maanantai 11. kesäkuuta 2018

Kukkien kauneutta

Tänään saatiin vettä, peräti 9mm sademittarin mukaan. Olin pihalla kun ukkonen alkoi jylistä ja salamoi. Hetken päästä tuli vettä. Istuin navetan yhden oven kynnyksellä ja ihastelin vallitsevaa säätä. Laskin salaman ja jyrähdyksen väliä ja nautin. Sade teki hyvää niin puutarhurille kuin puutarhalle.

 Siskon pihasta tuotu myssyakileija aloittelee kukintaa. Tämä kukkii luumulehdossa josta on tarkoitus karsia kaikki muut akileijat pois. Muutama niitä vielä on, kuivuneesta kivikovasta savimaasta on ihan turha yrittää kitkeä mitään pois.
 Paratiisililja ei ole kärsinyt kuivuudesta. Tämä melkein hävisi puutarhasta tappotalvena, vain tämä yksi yksilö säilyi.
 Luumulehdon suuri kitkentäurakka on tehty muutamaa akileijaa lukuunottamatta. Aika vähällä pääsin. Kukinnassa on menossa suvantovaihe, en oikein tiedä mitä tähän aikaan kukkivaa keksisin tuonne.
 Arboretumissa väriä riittää. Ruskolilja kukkii, samassa penkissä on myös lila illakko ja laukkoja. Eivät kuitenkaan niin vierekkäin että olisin saanut kuvan lilaoranssista yhdistelmästä.
 Kurjenpolvi 'Ballerina' on hautautunut muiden kasvien alle. Mietin tohdinko siirtää tätä parempaan paikkaan, toisaalta ei ole kuollut poiskaan vaikka muut kasvit varjostavat.
Särkyneessä sydämessä ei ole ollut vielä koskaan näin paljon kukkia. Olen muuten aina luullut ettei särkynyt sydän tee siementaimia mutta kyllä se tekee. Viimeisimmän siementaimen löysin kesäkukkien padasta josta siirsin taimen rinnepuutarhan varjoon. Toinen siementaimi odottaa siirtoa talon edustan penkissä, sen paikkaa pitää vielä miettiä.

Toivottavasti muuallakin on saatu vettä, pihalla on nyt mahtava raikkaus. Saunan jälkeen piti kiertää puutarhassa ja aistia kesäsateen jälkeistä fiilistä. Ei uskoisi, että siitäkin nauttii kun viime kesänä ei muuta tehnyt kuin satanut.

28 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalta, ja mahtava sadesallis! Tänne odotellaan yöksi sadetta, ennusteen mukaan vain pari milliä pitäisi tulla, mutta sekin olisi hienoa. Toissayönä tuli reilu 1 mm, ja kyllä siitäkin olin kovin iloinen.
  Aivan ihana myssymallinen akileija! Englanniksi tuota mallia taidetaan myös kutsua nimellä petticoat eli alushame. Aika mainio nimitys sekin.
  Kaunis luumulehto! Akileijahan on hyvä kukkija tähän aikaan, parin vuoden päästä, kun hemaisevia alushamosia kukkii siellä täällä, on lehdossa jo väriä. Moni laukka olisi kans hyvä tähän aikaan: ukkolaukat, sorjalaukat, monet koristelaukat eli risteymät. Mulla ainakin nyt kukkivia ovat ukkolaukan (Allium hollandicum) lisäksi Mount Everest (valkoinen) ja His Excellency (violetti). Sopisivat ehkä sun värimaailmaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä teki sade hyvää, ilma raikastui ja kasvit saivat juotavaa. Toivottavasti sielläkin tuli vettä. Alushame on hyvin kuvaava nimi, sellainen vanhanaikainen kermakakku alushame. laukat eivät oikein viihdy luumulehdossa savimaan takia. Tämä kuivuus on saanut kukkimiset sekaisin, osin tyhjyys johtuu siitä. Mutta jotain kestävää laukkaa voisin taas kokeilla ja tehdä niille ihan oman kasvualustan niin hyvin kuin on mahdollista.

   Poista
 2. Onneksi sentään teille satoi. Arvokkaita millejä..Meillä taas ei satanut kuin pari kertaa pikkuripaus. Vaikka yöksikin luvattiin sadetta. Niin kuuromaisia sateita on nyt luvassa.

  Meillä aloittelee nyt jotkin kurjenpolvet. Siis tässä suvantovaiheessa, kun tietyissä penkeissä ei juuri muuta väriä näy.
  Sateen jälkeinen tuoksu on ihana ja tänä vuonna sitä on jo kaivannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on joka milli kullan kalliita. Suvantovaihe on ärsyttävä, joku kurissa pysyvä kurjenpolvi voisi olla kiva. reunoilla on tuoksukurjenpolvi mutta kuivuuden takia se kukkii tosi huonosti nyt.

   Poista
 3. Sade teki super hyvää, onneksi olkoon :) Tännekkin sadetta oli luvattu, mutta mihin lie oli kadonnut kun ei tainnut sataa pisaraakaan koko yönä.
  Ihana myssyakileija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet yleensä kiertävät meidät, samoin ukkonen mutta nyt saatiin molemmat. Toivottavasti sinnekin saadaan sadetta.

