maanantai 18. kesäkuuta 2018

Puutarhapisteen siivous

Puutarhapisteeni on kaivannut pientä uudistusta ja suurempaa siivousta. Eilen uhrasin osan puutarha-ajasta uudistumisen ja siivouksen toteuttamiseen.
 Puutarhapisteeni ei ole mikään viimeistelty ruukutuspiste vaan ennemmin välineiden säilytyspaikka, kaikki helposti esillä.
 Vanhassa maitotonkkien telineessä on kaikenlainen sälä, muoviruukut, harsot ja muut mitä tarvitaan vähän väliä. Osa työkaluista roikkuu nauloissa sivussa, osa nojaa alatasoon koska nauloja ei ole tarpeeksi. Vasaran ja naulojen luo ollut koko kesän liian pitkä matka.
 Lannoitteita ja multasäkkejä säilytän puulavan päällä. Edellinen lava hajosi tai siis maatui pois joten tarvitsin uuden. Tämän hain poltettavien kasasta, on puolikas isokokoisen kaapelikelan pääty. Alle laitoin tiilet jotta ei ole suoraan kosketuksissa maahan. Siivous tulikin tehtyä nopeammin kuin ajattelin joten siirryin seuraavaan siivouskohteeseen kulman taakse.
 Navetan kulma vedenkeruusäiliön ympäriltä on ollut jo monta vuotta työn alla ja jatkuu edelleen. Kallion esiin kaivamisesta on menossa viimeiset vaiheet. Kaivuu on hidasta sillä otan mullan talteen ja sihtaan sen siivilän läpi jotta saan siitä kaikki lasinsirut, naulat ja muut roskat pois. Nurkkaa on käytetty kaatopaikkana, navetan kivijalassa näkyy miten isoja metalliesineitä olen tuosta kaivanut, jopa viikatteen terä löytyi.
 Kulmaan tulee kivimuuri, tekemistä aloittelin raahaamalla paikalle muutaman ison kiven. Muurin ja säiliön välinen maa täytetään tiilen paloilla joita mullan seasta löytyy. Tummin, harmaa kivi on askelma jonka kautta voi kulkea kulman takana olevalle puutarhapisteelle säiliön ja navetan välistä.
Siilattava multakasa on kuvassa kallion ja nurmikon välissä. Mullat kerään säkkeihin joissa saavat odotella sopivaa käyttökohdetta. Multa sisältää paljon rikkaruohojen siemeniä joten ihan joka paikkaan sitä ei viitsi laittaa. Mietin kuolisiko siemenet jos käännän säkit ennen täyttöä nurinpäin niin, että musta puoli on päällä ja sen jälkeen jättäisin täytetyt säkit aurinkoon kuumenemaan. Tappaisiko kuumuus siemenet? Mikään kiire asialla ei ole kun katsoo sääennustetta, viileää ja sadetta luvassa.

18 kommenttia:

 1. On muuten tavattoman kaunis tuo navetan kulma, punatiili, kallio, ovi, sokkelin kivet. Minä istuisin aina tässä kahvilla ja makoilisin kalliolla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta. Tuon kulman sisällä navetassa on entinen karjakeittiö, nykyinen puutarhahuoneeni jossa säilytetään talvisin kaikki puutarharompe. Kallio on hieno, pitää näyttää siitä koko kuva sillä se on uskomattoman tasainen ja sileä.

   Poista
 2. Kiva, että teit tämän postauksen kuvineen. Saa hyvän käsityksen, kuinka valtavasti tekemistä on vanhalla ja isolla rakennuspaikalla. Ei riitä, että luo kaiken aikaa jotain uutta, vaan siinä ohessa pitää siivota vanhaa ja ottaa se monin tavoin huomioon. Ei mikään yksinkertainen homma.
  Navetankulma on minustakin kaunis paikka vanhoine rakennuksineen ja kallioineen. Teki mieli istahtaa kalliolle ja painaa kädet vasten auringon lämmittämää kivipintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan siivoaminen vie aikaa. Mies vei viikonloppuna metallikeräykseen yhden kuorman ja iso osa siitä oli taas kerran maasta löytynyttä metallijätettä. Jätteen lajittelu vie aikaa, nyt en pikkusälää tuosta edes lajittele, menisi ikuisuus sitä tehdessä.
   Kallion on tuossa tosi lämmin paikka auringonpaisteessa.

