sunnuntai 22. lokakuuta 2017

600 kukkasipulia

Olen hiukan yllättynyt kuinka monta kukkasipulia on tänä vuonna upotettu puutarhaan. Nimittäin ajattelin että ei läheskään niin paljoa kuin muina vuosina koska keskityin ns. pikkusipuleihin. Ja kuitenkin hups, laskin tänään yhteismäärän ja pääsin muutaman yli 600 sipulin. Määrä hämäsi myös siksi että tänä syksynä en ole kokenut mitään istutusahdistusta sipuleiden kanssa. Olen ostellut niitä pikkuhiljaa ja istuttanut miltei samantien. Tänään viimeiset, pussin kirjopikarililjoja, toisen pussin lumikelloja ja kolmannen pussin kasvitieteellisiä krookuksia, puoleen hintaan kun sai.
 Syksyn ehdoton tavoite oli istuttaa lisää krookuksia. 90 kappaletta istutin, kaikissa väreissä pitkin puutarhaa.
 Lumikellot lisääntyvät niin hitaasti, että parempi laittaa niitäkin lisää. Näitä kerrottuja Galanthus Nivalis 'Flore Pleno' laitoin yhden pussin, samoin puistolumikelloa Galanthus Nivalis ja yhden pussin tähtilumikelloa Galanthus Elwesii.
 Valkoiset balkaninvuokot yllättivät, kestivät talven yli ja kukkivat pitkään ja kauniisti. Näitä laitoin lisää 45 kappaletta, tällä kertaa värisekoituksen, vaaleanpunaista, liilaa ja valkoista.
 Pieniä kevätkurjenmiekkoja ei voi olla liikaa. 'Katharine Hodgkin'-lajiketta laitoin yhden pussin, lisäksi kaksi pussia 'Harmony'-lajiketta. Keltaista jääkurjenmiekkaa piti myös kokeilla yhden pakkauksen verran.
Rinnepuutarhaan olen suunnitellut jo pitkään sinistä scillamereä. Nyt se on aloitettu. Hankin 56 sinistä scillan sipulia ja laitoin kaikki rinnepuutarhaan. Lisäksi istutin sinne 45 vaaleanpunaista kevättähteä ja 10 espanjansinililjaa. Jälkimmäisten suhteen en elättele kovin suurta toivoa talven kestävyyden suhteen.
Näitä pallolaukkoja olisin halunnut lisää mutta en nähnyt myynnissä yhdessäkään myymälässä. Netin kautta olisin saanut mutta en raaskinut vain näiden takia maksaa postimaksuja. Muita laukkoja kyllä löytyi. Pallerolaukkoja istutin 80 kappaletta. Viinilaukkaa kokeilen ensi kertaa viiden sipulin voimin. Lehtolaukka on osoittautunut kauniiksi ja kestäväksi, siksipä niitä tuli laitettua 50 kappaletta lisää. Bonuksena Lidlistä jotain yllätyslaukkaa 'Violet Beauty' yksi pussillinen.

Narsisseja tuli yhden sipulisekoituksen mukana. Joten nyt on 'Minnow' tasetteja lisää. Viime vuonna kukkivat tosi kauniisti rosariossa. Uuden kiven viereen laitoin muutaman 'Orangery' narsissin, pussin kuvassa väri on herkullinen oranssitorvinen. Tulppaaneihin sorruin vain vähän, nekin kasvitieteellisiä tulppaaneja sekä yksi pussillinen herkullisen värisiä 'Peppermin Stick' tulppaaneja jotka ostin ihan nimen perusteella.

Loput onkin sekalaista sakkia. 30 kappaletta Broidiaea jonka talven kestävyys on yllätys. Helmililjaa Muscari Azureum kokeilen myös ensi kertaa. Kirjopiparililjat on jo tuttuja ja samoin hyasintit 'Pink Pearl'.

