lauantai 22. huhtikuuta 2017

Kellohyasintti ja käenkaali

Lidliin saapui vihdoinkin liljan sipulit. Valikoimaan olin pienoisesti pettynyt. Ei yhtään minun silmiini täydellistä pinkkiä kuten viime vuonna. Tyhjin käsin en silti lähtenyt. Ostin kokeiluun galtonia candicans sipuleita eli kellohyasintteja. Toinen kokeiltava on muotikasvi käenkaali oxalis deppei. Kummankaan en odota selviävän puutarhassa talven yli, kokeiluja on silti kiva tehdä.
 Käenkaalissa on ainakin kuvissa kauniit vaaleanpunaiset kukat. 40 pikkuruista sipulia, mihin sellaisen määrän upottaa?
 Ostin minä liljojakin. "Elodie" lähti ostoskoriin jo viime vuonna, lisää ostin yhden pussin. Toista, tummempaa ostin kaksi pussia. Väri on vaikea pihassani mutta eiköhän tuolle paikka löydy.
Tässä on "Elodie" täydessä kukassa viime kesän lopulla arboretumissa. 
Pistin kaikki sipulit esikasvatukseen lasikuistille. Siellä alkaa olla yhtä ahdasta kuin salin ikkunalla jossa on tomaatit. Ja johonkin pitäisi saada vielä lantut ja nauriit esikasvatukseen.

Bonuksena ostin Lidlistä kaksi ruusun taimea. Olen niitä jo monta vuotta pohtinut mutta en ole uskaltanut kokeilla. Valitsin kaksi köynnösruusua, vaaleanpunaisen ja tummanpunaisen. Kummassakaan ei ollut lajitietoa mikä ihmetytti. Mielenkiintoista nähdä onko kumpikaan yhtään sellainen ruusu kuin pakkauksen kuvassa.

18 kommenttia:

 1. Mietin itsekin, pitäisikö kokeilla jotain yksivuotisia kesäkukkia. Laitatko siis sipulit aina esikasvatukseen vai pistätkö suoraan maahankin? Mielenkiinnolla kuulen, miten ruusujen kanssa käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin keväällä laitan esikasvatukseen jotta mukulat eivät kuivu, toinen syy on vielä jäinen ja kylmä maa. Syksyllä suoraan maahan.
   Tähän asti olen vältellyt vartettuja ruusuja mutta katsokaan kuinka nyt käy, osaanko erottaa villiverson jaloversosta.

   Poista
 2. Kauniin värinen tuo 'Elodie' lilja. Kerrohan jatkossa miten onnistuit noiden ostamiesi ruusuntaimien kanssa? Kukattomista ja runsaspiikkisistä, normaalia paksummista varsista, tunnistat melko hyvin villiverson. Villiverson lehdet ovat lisäksi väriltään hailakammat ja pienemmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron varmasti miten ruusujen kanssa käy. Ja kiitos villiversovinkistä. Sitäkin meitin kuinka syvään ruusun istutan, jätänkö yhtään kasvua näkyviin. Nyt niissä on n. 10-15cm oksat jotka on leikattu.

   Poista
 3. Voi tänään menin töiden jälkeen tuota Onnenapilaa Lidliin jahtaamaan ja siellä oli enää sitä yksi pussi jäljellä! Katselin tuota Caltoniaa ja sellaista vaaleanpunaista kukkaa, mutta ne jätin, kun en tiennyt mihin niitä laittaisin. Ostin sitten pari Kurjenpolvea ja Kielon lisäksi. Järki oli kerrankin mukana... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen vaaleanpunaisen verikurjenpolven ostin viime vuonna, nyt hiplasin himalajankurjenpolvea mutta jätin vielä väliin. Kielo näytti komealta.

   Poista
 4. Kaikkia hankintaideoita tulee toisten postauksista. En tiedä, uskaltaako Lidlissä edes käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltaa :) Kävin tänään ja kappas, löysinkin vielä yhden kivan näköisen liljan. 3e ei ole paha neljästä mukulasta.

   Poista
 5. Mielenkiintoisia ostoksia! Nyt on se aika, kun sisätiloissa on kasveja joka puolella ja täytyy käyttää kekseliäisyyttä lisätilan löytämiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kekseliäisyyttä saa käyttää, ja perheellä menee välillä hermo kun varottavia taimipotteja on joka puolella.

   Poista
 6. Käenkaalihan ei talavehri pihalla ensinkään.
  Mäki kävin perijantaina Littelis ja ajattelin jo kaikkien olevan loppu. Tämä kylymyys varmasti vaikuttaa, koska valikooma tuntuu olevan lähes koskematon. Nyt karuttaa, ku en ottanu yhtäkää lilijaa. 'Elodie' näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää ettei käenkaalin kanssa ole edes toiveita, luulen että jos saan hyvin kasvamaan niin käytän ne kesäkukkaistutuksissa. Elodie on kaunis lilja, kukki jo istutuskesänä noin hyvin.

   Poista
 7. Noita liljoja ei enää meidän Lidlissä ollutkaan. Ostin ihan eri liljat. Meillä on maa jo enimmäkseen sula. Pistin sipulit ihan kylmästi maahan. Sinne meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos maa on sula niin silloinhan voi jo istuttaa, meillä ei ole vieläkään sula vaikka toivon eilisen sateen sulattaneen taas vähän maata. Jotain hyvääkin, koska maa on jäässä niin kotiloita ei ole vielä näkynyt.

   Poista
 8. Tuo käenkaali olisi ihana jos talvehtisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olisi! Mukulapussin hinta ei ole paha maksaa vaikka joka vuosi mutta se esikasvatus.

   Poista
 9. Onpa 'Elodie' kaunis! Ostin Helsingin kevätmessuilta 'Spring Pink' -liljoja tarjouksesta. Ne ovat vaaleanpunaisia, mutta terälehtien reunat ovat hyvin ohuelti tummanpunaiset. Elättelin toiveita, että ne voisi istuttaa suoraan maahan, mutta eivät varmaankaan ehdi sitten kukkia ekana kesänään, kun vielä on näin kylmä. Sinäkin olet pannut esukasvatukseen. Minullakin on ollut noita kellohyasintteja, viime kesänäkin oli. En jaksanut kaivaa niiden sipuleita talvetukseen. Suojasin lehtikasalla, mutta oletan, etteivät enää nouse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin että liljat kannattaa esikasvattaa keväällä sisätiloissa. Niin tein viime vuonna ja kukinta oli komeaa jo ekana kesänä. Kellohyasintit saa olla ihan suosiolla yhden kesän ihme :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)