tiistai 10. lokakuuta 2017

En tykkää

Syksy ei kuulu vuodenaikojen suhteen suosikkeihin. Pidän kesästä ja keväästä, talvikin menettelee jo mutta syksy ei. En pidä sysipimeästä, ikuisesta vedenpaisumuksesta, märästä, harmaasta ja maatuvan aineksen tuoksusta.

Jos jotain hyvää syksystä haluaa löytää, on olemassa värit. Ilman niitä, niin eihän tätä kestäisi.
 Arboretumia on rakennettu kasvivalintojen suhteen paljon värien perusteella. Ja nimenomaan syysvärien. Mongolianvaahterassa on upea syysasu, vieressä oleva ruusuherukka on väriltään hailea mutta mongolianvaahteran vieressä se saa osansa loistosta.
 Vaahtera jonka nimeä en muista, ostin Mustilasta kaksi vaahteraan ja ne menivät sekaisin. Tämä on joko puna- tai tähkävaahtera Takana pilkistää juhannusruusu pohjoisesta Savosta. Juhannusruusu on syksyisin kauniin värinen, tosin nyt sade on selkeästi haitannut sen ruskaa.
 Arboretumin suurempi mongolianvaahtera on selkeästi punaisempi kuin pienempi. Jos haluat puutarhaasi syysväriä, nopeaa kasvua mutta ei mitään liian suurta niin istuta mongolianvaahtera.
 Ostin syksyllä Mustilasta pienen katsuran. Myyjänä toiminut puiston työntekijä kehoitti katkaisemaan tästä parin vuoden sisällä latvan ja kasvattamaan pensaana, hänen mielestään on kauniimpi niin. En katkaissut vielä, seuraan ensin selviääkö avoimen paikan talvista. Syysväri on mukavan pehmeää hempeyttä.
 Tämäkin puu on Mustilasta, mistäpä muualta. Mustila on erikoilajikkeiden ehtymätön lähde. Puu on marjaomenapuu. Puu on niin pieni ettei se ole vielä kukkinut tai tehnyt omenaa. Syysväri on tänä vuonna kiva, oikein kiva.
Olen ihastellut muiden blogeissa rusokirsikan syysväriä. Oma rusokirsikkani on pieni, sekin on muuten Mustilasta, ostin sen puolimetrisenä piiskana. Tappotalvi vei piiskan mutta juuresta nousi uusi taimi ja koska tämä on omajuurinen en voinut muuta kuin riemuita kasvun jatkumisesta. Nyt puu on parivuotias ja kokoa pensas. Tänä syksynä se on näyttänyt mihin pystyy väreiltään.

Koitetaan kestää, ei tämä sade voi koko talvea jatkua.

26 kommenttia:

 1. Syksy ei lukeudu minunkaan ykkösvuodenajakseni. Etenkin nyt syksy on näyttänyt kaikkein ikävimmän puolen itsestään ja jatkuva sade alkaa jo rassata hermoja. Puutarhassa olisi vielä ihan viimeisiä töitä tekemättä. Sitten voisi hyvillä mielin ottaa tulevan talven vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, puutarhan syystyöt laahaa pahasti jäljessä. Osassa puutarhaa ei ole päästy kuukauteen nurmikon leikkuuseen sateiden takia. On tämäkin syksy.

   Poista
 2. Nurmikko - se on tosiaan leikkaamatta ollut pitkään sateiden vuoksi. Ihan epätoivoista on yrittää se saada niitettyä. Ja arvoitusvaahtera on mielestäni punavaahtera. Minä myös rakastan ruskapuita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan vaahterat kasvavat niin selviää kumpi on kumpi. Tänään kävelin sen verran nurmikolla että sain tyhjennettyä sisältä kompostiämpärin kompostoriin. Saappaat oli upota nurmikkoon, niin märkää on.

   Poista
 3. On meitä antisyksyttäriä näköjään muitakin. Kevät ja kesä ovat vuoden parasta aikaa. Syksy sen sijaan saisi mennä hurauksessa ohi. Etenkin tällainen syksy, jolloin sataa päivä toisensa jälkeen. Kaikki hommat seisoo, kun ei yksinkertaisesti voi niitä jatkuvien sateiden ja märkyyden vuoksi mennä tekemään. Kauhulla ajattelen, jos tämän vedenpaisumuksen jälkeen tulee heti perään pakkaset. Silloin kaikki jäätyy ilman minkäänlaista suojaa ja se vasta on huono asia. No, ei maalailla piruja puutarhaan.
  Värit ovat olleet tänä syksynä upeita. Kunnan pitäisi tierempan päätteeksi istuttaa muutamia mongolianvaahteroita meidän tontin rajalle, joten pääsenpä vielä joskus nauttimaan niiden upeasta syysväristä. Verorahoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on todellinen antisyksytär. Muistan että viime syksy oli helppo kestää, satoi todella vähän ja oli pitkään lämmin. Nyt on toinen ääripää. Puutarhaan ei ole mitään asiaa ja toivon minäkin ettei pakkaset ala ihan heti, pitää kuivua ensin. Verorahoista kaikki irti, nautit tulevista vaahteroita täydellä sydämellä.

   Poista
 4. Ruska on kyllä tärkeä. Ihana, ett rusokirsikkasi alkaa näyttää värejään.

  Muitakin hienoja ruskan värejä on teillä. Tämä sateisuus tuntuu nyt jo vähän liioittelulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa tuntua jo oikealta vedenpaisumukselta. Aamulla kun heräät, sataa vettä, kun illalla käyt nukkumaan, sataa vettä. Aina sataa vettä. Sitä on tullut huhtikuusta saakka ihan liikaa.

