tiistai 5. kesäkuuta 2018

Löytöjä Vilenin Sulon tyyliin

Pari vuotta sitten taimimyymälän syksyn loppuunmyynnistä muutamalla eurolla ostettu ruusuorapihlaja pääsi ensin autopaikan kivimuurin viereen. Siinä pieni puuni häiritsi miestä joka päivä, oli kuulemma liian lähellä autoa piikkeineen. Lopulta annoin luvan siirtää puun pois. Uusi paikka löytyi arboretumin laajennuksesta, kulmauksesta josta hieman aiemmin kuoli laavapihlaja.
 Olin ihan varma ettei ruusuorapihlaja selviä siirrosta. Selvisi, tosin osa oksista kuivui ja leikkasin ne keväällä pois. Tänään huomasin puussa sen elämän ensimmäiset kukat.
 Puu kasvaa hitusen vinossa, mietin voisiko sitä vielä korjata suoremmaksi. Ja tuntuu hassulta puhua puusta sillä tällä hetkellä on enemmän kokoa pensas. Mutta eiköhän ruusuorapihlajani siitä tokene ja kasva kunhan vielä enemmän asettuu paikoilleen.
 Lisää sarjassamme syksyn loppuunmyyntien hamstrauksia. Jalokärhö clematis x 'Taiga' oli kahden euron päähänpisto. Ei hajuakaan ostaessa missä tällainen herkkis voisi meillä elää ja kukkia mutta kun halvalla sai, kyllä te tiedätte sen fiiliksen.
 Ja voi ihmettä, kärhö on hengissä. Kivimuurin vieressä kasvaa kyllä suojassa mutta maa saattaa olla sille aavistuksen liian savinen, kaikki hyvät kärhöpaikat oli jo varattu ja oli kiire saada taimi siinä vaiheessa syksyä maahan. No, vaikka jäisi vain yhden kesän ihmeeksi niin olen tyytyväinen. Neuvoa kysyn teiltä siinä, pitääkö taimi suojata hallalta tässä vaiheessa vuotta? Muutama yö on luvassa kylmempää säätä enkä haluaisi tämän paleltuvan.
Puutarhassa on menossa laukkojen aika. Tämä on Allium 'Violet Beauty' joka kasvaa arboretumissa. Kohta on räväkkä väri vieressä sillä ruskolilja availee jo nuppujaan. Oranssi ja lila, kaipa ne sopii yhteen jos muutakaan ei voi.

29 kommenttia:

 1. Kaikki kunnia Sulo Vileenille, kotikuntani maineikkaalle edustajalle! Hyviä ja edullisia hankintoja olet tehnyt ja se on hienoa. Syysalet kannattaa aina hyödyntää!

  Tuota kevätsuojaamista perennoilla ja kärhöillä olen myös itse miettinyt ja tullut siihen tulokseen, että jopa särkynytsydän selviää hallasta keväällä, mutta ei syksyllä, eli keväällä taimet ovat jotenkin kylmään varatutuneempia kuin syksyllä, en ole suojannut omia perennoita saati kärhöjä, muita kasvatuksia kylläkin. Tosin kärhöillä tuota juurenniskaa kannattaa aina suojata, sehän on kärhön arin paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimimyymälöiden syyalennuksista voi tehdä todellisia löytöjä. Eikä kirpaise mieltä ja kukkaroa niin pahasti jos menee mönkään löydön kanssa.
   Taidan suojata kaikki neljä esiin tullutta kärhöä harsolla, nyt on ollut kuivaa ja lämmintä ja ja kasvi ehkä tottuneet siihen ja halla voi tulla yllätyksenä. Viime vuonna menetin osan huisku-unikoista ja kesäkurpitsat hallan takia.

   Poista
 2. Voi, miten söpöinen tuo ruusuorapihlajan kukka! Oikein odotan syksyä, että pääsee hamstraamaan kasveja alennuksesta. Muutamaan vuoteen en ole sitä tehnyt, mutta nyt uusia paikkoja kasveille on useita.

  Toivottavasti Taigasi kasvaa kukkivaksi asti, kukat on todella viehättävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on parin vuoden päästä edessä kahden uuden istutusalueen tekoa, sitten on kasvihamstrausta tiedossa. Ja yksi hyvä mistä kannattaa kysellä taimia on netin osto- ja myyntipalstat. Jakotaimia puutarhureilla riittää.

   Poista
 3. Alelöydöt on ihan parhaita: ei harmita hirveästi, jos ne päättävät kuolla kupsahtaa, mutta innostus on sitäkin suurempi, jos selviävät. Ruusuorapihlajan kukka on todella kaunis ja kärhökin on hauskan näköinen. Varmasti hieno, jos innostuu kukkimaan. En ole koskaan suojannut kärhöjäni hallalta. Enkä ole sen puoleen talvisuojaustakaan tehnyt. Minusta tuntuu, että moni muu kasvi kärsii hallasta ennen kuin kärhöt paleltuvat. Ja jos olet kärhösi oikeaoppisesti istuttanut syvälle, niin kyllä se sieltä juuresta nousee uudelleen, jos maanpäälliselle osalle jotain tapahtuisi. Ehkä silloin harkitsisin suojausta, jos kärhö olisi jo vähintään puolimetrinen ja pakkasta näyttäisi tulevan useita asteita tai päiväkausien ajaksi. Toivottavasti ei sentään niin käy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ovat syvällä, tämä on ensimmäinen kerta kun onnistun saamaan jalokärhöt hengissä talven yli. Joten paikka on nyt sitten ehkä oikeaoppinen. Ekana noussut kärhö on jo puolimetrinen mutta se kasvaa niin suojassa että siihen tuskin halla käy, muut ovat avoimemmassa paikassa mutta versot vasta senttejä. Pihan on kyllä tosi hallanarka. Alimmillaan näytti ennuste yöksi + 5 astetta.

