lauantai 29. huhtikuuta 2017

Hyvä ja huono uutinen

Pidin eilen viimeisen vuosilomapäiväni. Sään puolesta lomapäivä sattui parhaimpaan aikaan. Yhdessä vaiheessa puutarhassa tuli jopa niin lämmin, että joutui riisumaan toppatakin pois. Eikä palellut sormia mikä on ollut yleistunne tämän kevään töissä.
 Kasvimaan ylälohko on käännetty. Eli noiden multa-alueiden pintamaa on rikottu ja siivottu lehdistä. Käytävien kohdalla on lehdet ja seuraava työ on levittää lehtien päälle olkia. Olkien kanssa olen pähkäillyt käytänkö siistimpää uutta olkea vai tuolla mansikkamaan kaarien takana näkyvää jo vuoden verran pihalla ollutta olkea. Kasvimaa tarvitsee myös jokavuotisen lannoituksen ja kalkituksen. Kasvimaan suhteen ei ole kuin hyviä uutisia, parin vuoden työ on tuottanut tulosta ja matojen määrä on kasvimaalla hurja. Maa on eloisaa ja hyvää.
 Maa-artisokkien kasvupaikka oli karmeassa kunnossa. Vasen laatikko kertoo sen. Oikean puoleinen on jo siivottu ja artisokat on laatikon edustalla. Sadon määrä oli hurja mutta tässä kohtaa se jutun huono uutinen. Löysin tästä laatikosta elossa olevan kotilon. Näin läheltä kasvimaata kotiloita ei ole koskaan ennen löytynyt. Alue on nyt erityistarkkailussa.
 Rinnepuutarhassa kuusen alunen on valmis. Se on kauttaaltaan kuorrutettu lakanoilla ja sanomalehdillä ja niiden päälle viedyllä haravointijätteellä.  Haravointijäte asettui kuusen alle luontevasti, kuin aina siinä olleeksi. Kuusesta sahasin alimmat, täysin kuivat oksat pois jolloin siitä tuli tasapainoisemman näköinen.
 Istutusalueelle sain kuskattu tänään lisää multaa. Polun viereistä reunaa en täytä ennen kuin koivunrunko on siirretty siihen. Kuvan alaosan puoleiseen reunaan on tulossa tavallinen metsäkuusi josta yritän kasvattaa palloa. Kuusi on ruukussa ja näkyy kuvassa, yritin jo vähän asetella sitä tulevaan kasvupaikkaansa.
 Tämän päivän hyisessä säässä oli hyvä kantaa loputkin kivet paikoilleen. Kivien osalta muuri on valmis. Joitain koloja täytän vielä mullalla kasveja varten.
Kuusen lisäksi tähän on tarkoitus istuttaa muitakin havuja. Jotain luonnollisen näköistä eli ei tuijia. Jonkin sortin kataja ehkä, jotain pientä ja matalaa lisäksi. Pitää tutustua taimistojen valikoimiin. Tänä vuonna istutan tähän puut ja pensaat, ensi vuonna on perennojen vuoro.

Tuonne kivimuurin taakse olen suunnitellut pensaita. Mitä sinne laittaisi, sitä olen pähkäillyt ja pähkäillyt. Jotain kestävää ja matalaa, kuivassa viihtyvää. Lopputulos on, että taidan istuttaa inhomaani pensashanhikkia jota saa nykyään myös muun värisenä kuin keltaisena kukkivana. Lajike "Lovely Pink" tekee vaaleanpunaiset kukat ja pitäisi menestyä vielä vyöhykkeellä III. Näin se puutarhurinkin mieli muuttuu.

17 kommenttia:

 1. Sinä olet siellä touhunnut vaikka mitä. Meillä ei vielä tehdä kevättöitä, luntakin paikkapaikoin.
  Nuo kotilot ovat inhottavia, jonkin verran on meilläkin, mutta ollaan saatu onneksi vielä hallintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on meilläkin lunta ja koko ajan sataa lisää. Jo 5cm tullut parin tunnin aikana.
   Kotilot ovat todella inhottavia, edellisessä kodissa niitä oli massoittain. Nyt on käyty taistoon urakalla, kerään ja myrkytän ja yritetään pitää pusikot matalina. Jälkimmäinen tosin vaikeaa koska täällä maalla riittää metsiä, ojia ja muita maita joita ei voi pitää kunnossa samalla lailla kuin puutarhaa.