   Poista
 4. Minulla kukintaa aloittelee isotähtiputki. Myös laukat ovat vielä kukassa. Bellikset kukkivat uskollisesti koko kesän. Mutta tosiaan tähän aikaan kesää on ehkä vähiten eri lajeja kukassa, kun moni on juuri lopettanut ja osa vasta aloittaa nuppujen tekemisen. Täällä satoi ehkä 10 minuutin ajan, ilmeisesti ukkospilven reuna osui juuri ja juuri tähän. Sain kuitenkin 20l vettä kerättyä ränneistä. Ja ehdittiin leikata nurmikko ennen sadetta, niin ehkä vettä meni maahankin asti. Sade toi mukanaan taas tuulisen sään, josta olisin mieluusti luopunut. No, eipähän ole niin paljoa itikoita puutarha-apulaisina. Mukavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isotähtiputki aloittelee täälläkin sekin kärsii kuivuudesta ja tuskin kukkii kunnolla. Onneksi pioneja on kohta kukassa runsain mitoin. Tänään oli tuulinen sää, ei hyttysiä mutta kuivatti tehokkaasti eilisen sateen kosteutta.

   Poista
 5. Hurmaava myssyakileija. Meillä on satanut nyt kahtena yönä kunnolla, mutta kovin paikallisia nämä sateet ovat. Muutaman kilometrin päässä ei ole satanut lainkaan. Kukinta on nyt vauhdikasta ja minullakin särkynytsydän ryöpsähti tänä kesänä ennätyskukintaan, se taisi pitää sateisesta kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, yösadetta ja vielä kunnolla. Tulisipa tännekin. Särkynyt sydän taisi tosiaan tykätä viime kesän sateista, saapa nähdä miten sille käy tämän kesän jälkeen.

   Poista
 6. Tuo myssyakileija on tosi kaunis! Se on varmaan aika vanhaa kantaa, meilläkin noita mummonmyssyjä kasvaa ja ne ovat isomummun perintökukkia, ihania! Meilläkin ukkonen uhitteli koko iltapäivän, illalla se kieri kaukaa - ääni vain kuului, sade onneksi tuli ja viivähti pari tuntia, ilma raikastui ihanasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisko asuu satavuotiaassa talossa jonka villiintyneestä puutarhasta löysin tuon akileijan joten todennäköisesti on vanhaa kantaa. Sade raikastaa kummasti ilmaa, tuli pölyä maahan sateen mukana mukavasti.

   Poista
 7. Tämä sade on niin ihana juttu, ettei tosikaan. Mullakin oli Ballerina hautautunut pahaan paikkaan ja siirsin sen juuri väljemmille vesille, toivottavasti se viihtyy. Ihanan raidalliset kukat siinä : ) Ja ai että tuota myssyakileijaa! Oikea mummonmyssy, ihan ylisöpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ballerinassa on tosi kauniit kukat, enköhän siirrä sen kukkimisesta huolimatta paremmalle paikalle. Akileija on tosi söpö.

   Poista
 8. Aivan ihana tuo myssyakileija! Onneksi yksi paratiisililja säilyi hengissä. Se tekee siementaimia, joten ehkä niitä on muutaman vuoden kuluttua taas monta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän epäilen että siementaimia on jo, oli sen näköisiä pitkiä vihreitä varsia ilman kukkaa, en kitkenyt pois, katsotaan mitä niistä tulee.

   Poista
 9. Onneksi olkoon sateesta! Täällä ei ole satanut. Viime viikolla satoi yhtenä päivänä vähän, mutta eipä siitä kauheasti iloa ollut. Lapsetkin menivät innoissaan hiekkalaatikolle, mutta kun alkoivat tekemään kakkujaan, niin eipä sitä märkää hiekkaa ollutkaan kuin pari milliä päällä. Vettä on saanut kantaa kukille ja kasvimaalle. Nyt kun kaikki toivovat sadetta, niin eiköhän se toive viimeistään juhannuksena toteudu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu että on ihan sama milloin sade tulee, kunhan tulee, tosin kiitos ei sadetta Avoimiin Puutarhoihin tai pojan konfirmaatiopäivänä :D

   Poista
 10. Mietin samaa, että pieni sade on välillä ihan paikallaan, viime kesänä sitä tosiaan tuli yhtä mittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä taisi sataa kahden vuoden sateet ja nyt on sitten se välivuosi.

   Poista
 11. Kyllä on kukkapenkki niin rehevän näköinen, komeita kukkia muutenkin.
  meillä ei oo satanut, jotenka kasteltava on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, luumulehtoa on pari kertaa kasteltu, se on auttanut rehevyydessä.

   Poista
 12. Kyllä, on saatu vettä :). Ja luonto imaisee veden salamannopeasti sisäänsä. Ihanaa kukkaloistoa teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa on janoinen kuin mikä, vesi holahtaa uumeniin saman tien.

   Poista
 13. Ihana vaaleanpunainen akileija :)
  Mahtavaa, että siellä on satanut! Toivottavasti vettä tuli runsaasti. Meillä satoi viime yönä, mutta multa on edelleen aivan kuivaa, tässä tilanteessa ei enää muutaman tunnin tihkusateet riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopulta sadetta saatiin 10mm, eihän se paljoa kastele mutta kun itse oli juuri kastellut puutarhaa niin taivaalta tullut sade auttoi hyvin.

   Poista
 14. Voi mummon myssy ja paratiisi - en ole ennen nähnytkään noin hurmaavia kukkasia! Muuten samoja kukkia siellä kukkii niinkuin täälläkin. Tähän aikaan meillä piha vetää hetken henkeä, ennenkuin aloittaa mahtikukinnan. Nyt ovat jo niin aikaisessa, että taitaa jo juhannuksena ryöpsähtää kukkaan yksi jos toinenkin. Viime yönä tuli meillekin vettä, ei paljon, mutta edes hetken helpotus kastelupuuhiin! Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku, samoin mukavaa viikon jatkoa. Juhannuksen aikaan taitaa olla parasta kukintaa, toivottavasti sitä riittää heinäkuulle saakka. Minäkin pidin välipäivän kasteluista, oli kivenpyörityksen päivä

   Poista

Kiitos kommenteista :)