   Poista
 5. Kiva kuulla, etten ole ainoa syksyn inhoaja. Etenkin tämä syksy on ollut aivan kamala, kun jatkuvasti lotkottaa vettä. Mutta todellakin, onneksi on värit! Ihania värikuvia oletkin ottanut.
  En ole koskaan käynyt mustilassa, vaikkakin se on melko lähellä ja siitä on usein ohi ajanut. Kuitenkin joka kesä ajattelen, että pitäisi käydä. Alkusyksyllä sielä oli pari kivan kuuloistaa tapahtumaa joihin ajattelin mennä, mutta kas, työt haittasivat harrastusta. Mutta ensi kesänä täytyy olla skarppina!
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle karmeasta kelistä huolimatta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainoa. Tämä on ollut märimpiä syksyjä mitä muistan. Käy ihmeessä Mustilassa, siellä on ihana pieni oma taimimyymälä jossa on aina erikoisia taimia myynnissä, luettelon näkee netissä Mustilan sivuilta. Ja syksyn taimipäivät, ne on ainutlaatuiset.

   Poista
 6. Näyttää kyllä niin kauniilta nuo ruskaiset puusi!
  En minäkään syksystä tykkää, mutta nuo ruskan värit saavat mielenkin pirteämmäksi.
  Mä oon ihan pulassa mun Mustilan aarteideni kanssa. Luulin, että tottakai erotan eri vaahterat toisistaan vielä kotona. Innostuin kuitenkin ostamaan 6 erilaista pientä vaahterantainta, enkä tiedä enää kotona, kuka on kuka. Seuraavalla Mustilan reissulla taskussa on kyllä tussi ja merkintälappuja.
  Mukavaa päivää sateesta ja synkkyydestä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on nuo ruskaiset puut, muuten olisi ihan liian väritöntä. Kun ostin vaahterat niin ajattelin että kyllä minä kotona muistan kumpi on kumpi kun vielä kuvasin myyntikyltit. Katinvillat :D niin vaan meni sekaisin. Todella ensi kerralla mukaan paksu tussi ja merkintälappuja tai teippiä.

   Poista
 7. Värit ovat joo ihan kivoja, mutta milloin niit'ä ihailee, kun vedenpaisumus on päällä. Minäkään en tykkää, vaikka olen syksyn ja hämärien iltojen ystävä. Nyt vaa jotenkin nyppii koko juttu. Ehkä olisi pitänyt olla enemmän valoa kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole ollenkaan sateella ulkona viihtyvää tyyppiä, silloin ollaan sisällä. Sade nyppii täälläkin.

   Poista
 8. En minäkään syksystä tykkää, enkä talvestakaan kamalasti. Nytkin sataa kaatamalla, vaikka tänään ei pitänyt sataa ollenkaan. Liian märkää ja synkkää. Mutta marraskuun alussa aina piristyn, sillä silloin annan itselleni luvan alkaa laittamaan joulua! Joulupuuhissa meneekin loppuvuosi nopeasti ja vuodenvaihteen jälkeen saa taas alkaa odottamaan ihanaa kevättä ja kesää! :) Kyllä se siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marraskuussa alkaa joulunodotus, silloin syksyn kanssa helpottaa. Tänään näin kaupassa ensimmäiset joulukalenterit. Apua, jo lokakuussa.

   Poista
 9. Olisiko niin, että erityisesti puutarhanlaittoon omistautuneet ihmiset tykkäävät syksystä vähemmän...? Minä en tähän kastiin ihan taida kuulua, joten sillä perusteella tämmöisiä pohdiskelen. Tykkään syksystä yllättävän paljon. Olen oppinut tykkäämään, ennen olin ihan ahdistuksessa, mutta nyt jopa innoissani. Ihme juttu oikeastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on osatotuus. Sitä on jo niin täynnä puutarhatöitä että odottaa talvea ja kauden päättymistä. Toisaalta mielessä kirraa tekemättömät työt kun puutarhaan ei pääse kaatosateen takia.

   Poista
 10. Mongolianvaahteran syysväri on kaunis! Tykkään siitä tosi paljon.

  VastaaPoista
 11. Kyllä syksykin on vaan hieno. On upeita värejä kuten sinun puutarhassasi.

  VastaaPoista
 12. Kauniita syysvärejä! Tämä syksy on ollut kyllä tympeä jatkuvien sateiden vuoksi. Sellaiset aurinkoiset, kuulaat ja raikkaat syyspäivät ovat ihan kivoja. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 13. Once i loved autumn (i think i still do little bit) but now my knees resist the winters .

  each season has unique beauty to absorb and enjoy .

  you flourished some magical fall colors through your photos ,i loved looking the pretty fall of your area .

  hope spring come soon to cheer you up my friend!

  VastaaPoista
 14. Meillä ei onneksi kaatamalla oo satanu, vaikka melekee joka päivä jotaki o tuhurannu. Ruskapuskat pelastaa palio syksyn synkkyyreltä. Toivottavasti saret muuttuu kuitenki joskus lumeksi. Saarahan valua pimeytehen.

  VastaaPoista
 15. Eksyin sivuillesi. Mahtava puutarha sinulla onkin. Tänä vuonna on ollut hieno ruska ainakin täällä Keski-Pohjanmaalla. Pidän myös mongolian vaahterasta, niitä minulla onkin monta, kun kylvin aikanaan Maatiaisen siemenistä. Puut pysyvät pienikokoisina ja syysväri on hieno. Syksyn tuoksu olisi ihana, mutta iän myötä hajuaisti heikkenee, enkä saa sitä nenääni, vaikka kuinka nuuhkisin. Samoin oikean "sonnan" haju kuuluu kevääseen, kun sitä pelloille levitetään. Kuivaa ja kuulasta loppusyksyä toivottelen sinulle ja puutarhaasi!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)