   Poista
 2. Teillä ei ole lunta niinkuin meillä.On sulla iso puutarha ja psljon tekemistä.Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 5cm on satanut tänään lunta, huomenna ei taida tulla puutarhahommista mitään. Hyvää vappua!

   Poista
 3. Onpa Sinulla ollut mukavaa puuhaa, vaikka kohtaaminen kotilon kanssa ei olekaan ollenkaan mukavaa! Hauskaa Vappua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olikin kevään ensimmäinen kotilo. Tänään löysin toisen navetan takaa. Se tarkoittaa että myrkkyostoksille on mentävä, sillä on paras teho keväällä levitettynä.

   Poista
 4. Töitä tehdessä ei koleuskaan niin pahasti haittaa, kunhan vaatetus on kohdillaan.
  Toivottavasti kotilot eivät pääse rantautumaan pihaasi, vaan voitat heti alkuunsa taiston niitä vastaan. Oma pihamme on niiltä toistaiseksi säästynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot ovat aina voittajia. Kun ne kerran seudulle asettuu, ei niitä enää saa pois. Toistaiseksi on saatu rajattua ne vihulaiset varsinaisen puutarhan ulkopuolelle, tällaisia yksittäisiä on löytynyt puutarhasta. Nyt täytyy alkaa levittää Ferramolia myös kasvimaan seudulle jotta pysyvät poissa. Ja kuparinauha jokaisen kasvulaatikon ympärille.

   Poista
 5. Toivottavasti ei ollut lehtokotilo. Nuo on aina ikäviä löytöjä.

  Tänään on kevät taas muuttunut talveksi. Pikkuisen kyllä ärsyttää. Toiveissa on silti vielä vappupäiväksi parempaa säätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtokotilo se oli, muualla puutarhassa niitä jo onkin mutta kasvimaan puoli on vielä säästynyt. Vaan ei näköjään enää. Leviävät puroalueelta pellon reunaa pitkin. Taidan ottaa peltoa viljelevän tahon kanssa puheeksi jos saisimme siistiä pellon meidän puoleisen reunan vaikka ei olekaan meidän maita. Nyt se on kotiloiden paratiisi.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää!
  Nyt on saatu todella vaihtelevia säitä osaksemme. Perjantaina minusta oli todella keväinen tuoksukin ja aurinko lämmitti ihanasti. Eilen sama jatkui puolille päivin, kunnes saimme lunta niskaamme. Toivottavasti sää taas vaihtuu huomenna keväiseksi, että saisimme jatkaa kuopsutteluja puutarhassa itse kukin.
  Iloista vappua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella vaihtelevaa säätä. Tänään olen kytännyt koko päivän sateetonta aikaa jotta pääsisin levittämään kalkkia. Ei ole sellaista hetkeä näkynyt tarpeeksi kauan. Huomiseksi onneksi luvassa kuopsuttelusäätä.

   Poista
 7. Tämä on ihan minun lempiprojektini sinun puutarhassasi, jota tykkään kovasti seurata. Pinkki hanhikki on oikein nätti tuossa. Juuri oli tarjouksessa Pirilän Kukkataloissa, jos käyt niissä? En ole ihan varma missä asut. Eilen oli kyllä ihastuttavan lämpöistä, järkytyin suorastaan kun poika tuli kevättakissa puutarhaan :) Iloista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirilä on vähän liian kaukana mutta hanhikkia saa aika kohtuuhintaan. Tuohon ei montaa pensasta mene.

   Poista
 8. Pensashanhikki on tosiaan monen inhokki, mutta kun ajattelee syksyn pitkään kestävää kukintaa, se on usein kuivaan paikkaan hyvä valinta. On teillä paljon hommia siellä, on mukava seurata ahkerointianne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän se inho pensashanhikkia kohtaan johtuu? Itsellä se taitaa tulla keltaisista kukista ja julkisten istutusten hoitamattomuudesta. Mutta pinkkinä ja hoidettuna pensashanhikki on ihan ok.

   Poista
 9. Ahkeraa toimintaa ja lupaavalta näyttää! Olen alkanut itsekin katsomaan pensashanhikkeja hieman "sillä silmällä", koska vaaleanpunaiset lajikkeet ovat oikeastaan aika suloisia. Toivottavasti kotiloita ei löydy enempää!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)