   Poista
 3. Valtava määrä tekemistä varmasti onkin ja vanhan navetan tiiliseinä on todella kaunis ja tuo ovi. Meillä on samanlaista siivottavaa ollut vaikka kuinka paljon pihanrakennusaikana ja sitä ennen. Kaatopaikkajätettä löytyy mitä kummallisimmista paikoista, kiven koloista ja maan alta...ennen jätehuolto hoidettiin eri tavalla ja sen huomaa. Naulat ja lasinsirpaleet tosiaan kannattaa siilata pois. Tuo paljas kallio on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaatopaikkoja tuntuu olevan jokaisen nurkan takana ja isompien kivien vieressä. Tuohon kai vielä kipattu karjakeittiön tulisijan tuhkat puoliksi palaneesta jätteestä päätellen. Siksi käytän mullan muilla kuin syötävillä kasveilla, ei voi tietää mitä jäämiä se sisältää. Tuossa kohtaa kallion on erittäin kaunis.

   Poista
 4. Navetan kulma näyttä ihanalta, vaikka onkin vielä kesken. Mutta niin kuin edelliset kommentoijat ovat todenneet, vanhalla pihalla ja kyllä uudemmallakin riittää hommaa. Ja mulla ainakin menee juuri nuo istutuspöydät ja muut puksailupaikat aika ajoin ihan kamalaan kuntoon. Mutta olen ajatellut, että rapatessa roiskuu. Jos ei tekisi mitään, paikat pysyisivät kunnossa. Nuo kuvat joissa on jotain tekeillä, ovat elämän merkki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommaa riittää mutta niinhän se pitää olla, tylsäksi kävisi muutoin. Keväällä sitä vain tekee eikä ole aikaa kiinnittää huomiota siisteyteen. Nyt kun puutarhatöissä eletään jo rauhallisempaa aikaa niin katse huomaa epäsiisteydet.

   Poista
 5. Kätevä puutarhapiste, haaveilen pienestä katoksesta kasvimaan reunalle. Siellä voisi säilöä tarvittavat kalut ja tarvikkeet kuten sinun puutarhapisteessäsi.
  Ennen kaatopaikka taisi olla vakiosti navetan takana :) Täälläkin on kaikenlaista rompetta maakuopassa; purkkia ja purtiloa sekä lasia. Muutenkin lasia tuntui varsinkin aluksi löytyvän joka paikasta, missä vain kaiveli.
  Nautitaan taivaallisesta kastelusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Sain kommentistasi idean uuden kasvihuoneen suhteen, siinä voisi myös sijaita pieni katos jossa säilyttää välineitä. Ainakain jos suunnittelemani iso kaappikompleksi ei mahdu kasvihuoneeseen niin säilytystilaa tarvitaan. Navetan takaa ja sivusta on löytynyt useita kaatopaikkoja, tämä kulma on viimeinen siivottava. Vettä on tullut mukavasti, koko ajan sataa lisää, jihuu!

   Poista
 6. Kaikki tuikitarpeellinen kätevästi käden ulottuvilla. Noin on hyvä.

  Meillä satoi tänään ensimmäisen kerran toukokuun alun jälkeen. Toivottavasti sinunkin pihalla satoi, että säästyt kastelulta.

  VastaaPoista
 7. Näppärä tuollainen paikka, mihin voi laittaa kaiken tarpeellisen. Meillä tuo nurkkaus valitettavasti tuppaa olemaan talon edessä, khih :D Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tarpeellinen, kaikki on suojassa ja omilla paikoillaan, löytyy helposti. Minä olen vähän fanaatikko sen suhteen ettei pihassa saa lojua mitään, jo pelkkä harava talon edessä on minulle liikaa :D Vaikka kyllä meiltä rojuakin löytyy, tiilikasat esimerkiksi.

   Poista
 8. Siistin näköinen ja varmasti toimii hyvin.
  Tulipa tehtyä juhannussiivous.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juhannussiivous, taloon en taida sitä edes tehdä.

   Poista
 9. Teilläkin on monenmoista uusiokäyttöä. Hienoa, kun saa vanhaa tavaraa jälleen tarpeelliseen käyttöön, tuo kaapelikelakin on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään hyödyntää vanhaa ja jo olemassa olevaa. Monesti sopii paremmin vanhaan ympäristöön kuin uusi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)