perjantai 1. kesäkuuta 2018

Kesäkuu

Kesäkuu tuli nopeasti vauhdikkaan toukokuun jälkeen. Puutarhassa ei ihan oikeasti meinaa pysyä perässä. Eilen illalla käytin Alman lääkärissä, diagnoosi on virtsatietulehdus johon on nyt lääke. Sen jälkeen meni loppuilta kun kastelin puutarhaa. Lopulta ajattelin tehdä pienen kierroksen puutarhassa. Kierroksella olin sanaton, eletään touko-kesäkuun vaihdetta ja nyt kukkii moni sellainen kukka joka viime vuonna kukki juhannuksen tienoilla. Vähän on olo että apua, kukkiiko meillä muuta kuin hortensiat Avoimissa puutarhoissa sunnuntaina 1.7. jos tätä vauhtia kukinnat etenee.
 Tämä virolainen iiriskaunotar tuli kuvattua viime vuonna 20.6. Tänä vuonna 31.5. Hieman on eroa vuosissa. Ja ei, meillä ei ole satanut, penkki on tänään kasteltu, siitä vesipisarat iiriksen terälehdillä.
 Valkoinen varjolilja ei enää kauaa odottele kukintaansa. Tämä yksilö kukkii pyykkikalliolla, muutama muukin valkoinen on tulossa kukkaan ensimmäistä kertaa.
 Iiris 'Gingerbread' kukki sekin kolmisen viikkoa myöhemmin viime vuonna. Ihan käsittämättömän aikaisin tuli kukkaan tänä keväänä.
 Tämän ruusun olen ostanut suviruusuna. Rosa 'Poppius' se taitaa olla, kukkii nyt tavattoman aikaisin. Myös Rosa harisonii-ryhmän 'Paimio' on kukassa mutta se veti illalla niin suppuun kukkansa etten saanut kunnon kuvaa.
 Tarhakullero 'New Moon' uhkaa jäädä pionin varjoon kivimuurin vieressä. Pitää kerätä pionia sivuun perennatukien avulla siksi aikaa kun kullero kukkii, sen jälkeen pioni voi peittää lehdillään kuihtuvan kulleron.
Tämä se vasta yllätys oli, juhannusruusussa on ensimmäinen kukka melkein auki. Ikinä ennen ei ole ollut näin aikaisessa vaikka meillä juhannusruusu kukkiikin lähes poikkeuksetta ennen juhannusta.

Hieman voisi puutarha hidastaa tahtia. Muutoin en pysy menossa mukana.

13 kommenttia:

 1. Kaunista kukintaa. Nyt tosiaan puutarhassa kasvien kasvu on lämmön ansiosta nopeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavan nopeaa kasvua, samalla huomaan että ehkäpä hidas, viipyilevä kasvu on enemmän minun mieleeni

   Poista
 2. Viimeinen kuva voisi olla täältäkin, ihan samalla tavalla on yksi tiedustelijakukka juhannusruusussa avautumassa! Ihmettelin samaa, onpa aikainen. Ja itse asiassa monessa puistoruusussakin, niitä englantilaisia, jotka kukkivat aikaisintaan juhannuksen jälkeen, on nuppuja, tosin hyvin pieniä vielä. Tämä tietää erittäin pitkää kukintakautta jatkuvakukintaisille ruusuille, ihanaa.
  Viime- ja tämänvuotisella kevätkesällä ei varmaan voisi enää enempää eroa olla. Kylmyyden takia kaikki kukki myöhään, tulppaanit menivät pitkälle kesäkuuhun ja alppiruusu taisi pysyä kukassa lähemmäs kuukauden. Nyt katsoin senkin nuppuja, joissa näkyy jo väriä.
  Ihanaa, olet avoimissa mukana - tai olisi vielä ihanampaa, jos pääsisin tulemaan! Eiköhän silloinkin puutarhasi ole aivan ihana ja kukkaisa. Sitä ei vaan nyt muista, mitä kaikkea ihanaa onkaan keskikesällä kukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ilmaisu, tiedustelukukka. Tuota en muistanutkaan että jatkuvakukintaiset kukkivat nyt sitten erityisen pitkään, hyvä juttu. Toivottavasti pääset tulemaan avoimiin, ja jos et pääse niin tänne saa aina tulla :)

   Poista
 3. Dinulla on jo monenlaisia ihanuuksia parhaimmillaan.
  Ylen uutisten mukaan ollaan nyt 2-3 viikkoa normikesää edellä. Omassa puutarhassa silmäillen jopa enemmän. Juhannusruusun ensimmäiset kukat avautuivat kaksi päivää sitten. Pitänee keskittyä kaiken kauniin ihailemiseen ja unohtaa vuosien vertailut, kun niille ei mitään voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ollaan edellä, ja vielä jos vertaa viime vuoteen. Eipä näille vuosille voi mitään, toisaalta mieluummin näin. Tulee hauskoja yhdistelmiä kun kukassa onkin kasveja jotka keskivertokesinä eivät ikinä kuki yhtäaikaa.

   Poista
 4. Ihania kukkijoita. Olen kanssa miettinyt, että kukkikoohan mikään enää parin viikonkaan päästä kun nyt jo kaikki ihan kukassa. Onneksi mun pionit on vielä nupussa. Paitsi uusin hankintani starlight. Se on ihan vaalean keltainen, mutta kuulemma saattaa muuttua valkoiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nupulla on minullakin kiinanpionit, tosin isoja nuppuja niissä jo on. Vaalean keltainen pioni kuulostaa kivalta, pitää katsoa miltä 'Starlight' näyttää.

   Poista
 5. Varmasti teillä on kukkivaa myös heinäkuun alussa. Tosin ihan eri kasvit kuin viime vuonna samaan aikaan. Nopeaa kukintaa on nyt. Kaikkea ihanaa sinulla on nyt kukassa. Tuo piparkakku on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kiva jos on eri kasveja kukkivana. Viime vuonna ruusut eivät ehtineet kunnolla eivätkä pionit. Nyt jos olisivat kukassa niin voi onnen päivää.

   Poista
 6. Hieman samoja fiiliksiä, tuntuu että nyt edetään vähän turhankin nopeasti. Tyypillisesti tähän aikaan olisi 10-15 astetta ja sadetta joka toinen päivä.
  Pikaista paranemista kissalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikolle on kai ennustettu normaalia kesäsäätä. Tänään oli ennusteissa sadetta mutta pisaraakaan ei tullut. Erilainen kesän aloitus tämä on ollut.

   Poista
 7. Oi samaa mieltä. Perään ei ehdi. Kuvaamaankaan ei millään kaikkea mitä haluaisi. Ihme maratoonilla juoksemista tämä puutarhanhoito nyt. Mutta aivan ihania kuvia! Ihan kukkia jo kukkii. Erityisesti tuo Gingerbread sykähdytti!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)