   Poista
 4. Kai ne sopii yhteen jos muutakaan ei voi :-DDD
  Ja mies ja piikit ja auto :-D
  Mahtava juttu, että orapihlaja selvisi sekä raaskutaimesta eteenpäin että vielä siirrostakin. Tuo on niin kaunis.
  Halvat taimilöydöt on niin parhaita, etenkin, jos niistä tulee kauniita pitkäikäisiä kasveja puutarhaan! Taiga näyttää mahtavan kauniilta kuvassa.
  Minusta oranssi ja violetti on ihanan sähäkkä pari, mutta ymmärrän, jos olet toista mieltä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne miehet autoineen :D Oranssi ja violetti on kiva yhdistelmä oikeasti, joka syksy tykkään ukonhatun, tiikerililjan ja valkoisen syysleimun kolmikosta. Laukkojen penkissä ei ole mitään logiikkaa värien suhteen, miten siitä tulikin sellainen. Olen pikkuhiljaa miettinyt sen uudistamista jollain tavoin, valkoiset värimintut onneksi kuolivat talven aikana, niistä ne pitänyt yhtään.

   Poista
 5. Ruusuorapihlaja on tosi kaunis. Onneksi se selvisi siirrosta ja ilahduttaa nyt sinua kukinnallaan.
  Kärhön juurenniskaan laittaisin varmuuden vuoksi verson suojaksi palan harsoa. Toki maasta nousee uusia versoja paleltuneen tilalle, jos ikävästi kävisi. Itse en ole kärhöjä suojannut, mutta nyt hellejakson jälkeen hieman epäilyttää miten käy jo pitkiksi venyneiden versojen, jos pakkanen todella yllättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan suojata kärhöt tänään harsoilla. Kahdella on varjostus jo juuren suojana mutta kaksi on avoimena muutoin, kivimuuri suojaa paahteelta.

   Poista
 6. Hienoja löytöjä! Itse metsästin viime kesänä tuota Taigaa joka puolelta ja olin jo tilaamassa netistä sen, vaikka loppuhinta pistikin nikottelemaan postituksen vuoksi. Lopulta oman Taigan löysin ja Taika tietysti oli innoissaan nimikkokärhöstä :) Tänä vuonna se ei vaan ole lähtenyt kasvamaan. Istutin sen niin syvään, että voi hyvinkin olla heinäkuu ennenkuin ilmestyy ilahduttamaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuperäistä hintaa en olisi ikinä maksanut, kärhöt ovat niin arvaamattomia meidän savimaassa. Eiköhän se sinullakin vielä nouse jos kerran minunkin ränsistynyt syysostos on savimaasta noussut.

   Poista
 7. Hauskoja Vilen-löytöjä, toivottavasti selviävät. Itse en ole koskaan suojannut mitään perennoja hallalta, ainoastaan joitain herkimpiä kesäkukkia. Ja hyvin ovat selvinneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari kärhöä suojasin ja yhden kesäkukkaistutuksen. Muut kasvi saavat selviä omin neuvoin. Mutta täällä ei kai ollut hallaa sillä mitään vaurioita ei ole.

   Poista
 8. No tottahan ostetaan, kun halvalla saadaan, vaikkei olis paikkaakaan tiedossa. Tuo ruusuorapihlaja olisi niin kaunis, mutta ei taida näillä leveyksillä menestyä. Olen nähnyt niin upeita kuvia siitä, että meinaa pyrstölleen lentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten näin Krakovassa elämäni upeimman ruusuorapihlajan, se oli täynnä kukkia. Sellaista toivon omastanikin. En muista sen vyöhykkeitä mutta ainakaan kolmosesta ylempänä ei taida menestyä.

   Poista
 9. Upeita löytöjä! Kaunis tuo ruusuorapihlaja. Toivottavasti kärhökin kukkii. Itse olen suojannut hallalta vain kesäkukkia ja hyötytarhan kasviksia, muut ovat selvinneet ihan hyvin ilman suojauksia. Kaunista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi kärhöä sai suojan mutta halla taisi ohittaa meidät. Annan olla suojat vielä pari yötä, sitten pitäisi olla vaaran ohi.

   Poista
 10. Ihan huiput löydöt ja varsinkin nyt kun palkitsevat tuollalailla! Ruusuorapihlajasta olen itsekin aina välillä haaveillut. Jos sattuisi tuohon hintaan kohdalle niin enpä kyllä miettisi yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joistain kasveista ei mieti hetkeäkään jos halvalla saa. Sama oli viime syksynä kun eteen tuli ruusuherukoita parilla eurolla, ostin kaksi pensasta lisää yhden vanhan lisäksi. Jos jää miettimään, jää ilman :)

   Poista
 11. Löytöjä tekee aina joskus. Niiden äärellä ei kannata kauan pohtia, muuten joku muu vie. Hyviä löytöjä olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, jos ei heti tartu niin tilaisuus menee ohi.

   Poista
 12. Hyvät löydöt!
  On muuten todella kauniisti koristeltu kakku tuolla edellisessä postauksessa! Upea idea kerrassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, kakusta tuli onnistunut, niin sisältä kuin ulkoa.

   Poista
 13. Onpas upea tuo ruusuorapihlaja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, toivottavasti näen sen vielä joskus täydessä kukassa.

   Poista
 14. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

  VastaaPoista
 15. Ymmärrän erittäin hyvin, että pitää ostaa kun halvalla saa! :) Toivottavasti kärhö kasvaa ja kukkii, näyttäisi olevan upea ja erikoinen kukka.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)