maanantai 4. kesäkuuta 2018

Pientä juhlaa

Lauantaina vietettiin koulujen päättymisiä ja valmistuvien juhlaa. Ensi syksynä meillä on kotona kasi- ja kutosluokkalaiset pojat. Molemmilla erinomainen todistus jolla kelpasi jäädä lomalle. Sunnuntaina vietettiin nuorimman pojan syntymäpäiviä. Oikea syntymäpäivä oli jo toukokuun lopulla mutta juhlat ehdimme pitää vasta nyt.
 Kakuksi tein mansikkakakun jossa täytteenä lisäksi sitruunatahnaa ja -rahkaa. Koristelu hoitui oman metsän mustikanlehdillä ja kaupan pensasmustikoilla. Idea koristeluun syntyi kakkua tehdessä mutta olin siihen erittäin tyytyväinen. Tuli kauneimpia kakkuja joita olen tehnyt.
 Kukat hoituivat tienpientareelta. Vaaleanpunaisia lupiineja ja koiranputkia. Yksinkertaista ja kaunista.
 Juhlan kunniaksi oxalis avasi ensimmäiset kukkansa. Vähän jännittää ehtiikö tämä tuuheutua heinäkuun rippijuhliin mennessä, istutin mukulat esikasvatuksen jälkeen isoon rautapataan tuoksuherneen ympärille.
 Akileijoja putkahtelee pihassa kukkaan siellä ja täällä. Tänään aloitin karsinnan ja kitkin ekat väärässä penkissä kasvavat väärän väriset pois. Tätä myssykkää en raaskinut kitkeä.
 Kuivuus alkaa olla todellinen ongelma. Nurmikoita ei ole kasteltu ja se näkyy. Iso osa on palanut ja kuivunut. Sääennusteissa on huomiseksi sadetta, toivon hartaasti, että vettä saadaan edes muutama milli. Kuukauteen ei ole satanut.
 Navetan kivumuurin punalehtiruusu on täydessä auringossa koko päivän ja se kukkii näköjään emotaimea aikaisemmin. Emo onkin enemmän varjon puolella, se saa nauttia vasta ilta-auringon säteistä. Mutta toisaalta...
 ... varjossa kasvavaa emoa ei kirvat kiusaa, tämä auringon ruusu on ihan täynnä kirvoja. En poistanut, saavat olla muiden ötököiden ruokana.
 Myös koiranheisi kärsii kirvoista mutta lumipalloheisi ei. Arboretumissa kasvava yksilö tekee joka vuosi enemmän ja enemmän palloja ilokseni.
Iirikset, yksi puutarhan lemppareistani. Osa niistä näyttää kärsineen märästä syksystä ja kesästä ja kukkivat erityisen huonosti. 'Gingerbread' iiriksella on loistopaikka arboretumin kukkapenkissä, kuiva eikä takuulla talvimärkyyttä ja se näkyy kukinnassa. Oli nämä ikuistettava vielä yhteen kuvaan.

20 kommenttia:

 1. Tuo iiris on aivan upea! Harmi, kun minulla se ei kukkinut taaskaan, ja muutama sen kaverikin, erilaisia pikkukurjenmiekkoja, jätti kukkimatta. Siti haluaisin noita vain koko ajan lisää - erehdyin katsomaan nettisivuilta, miten ihania upean värisiä noita parrallisia lajikkeita onkaan!
  Kakkusi on myös aivan mielettömän kaunis ja herkullisen näköinen sekä kuuloinen. Mukavaa, että todistukset ja juhlat ovat kaikki menneet hyvin.
  Voi hitsi, nurmikkosi on ihan saman näköinen kuin täälläkin. Se onkin jo melkoista, että nurmikko kulottuu toukokuussa savimaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tänä vuonna heikompaa iiristen kukintaa mutta sitten on muutama jotka kukkivat hyvin kuten 'Gingerbread'. Iiriksiä haluan minäkin lisää, lajikkeita on mieletön määrä. Kuumina kesinä nurmikko kulottuu yleensä elokuussa, toukokuussa ennen kuulumatonta.

   Poista
 2. Hieno on kakkusi ja lupiinit on kauniita maljakossa. Meillä jopa rikkaruohotkin nuokkuu veden puutteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meilläkin. Vuohenkellon nuokkumisesta olen jopa hyvilläni, voisi kuihtua kokonaan pois.

