tiistai 24. lokakuuta 2017

Kesäeteisestä talvieteiseen

Pakkasten alkaminen tietää muutoksia eteisen sisustukseen. Eteisen ja lasikuistin välillä on puiset peiliovet, ovien yläpeilien tilalla on lasiruudut. Ei eristeitä, ei lämpölaseja.
 Pariovien takana oleva lasikuisti on lämmittämätöntä tilaa, se on yleensä yhtä pakkasella kuin ulkoilma talon ulkopuolella, ehkä parisen astetta lämpimämpi ja tietysti tuuleton. Yhtä kaikki tarkoittaa sitä, että ilman toimenpiteitä eteinen on talvisin makuumme turhan viileä.
 Eteisen korjauksen yhteydessä otin käyttöön mummon vanhan verhotangon ja tein siihen verhot, eteisen talviverhot joita käytetään lämmityskaudella. Verhot ovat kaksinkertaiset. Ovia vasten on harmaa villasekoitekangas ja eteiseen päin on valkoinen paksu puuvillakangas johon olen kirjonut punaiset kuviot. Haaveena on vielä joskus saada tuohon punaiset villakankaiset verhot mutta niin kauan kuin nämä on siistit ja ehjät, niin ajavat asiansa eli pitävät vedon ja kylmän loitolla eteisestä.

Verhojen toimivuuteen olen positiivisesti yllättynyt vaikka niiden myötä menetettiin ikkunoiden valo. Kaksinkertaisena verhojen väliin jää lämmittävää ilmaa ja tuvasta hohkaava leivinuunin lämpö riittää pitämään eteisen lämpöisenä. Eteisessä ei ole mitään varsinaista lämmitystä vaan se lämpenee avoimien ovien kautta muista huoneista.
 Saliin vievä ovi on aina auki. Samoin tupaan vievä ovi. Tuvan oven kanssa teimme kesällä ratkaisun jossa veimme oven kokonaan pois, se oli vain tiellä eikä ovea pidetty koskaan suljettuna. Tuntui, että oven poistamisen myötä eteinen suureni huomattavasti. Pieni huone tuo ei ole, aika tasan 12 m2 mutta oviaukot jokaisella seinällä saa tilankäytön kanssa aikaan harmaita hiuksia.
Kuvaa varten suljin vanhempien valtakunnan oven. Siellä odottaa kasa kirpparille meneviä tavaroita ja hyttysverkot nipussa talvisäilöön viemistä. Eipä ollut juurikaan tänä kesänä hyttysverkoille käyttöä. Niin kylmä kesä, että ensi kertaa täällä asumisen historiassa nukuimme suljetuin ikkunoin koko perhe.

Suuren vaatekaapin eteen on edelleen haussa punainen itämainen matto, en ole ollut etsinnässä mitenkään aktiivinen, tulee vastaan kun tulee. Kenkien alla on sinivalkoinen räsymatto jolla on ikää jo reilusti sata vuotta. Sain maton ystävältäni ja maton on tehnyt hänen anoppinsa äiti. Kun tiedän ystäväni iän niin siitä saatoin päätellä että varovaisestikin arvioiden maton ikä on sata vuotta. Kuteilla saattaa olla ikää enemmänkin.

Viime yönä pakkanen heilahti miinus viidessä asteessa. Ihan on syytäkin tehdä näitä lämmön turvaavia toimenpiteitä sisällä ja ulkona.

25 kommenttia:

 1. Meillä myös verhoja käytetään pitämään kylmä loitolla. Kyllä ikkunat niin paljon kyhmyyttä hohkaavat. Kauniita kuvia teiltä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunoistakin hohkaa kylmää, meillä vielä pitäisi olla jotkut erityisen lämpimät ikkunat, 1980-luvulla laitetut mutta ihan niistä vetää kunnollakin ikkunasta riippuen.

   Poista
 2. Todella hienot verhot! Oikein viihtyisän näköistä teillä. Kauniita lokakuun lopun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu. Tällä viikolla on saatu nauttia kauniistä säästä.

   Poista
 3. Kaunis ja toimiva ratkaisu. Vanha talo vaatii varmasti luoviakin ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha talo vaatii luovuutta. Saisi tuohon teetettyä toiset ovetkin mutta mieluummin mennään verhoilla.

   Poista
 4. Kauniin näköinen verho. Nyt on kyllä pakko tilkitä ja tiivistää rakoja, muuten tuvassa tuulee niin että tukka heiluu! 😂 Lämmintä syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukat pyörii jaloissa kun kunnolla vetää :)

   Poista
 5. Soot palannu verhojen alakuperääsehen tarkootuksehen.

  VastaaPoista
 6. Kauniit verhot ja niin kodikkaat kuvat.

  VastaaPoista
 7. Todella kauniit verhot ja sopivat kyllä täydellisesti taloonne.
  Ihana tunnelma koko eteisessä muutenkin. Osaat kyllä sisustaa talonne tyylin ja arvon mukaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina. Eteisen sisustaminen onnistui vaikka tavarat on haalittu sieltä ja täältä.

   Poista
 8. Eipä ollut tosiaankaan hyttysverkoilla tänä kesänä tarvetta. Lasten ikkunoihin ei edea ehditty laittaa. Tuvan ikkuna taisi pati yötä olla alkukesällä auki, muuten ei ole tarvinnut juuri availla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä kesällä on pakko nukkua ikkunat auki, useampikin. Ihan outoa tällainen kesä että yöt oli tosi kylmiä.

   Poista
 9. Teillä on niin kaunis talo. Nuo verhot sopivat niin hyvin talon tunnelmaan. Ihana kun sinulla on taitoa sisustaa upea talo.

  VastaaPoista
 10. Kauniit ja käytännölliset pakkassuojat. Räsymatto voi periytyä uselle sukupolvelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Räsymatot on uskomattoman kestäviä ja kun ajatellaan että kudekin on jo kertaalleen käytöstä poistettu tavaraa.

   Poista
 11. Oh, miten kaunista teillä on!!! Verhoratkaisusi on huikea. Rakastan tuollaista perinteiden uusiokäyttöä. Kuinka hyödyllisiä monet jutut olivatkaan. Meillä keittiö on verhoton ja tarvitsisin ehdottomasti tuplaverhot talveksi. Kolmeen ikkunaan oikeanlaisten verhojen hankinta on vain jäänyt. Olen ronkeli ja laadukkaat verhot (6kpl) on syytä valita jo taloudellisestikin ajateltuna huolella. Saas nähäd tuleeko niitä ikinä. Lisää sisäkuvia kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verhojen kumpikin kangas on huonekalukangasta, Iskun tehtaanmyymälästä Lahdesta. Siellä on kaikki kankaat 6e metri. Tai ainakin oli kun viimeksi kävin. Valikoima on toki suppea ja vaihtelee suuresti sekä kankaiden määrä mutta aina olen löytänyt itselleni sopivaa. Olen saanut ihan uskomattoman laadukkaita villaisia verhoilukankaita juuri tuolla kuudella eurolla metri.

   Poista
 12. Nuo verhot ovat todella kauniit käytännöllisyyden lisäksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, niitä katsellaan oven edessä puolet vuodesta niin ajattelin että on oltava kivan näköisetkin. Väliaikaisesti käy muutkin.

   Poista
 13. Kauniit lämpöverhot ja kaunis eteinen! Mukavaa lokakuun loppua! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)