lauantai 9. kesäkuuta 2018

Ruususen unta

Olen parina yönä nukkunut kellon ympäri, olo on kuin Ruususella satavuotiaan unen jälkeen. Tänään tuntui, että helpotti jo, virtaa löytyy entiseen malliin. Silti kesälomaa kaivattaisiin alkavaksi heti eikä vasta parin viikon päästä.

Puutarha on saanut elää unieni aikana omaa elämäänsä tai sanoisiko kuivua rauhassa. Viikolla satanut 3mm ei paljoa kastellut, taisi haihtua heti pois.


 'Juhannusmorsian' ruusu ei ole kuivuudesta hätkähtänyt. Viime vuonna tätä kiusasi vattukärsäkäs muutaman yksilön voimalla, nyt on saanut olla rauhassa. 

 Talon päädyn läheisyydessä kasvava juhannusruusu ei ole ihan täydessä terässä. Tästä kuivui paljon oksia pois ja kukinta on sen mukaista. Mutta eihän sitä voi joka vuosi loistaa.
 Samaan sukuun kuuluva 'Ruuhijärvi' ruusu taas kukkii runsaimmin kuin koskaan. Iso osa kukista on vasta nupun asteella. On kiva kun juhannusruusun sukuiset kukkivat hiukan eri aikaan, saa nauttia pidempään niiden kauneudesta.
 'Tove Jansson' teki vain muutaman kukan. Tätäkin jouduin leikkaamaan keväällä melko reippaalla otteella. Taisi syksyn sateilla olla haitallinen vaikutus joihinkin ruusuihin.
Terassin rakentaminen etenee. Kaikki puuosat on maalattu kertaalleen ja nyt vain odotellaan kuivumista jotta saan sutia toisen kerroksen maalia. Mies vielä miettii porrasratkaisua, säästetäänkö vanhat vai tekeekö kokonaan uudet.

15 kommenttia:

 1. Ihania ruusuja! Onneksi ne näyttävät kestävän kuivuuden loistavasti, jopa kaikki kolme, jotka istutin viime syksynä, eivät osoita pienintäkään lehtien lurpottamista.
  Papula on myös hirmu kaunis, Ruuhijärven tapainen, joka onkin kuin unelma tuossa kuvassasi! Suureksi harmikseni Papula ei taida kukkia tänä vuonna ollenkaan, mutta parempi niin, jos se vaikkapa kasvattaa juuria ja päättää viimein alkaa tuuheutua, toivon siitä leveää ja isoa puskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papula ja Ruuhijärvi ovat hyvin lähellä toisiaan, en tiedä edes mistä ne erottaa. Minulla rosariossa osa ruusuista ei kuki lainkaan. 'William III' ei tehnyt yhtään nuppua. Mutta sen kohtaloa olen miettinyt muutenkin, kasvaa niin lamoavasti että en tiedä haluanko sen jatkavan puutarhassa. Tai ainakin paikka pitää olla toinen.

   Poista
 2. Upea tuo juhannusmorsian. Niin ja kaikki muutkin ruusut!

  Vattukärsäkäs on vieraillut meilläkin. Muutenkin vielä aika pienestä Tove Janssonista on taipunut melkein kaikki nuput. Keräsin kaikki löytämäni pois, mutta varmaan jokunen vattukärsäkäs on pudottautunut maahan kehittymäån.

  Puutarhassa on todella kuivaa ja se näkyy kasvien kitukasvuisuutena, aukkopaikkoina ja kuivuuttaan käpristvinä lehtinä. Millään ei koko puutarhaa pysty kastelemaan, ei varsinkaan sellaisilla vesimäärillä, joita tarvittaisiin. Teen siis kuten sinäkin, annan kuivua rauhassa ja odotan sadetta pelastamaan sen, mikä vielä on mahdollista. Tällainen kesä nyt, minkäs mahdat.

  Mukavaa viikonloppua ja edistyvää maalausurakkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yritän kerätä kaikki katkenneet nuput pois mutta aina jokunen voi jäädä huomaamatta. Nyt on ollut kärsäkkään suhteen kaksi hyvää kesää meillä, sitä edellisenä niitä oli ihan mielettömästi.
   Ei meilläkään jaksa kaikkea kastella. Kastelin eilen luumulehtoa 2 tuntia ja silti tänään oli yhtä kuivaa kuin ennen kastelua. Savimaa alla on päässyt niin pahasti kuivumaan että en tiedä kastuuko se koko kesänä vaikka kuinka sataisi. Kasvimaata on kasteltava mutta muut joutuu olemaan sään armoilla.

   Poista
 3. Meillä on myös terassin korjaus menossa ja maalausurakkaa on lisää tulossa.Osa maalattu,mutta osa vielä maalataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassi on niin monivaiheinen että maalaus on pitänyt jakaa osiin, eilen vaaleat osat, tänään tummat, lattilaudat on jo öljytty ja paikoillaan. Kuvia tulee kunhan kaiteet on valmiit.

   Poista
 4. Ruususi ovat ihania, toivotaan, että tämä mahdoton kuivuus loppuu pian ja saamme vettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on toiveissa, ensi viikolle jotain sadetta on ollut luvassa, mutta kuinka paljon, en ole katsonut.

   Poista
 5. Ruusut on upeita, kohta alkaa kukinta:D
  Sadettajan pistin äsken päälle, pitää turvata edes osa kukinnasta pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on sentään ollut viileämpää ja pilvistä, kasvit kestävät paremmin kuivuutta silloin kun helteellä. Ruusujen kukinnan aika on upeaa aikaa.

   Poista
 6. Minäkin olen kaivannut unta. Viime yön unien jälkeen alkoi jo tuntua normaalilta. Mutta toivon yhtä hyviä yöunia vielä seuraaviksikin öiksi. Unen tarve alkaa lähestyä samaan aikaan loman kanssa.
  Ihania ovat ruususi. Kaikki ei voi loistaa samalla tavalla joka vuosi, onneksi aina joku loistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ihmeellistä miten paljon olen nukkunut, perjantaina oli vapaapäivä, otin päiväunet 12 tunnin yöunien lisäksi ja silti tuli illalla uni samantien. Se on tätä aina ennen pidempää lomaa ja nyt erityisesti kun on rankka kevät takana.

   Poista
 7. Ihanat ruusut! Meillä juhannusruusu ja valamonruusu kärsivät talvesta myös. Oli kamalasti kuolleita oksia ja nyt kukinta on vaisua.

  VastaaPoista
 8. Mulla kertyy univajetta aina työviikon aikana. Viikonloppuna koitan nukkua sitä takaisin, mutta selkä ei anna maata yhtä pitkään kuin aivot tarvisivat unta. 10 tunnin unien jälkeen selkä käskee nousta ylös kahvin keittoon. Hassua että selkä väsyy makaamiseen :)

  Kaikilla pensasruusuilla ei mennyt talvi mennyt kaikesta lempeydestä huolimatta jotenkin oikein. Paljon pensasruusuissa oli kuivaa oksaa, mutta jännästi kanadan- ja ryhmäruusut pärjäsivät hyvin. Eli pomminvarmat pensasruusut pettivät tällä kertaa. Onneksi ne elpyvät alasleikkauksela.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)