   Poista
 3. Kaunis tuo kakku! Ja tienpiennar kukat eivät häviä yhtään kalliilla rahalla kaupasta ostetulle kimpulle. Pitääpä pitää mielessä itsellekin jos osuu kesäjuhlia kohdalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina. Luonnonkukkia ja tienpiennarten vieraslajeja kannattaa hyödyntää. Monesti juhlissa yhdistän kaupan kukkiin mutta nyt tuli niin kaunis yhdistelmä ettei muuta tarvittu.

   Poista
 4. Ihana kakku ja niin myös kasvitkin!
  Meillä myös nurmikko rutisee kuivuuttaan ja paikoin ihan ruskea. Mutta en minäkään sitä kastele. Kyllä se siitä toipuu, kun vettä taas tulee. Ei uskoisi viime kesän jälkeen, että vesisadetta voi odottaa näin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina. Tämän päivän pieni sade teki tosi hyvää vaikka mittarin mukaan vettä tuli vain kolmisen milliä. Joten eipä tässä päässyt kastelupuuhista mihinkään. Saisi sataa yhden kokonaisen päivän jotta kastuisi muutakin kuin pintamaa.

   Poista
 5. Komppaan edellisiä: huikean kaunis koristelu kakussa - ja makukin kuvauksesta päätellen enemmän kuin kohdillaan. Iiris hurmaava, tuollaista värikombinaatiota en muista nähneeni. Sadetta kaivataan myös täällä, mutta toivottavasti ei tulisi mitään rajuilmoja kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakun maku on täydellinen. Olen tuonut iiriksen Virosta mutta voisin kuvitella että sitä löytyy taimistoilta Suomestakin. Mitään monsuunisadetta en kaipaa minäkään, sellaista hiljaista kesäsadetta sopisi tulla.

   Poista
 6. Kakku on todella hieno.
  Meilläkin nurmikko on osin keltaisena ja on ollut pakko myös sadettaa yläpihan pahimmin ruskettuneita rinnepaikkoja. Vettä ei ole satanut toukokuussa, kuin kahtena päivänä.
  Luonnonkukista saakin tosi kauniita ja näyttäviä kimppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vettä ei satanut tätä päivää aikaisemmin yli kuukauteen. Eikä nytkään tullut tarpeeksi. kastelupuuhat siis jatkuu.

   Poista
 7. On kyllä todella kaunis kakku! Ihania myös kaikki kukat, niin sisällä kuin ulkonakin! :)

  VastaaPoista
 8. Kaunis kakku! Kasveja kukkii yhä mukavasti. Mutta muuten kuivuus kyllä vaivaa. Meillä satoi tänään vain 2milliä. Toki sen avulla esikkojen lehdet jo piristyivät. Enemmän olisi saanut sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuli peräti 3 milliä. Alkaa olla epätoivoinen olo, tänään kannoin kannuilla vettä ja huomenna on viriteltävä sadettimet taas kerran.

   Poista
 9. Todella kaunis kakku ja varmasti on herkullinen. Pidän kovasti tuosta luonnonkukkakimpusta. Minäkin poimin eilen lupiinikimpun jonka vein Kristan haudalle. - Meillä on tänään satanut vettä! Luonto kiittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkukat on kauniita kimpuissakin. Omasta puutarhasta en raaski käyttää kukkia kuin juhliin mutta lupiineja riittää rajattomasti.

   Poista
 10. Kakun kauneutta minäkin ihastelen. Laitan koristelun mieleeni, sillä olen surkea keksimään kivoja ideoita. Myös lupiinit kouranputkien kanssa on hurmaava ja tilaisuuteen erinomaisesti sopiva kimppu.
  Iriksesi ansaitsee myös kehuvat katseet. Hieno!
  Täällä ei ole kuukauteen satanut ja se näkyy ja tuntuu. Nurmikko kyllä virkistyy sateiden saavuttua, mutta kuinkahan käy monien perennojen? Aukkopaikkoja ja kitukasvuisuutta on runsaasti. Toivotaan sadetta ja kasvien selviytymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu että ajatus lyö tyhjää kun pitäisi miettiä kakun koristelut. Heinäkuussa on taas ajankohtainen rippijuhliin. Iiris on hieno, kukat vain menivät ihan liian nopeasti ohi. perennoja olen jonkun verran kastellut mutta silti nuokkuvat. Osassa pihaa savimaakin on jo kuivaa, etenkin siellä missä on ohut kerros kalllion päällä. Vettä koko Suomeen kiitos.

   Poista

Kiitos kommenteista :)