sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Piti tehdä jotain ihan muuta

Sain eilen aamulla terassin tummat osat maalattua kertaalleen. Sen jälkeen oli päivän työsuunnitelman mukaan vuorossa kitkentää. Toisin kävi, huomasin kaivavani uusiksi menevää istutusaluetta lapiolla ja talikolla. Ihan vaan pikkuisen kokeilen miten ruohotuppaat lähtee, ajattelin. Hyvin lähtivät enkä malttanut lopettaa.
 Tämä epämääräisyys on tarkoitus siistiä. Tuossa kasvaa marjaomenapuu ja kaksi eri syreeniä. Erilaisia akileijoja, joku salvia, tuntematon pioni, idänunikko ja vaaleanpunainen neilikkaruusu sekä rikkaa lukematon määrä. Kaikki muut saa lähteä paitsi ruusu ja pensaat.
 Istutusalue laajenee kuvan vasemmassa reunassa näkyvään tammeen saakka. Tammi tulee kasvamaan suureksi ajan kanssa mutta siihen menee vielä niin kauan, että aluetta voi hyödyntää.
 Puoli päivää töitä, muutama iso ylös kaivettu kivi, lukemattomia pienempiä kiviä, kaksi kottikärryllistä kasvijätettä ja sata poistettua akileijan taimea.
Jostain tuntemattomasta syystä maa-aines tässä talon lähellä on mahtavaa multamaata. Olisipa tätä koko pihassa saven sijaan. Kiviä on seassa kiitettävä määrä, mutta ne saa pois. On tuohon ilo istuttaa taimia kunhan kaikki rikat on poissa.
 Juurakko kuuluu suurelle kuuselle joka kaadettiin vuosia sitten. Kannon vieressä majaileva suuri kivi saa jäädä, se ei liikahtanut edes miehen ja rautakangen avulla. Pienet kivet menee kivimuurin täytteeksi ja suuremmille on paikka tiedossa. Kaikki hyödynnetään mitä maasta tulee.
Tämän kirjavalehtisen syreenin siirtämistä mietin, kasvaa turhan lähellä marjaomenapuuta. Mutta onnistuuko siirto kun syreeni on kasvanut tuossa jo pari vuotta? Ei auta muuta kuin kokeilla ja kastella taimea hyvin siirron jälkeen.

15 kommenttia:

 1. Melkoinen urakka! Onneksi lopputulos varmasti palkitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt viileämmällä säällä oli hyvä kaivaa. Penkki saa olla hetken rauhassa, mietin ajan kanssa mitä istutan ja mihin jotta lopputulos palkitsee.

   Poista
 2. Siirsin viime kesänä kolme vuotta toisaalla kasvaneen valkoisen syreenin ja se on selvinnyt hyvin. Kukki jopa ensimmäisen kerran uudella paikallaan. Kastelun sitä runsaasti siirron yhteydessä ja sen jälkeen, mikä varmaan auttoi juurtumisessa.
  Uudesta istutusalueesta tulee hieno. Nuo kivet ne vasta upeita ovat. Tuokin, joka jää penkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runsas kastelu on tärkeää kun siirtää mitä tahansa kasveja, saati sitten isohkoa pensasta. Kivet on kivoja istutusalueissa.

   Poista
 3. Ihanaa päästä kaivamaan multamaata. Savimaa olisikin nyt mahdoton tehtävä. Tulee hyvä alue.
  Onneksi nyt tiedät, missä kohtaa iso kivi majailee, voit ottaa sen huomioon kasveja valikoidessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multamaata on niin mukava kaivaa, savimaata yritin tänään kitkeä toisaalla, ei tullut mitään, niin kovaa maa oli.

   Poista
 4. Kyllä siirto onnistuu kun ottaa tarpeeksi ison paakun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Pitää tutkailla missä syreenin juuret menee, tuossa on pari kiveä ja jos on solmussa niiden kanssa niin sitten en siirrä syreeniä.

   Poista
 5. Voin kuvitella mielessäni, kun olet siellä inspiroituneena tehnyt muutoksia ja pistänyt menemään kovalla tohinalla. Hauskaa muuten, meillä on ihan samanlainen ja yhtä ruosteinen aura, joka on koristeena kasvien joukossa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aura oli ihan pakko laittaa koristeeksi maalaistalojen pihojen tyyliin, kanto suorastaan huusi auraa yllensä.

   Poista
 6. Penkistä tulee hieno ja selkeä! Uusi alue on aina niin ihanan inspiroiva. Syreeni näyttää pikavilkaisulla ihan kultaköynnökseltä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin muuten näyttää. On tosi kaunis syreeni, minulla ei ole vielä kukkinut mutta tekee kuulemma lilat kukat.

   Poista
 7. Niin se vaan idea tulee. Mukavan reipas homma siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisten ruohotuppaiden kanssa tarvittiin melkoista reippautta ja oman itsensä tsemppausta, urakka olikin melko iso.

   Poista
 8. Niin ne ideat vievät mukanaan! :) Onpa erikoisen näköinen syreeni, vau!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)