Nyt on mitä odottaa ensi keväänä. Silloin nähdään kannattiko satsaus pikkusipuleihin ja vähän muihinkin.

12 kommenttia:

 1. Voi hurja miten paljon sinä olet kukkasipuleita maahan saanut! Minulla meinasi omien (n.150) sipulin kanssa jo hiki pintaan nousta, kun niitä istuttelin. Ehkäpä olisi ollut viisasta istuttaa pussien sisältö maahan sitä mukaa, kun niitä ostin. Sinä olit viisas, kun niin teit! 😙

  Nyt sitten odotellaan kevättä ja sipulikukkien itämistä. Oi sitä ihanaa väriloistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaikki olisi pitänyt kerralla istuttaa niin varmana olisi itku päässyt urakan edessä. Pikku hiljaa kun teki niin ei tuntunut muka missään. Keväällä väriloisto odotettavissa.

   Poista
 2. Kyllä syksyllä kannattaa olla ahkera sipulin piilotuksessa, keväällä piippoja odottelee niin innolla ja aina kevätkukkijoita on liian vähän! Melko kohtuullinen määrä sipuleita laitoit, pikkusipuleihin minäkin satsaan ja se on kannattanut. Scillamatto on meilläkin haave. Ekaa kertaa ostin noita balkanin vuokkoja pussillisen, ne pitäisi laittaa vielä maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskin keväällä että balkaninvuokoista kukki jokainen mukula minkä laitoin maahan. Sitä kannattaa laittaa. Keväällä palkitaan syksyn ahkeruus.

   Poista
 3. Monipuolinen valikoima sipuleita. Minulla oli Brodidaeaa kesällä ruukussa, josta nostin mukulat/sipulit kellariin. En löytänyt kasvista pahemmin tietoa, joten en arvannut jättää talveksi maahan. Honkkarissa kaikki sipulupussit oli viime viikon lopulla 0,99 e. Sinne en enää uskalla mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brodidaea olisi kai enemmän ruukkukasvi tai kesäkukka mutta nytpähän on kokeiltu talven kestävyys maassa. Voi apua kun menitkin mainitsemaan Honkkarin, siellä kummittelee minua yksi omenapuu, ehkä se on mentävä ja katsottava onko täälläkin kukkasipulit jo alessa. Rinnepuutarhaan on nyt helppo istuttaa sipuleita kun muita kasveja ei vielä pahemmin ole.

   Poista
 4. Kaikista pienistä sipuleista tulee lopulta iso määrä. Mutta suuressa puutarhassa tarvitseekin suuria määriä. Viime keväänä olin vihdoin tyytyväinen yhden kukkapenkkini krookus(+kevätkurjenmiekka) tilanteeseen. Kaikki muut penkit olivat liian valjuja. Joka ikinen vuosi pitäisi juuri pieniä (ja aikaisia) sipuleita lisätä, aina on joku paikka, joka kaipaisi lisää väriä aikaisin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja pikkusipuleita on paljon helpompi kaivaa maahan kuin isoja tulppaaneja tai narsisseja. Minä laitan vielä sipulit aika tiheään, saa heti kivan näköistä. Määrää ei ajattele kun ostaa pussin missä 10 tai 15 tai 20 sipulia mutta kun ostaa monta pussia niin kertyyhän noista. Mutta ei sipulikukkia ole koskaan liikaa, osa kukkii huonosti ja osa paremmin riippuen keväästä.

   Poista
 5. Ihanan paljon sipuleita, kelpaa odotella kevättä! Tulisipa se äkkiä ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama toivon, pikaisesti koittavaa kevättä. Nopeasti ohi kiitävää talvea.

   Poista
 6. Kyllä tuollainen määrä varmasti saa kevään saapumaan nopeasti, tai ainakin talven kulumaan ihan huomaamatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on omalla tavalla ihan kiva mutta kyllä se saisi kulua mahdollisimman nopeasti.

   Poista

Kiitos kommenteista :)