakeväisiä vaateostoskierroksia, kun sopivien kokojen löytäminen oli välillä niin työlästä. Hienoa, että teillä hoitui homma näppärästi.
  Kivoja kasvitietouttani, joista aina jaksaa iloita yhtä paljon. Hieno tulee myös terassista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tietyssä vaiheessa vaateostokset on melkoista tuskaa. Pojilla se kohta on kun lastenvaattet on liian pieniä ja aikuisten liian suuria. H&M on osoittautunut siinä kohtaa hyväksi, siellä on miesten puolella hyvin pieniä kokoja.

   Poista
 4. Kivoja yllätyksiä kaikki! Aivan ihana tuo monilehtinen ruusu, se on ihan kuin pioni : ) Paimiossakin on todella ihanat kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tornionlaakson ruusu on kaunis ja todella tiheän kerrottu. Tänä kesänä on tullut istutettua jo Mustilan ruusu ja jonkun muun voisin vielä hankkia arboretumiin, joku jatkuvakukintainen olisi kiva.

   Poista
 5. Aivan ihana pallolaukka <3 En ole tuommoista ennen nähnytkään. Kaunis 'Paimio', suloisen värinen. Puuttuvat jalokärhösi voivat hyvinkin nousta vielä. Jos ei tänä kesänä, niin ensi vuonna sitten. Ei ole yhtään tavatonta kärhöillä sellainenkaan. Maltat vain odotella rauhassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankin pallolaukan Prismasta pari vuotta sitten, sen jälkeen niitä ei ole osunut kohdalle kuin nettikaupoista. Enkä ole tilannut kun muuta tilattavaa ei olisi ollut. Heti kun tulee kaupassa vastaan niin ostan lisää, vaikuttaa kestävältä ja on minusta kivan matala.

   Poista
 6. Suloiset pallolaukat! Espanjansinililja on kaunis. Minulla se taisi menehtyä talvella, ei ole noussut maasta :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi höh. Itse laitoin kuviin paikkoihin ja rinteeseen, ehkä se auttoi espanjansinililjaa talvehtimisessa.

   Poista
 7. Pallolaukka on niin näyttävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, eikä sen lehdet ruskistu niin kuin monella muulla laukalla.

   Poista
 8. Olipa kivoja yllätyksiä.
  Suloiset ruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut on ihania mutta miten onkin että kun juhannusruusu kukkii niin silloin sataa vettä, tosin nyt vesi on vain toivottu juttu.

   Poista
 9. Ja sielläki jo ruusut kukassa! On ne kyllä aikasessa, yleensähän niistä saa nauttia juhannuksen aikaan. Meillä ei vielä kuki mut nuppuja on jo torniolaaksonruusussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi moni pihan ruusuista on jo kukassa, kaikki juhannusruusun sukulaiset ainakin.

   Poista
 10. Olipa todellakin ylläri. Mulla ei ole vielä ruusut kukassa, ei sen puoleen on vain juhannusruusu :) Mutta nuppuja on.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)