lauantai 21. lokakuuta 2017

Talvivalkosipulit maahan

Muutamasta blogista luin jo kuuraisista aamuista ja yöpakkasista. Täällä niiltä on vielä vältytty mutta silti katsoin viisaammaksi laittaa valkosipulit maahan ennen kuin on liian myöhäistä. Ensin piti kääntää se kasvimaan osa jonne kynnet laitetaan. Sen jälkeen kalkitsin ja lannoitin maan, levitin kalkkia, tuhkaa ja hevosen turvelantaa ja sekoitin ne multaan.

 Kaivoin jokaiselle kynnelle n. 10cm syvän kolon jonka pohjalle heitin vähän kanankakkaa. Tykkään istuttaa valkosipulit syvälle, joidenkin ohjeiden 5cm on minusta liian vähän. Istuttamisen jälkeen tasasin maan ja ripottelin vielä kanankakkaa mullan päällekin.
 Valkosipulit ovat tässä ylälohkon oikeassa reunassa. Mullan päällä on viimeisenä kerros koivunlehtiä. Muualle kasvimaalle käy vaahterankin lehdet mutta valkosipuleille ne saattaisivat olla liikaa. Tänä vuonna kalkitsin koko kasvimaan ennen lehtien kasaamista mullan päälle. Turvelanta mitä käytän lannoitteena on hapanta ja joissain kohdin oli havaittavissa kunnon sammalkasvustoa. Ensi kesänä lannoitellaan vaihteeksi kanankakalla.
 Syyshortensia 'Grandiflora' ei ole enää kauneimmillaan. Ainainen sade ja kosteus tuntuu tuhoavan kaiken vaikka toisaalta sade on tiennyt plussan puolella pysytteleviä öitä.
 Tänään sai onneksi nauttia sateettomasta säästä. Oli mitä parhain keli haravoida syksyn lehtikertymää pois. Tämän alueen sain valmiiksi tänään. Ja koska puissa on enää vain vähän lehtiä niin uusinta haravointia tuskin tarvitsee tehdä ennen kevättä.
Välillä pilkisti aurinko ja lämmitti mukavasti. Silti ei ollut yhtään liioiteltua tehdä hommia toppatakki päällä. Maanantaina alkaa minulla viikon loma. Mitään erityistä lomatekemistä en ole varannut. Aitan museohuone on tarkoitus laittaa talvikuntoon ja samoin nukkumahuoneet. Ja viimeistellä puutarha niin, että seuraavan kerran teen siellä hommia keväämmällä, hyvässä lykyssä jo puolen vuoden päästä.

16 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon Katjalle valkosipulisavotan onnistuneesta lopetukseta. Mulla on vain huominen päivä aikaa, mutta yritän ehtiä samoihin istutuspuuhiin.

  Ja missä suositellaan vain 5 sentin istutussyvyyttä? Minäkin laitan ainakin 10 sentin syvyyteen, luultavasti vähän syvempäänkin. Ovat paremmin suojassa talvelta, ja lähtevät kyllä aina hyvin kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita, on hyvä mieli kun ovat turvallisesti maassa ennen kuin talvi lyö täysillä päälle. Jossain oppaissa sanotaan istutussyvyydeksi 5-8cm mikä on minusta meidän oloissa kovin vähän. Paremmin kasvavat syvässä mullassa.

   Poista
  2. Jiihaa - minäkin sain 244 kynttä istutettua. Yhteensä maassa on reilut 500 kynttä. Irroittelin vielä parisataa, josko saisi vähän lisättyä valkosipulin istutusalaa. Mutta muutoin nyt lakkasi huoli ja stressi. Tulevaisuus on valkosipulin osalta taas turvattu.

   Poista
 2. Tänään olikin ihana sää puuhastella. Kiva, että sait homman päätökseen. Kyllä sitä tässä vaiheessa vuotta jo innolla odottaa sitä pakollista taukoa (ainakin syystöistä, heh) :)
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohoja katsoin sillä silmällä että voisi kitkeä mutta sitten totesin että vuoden kitkemiskiintiö on täynnä, on niitä rikkoja keväälläkin. Tauko tulee ihan sopivaan kohtaan. Sisällä alkaa lämmittäminen ja muut talvijutut niin puutarhalle ei ole enää aikaa.

   Poista
 3. Nyt ei kuin odotella uutta satoa. On sulla kans tuota haravoimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haravoimista riittää mutta se on tekemistä josta pidän.

   Poista
 4. Minä jätin jo syyskuussa osan valkosipuleista maahan, kun olivat niin pieniä. Samoin lykin multaan muutamia valkosipulin itusilmuja (niinköhän niitä sanotaan) ihan kokeilumielessä. Muistankohan niiden paikkaa keväällä?
  Itse iloitsen kovasti talvesta. Syksy on ollut ihan liian kiireinen, jospa talvella olisi blogillekin aikaa. Mukavaa talvenodotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itusilmuja laitan minäkin maahan. Niistä kasvaa ekana vuonna yksi kokonainen pieni valkosipuli, sen kun laittaa maahan seuraavana vuonna niin siitä tulee kynnellinen sipuli. Itusilmut kasvavat kuin häkä ja kasvattavat vihreät varret. Kiireinen on ollut minunkin syksy, uusi työ on vienyt mehut aika hyvin.

   Poista
 5. Meilläki paistoo tänää aurinko, mutta siitä hualimatta, talavihaalari päällä. Sulla onki hyväs raos lomaviikko. Saat kaikes rauhas paketoora kasvukauren 2017.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma tuli sopivaan aikaan, iltaisin en ole ehtinyt tehdä mitään joten hommia on rästissä.

   Poista
 6. Oho, siellä ei ole vielä pakkanen puraissut - täällä ollut kylmimpinä aamuina jopa -5 pakkasta. Meilläkin viljelylaatikot ja kukkapenkit sammaloituvat helposti, täytyykin muistaa kalkita keväällä. Mukavaa lomaviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yönä oltiin niukun naukin pakkasen puolella, auton ikkunat oli aamulla jäässä mutt apuutarhassa ei ollut edes kunnon kuuraa. Vähän petyin :)

   Poista
 7. Enpä tiennytkään, että valkosipulia voisi istuttaa näin syksylläkin! Onko se jokin erityinen lajike vai minkälaisia kynsiä istutit. Kiitos perusteellisesta ohjeesta, ehkä minäkin vielä kerkiäisin kokeilemaan tätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan valkosipuli pitää laittaa syksyllä. Ruokakaupan valkosipuleilla ei kannata kokeilla, puutarhamyymälät myy istukassipuleita näin syksyllä. Aleksandra on hyvä lajike ja kotimainen. Nyt ostin yhden sipulin ja loput kynnet oli omasta takaa. Ehdit oikein hyvin laittaa vielä. Laita lannoitetta kunnolla ja keväällä lisää, valkosipuli tykkää vahvasta maasta. Sato korjataan loppukesästä.

   Poista
  2. Kiitos Katja ohjeista, uskoakseni ehdin vielä istutuspuuhiin, kun sääennusteita katsoo!

   Poista

Kiitos kommenteista :)