keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Uusi ja vanha kaunotar

Taidan olla tehnyt joka kesä postauksen valkoisesta saksankurjenmiekastani siitä lähtien kun kasvi on pihassani kukkinut. Eikä kesä 2016 tee poikkeusta. Hellitty kaunottareni avasi tänään ensimmäisen kuudesta kukastaan.
 Tämä kasvaa aika varjossa pyykkikallion penkissä mutta tuntuu tykkäävän. Viime talvikaan ei aiheuttanut mitään vaurioita.
 Viime vuonna kukkia oli viisi tai kuusi, tänä vuonna näyttää tulevan kuusi. Lajike on tuntematon, ostettu jokunen vuosi sitten virolaiselta myyjältä taimipäivillä.
 Sopii hyvin pyykkikallion valkoisena kukkivien kasvien penkkiin. 
 Vanha valkoinen kaunottareni sai kilpailijan viime vuonna, Virosta lähtöisin hänkin. Yhtään en muistanut mitä olin ostanut eikä mitään muistiinpanoja tyylini mukaisesti ole.
 Mutta ei sillä ole niin väliä, kaunotar on tämäkin, yksi arboretumin kurjenmiekoista. Vasta viime vuonna istutettu ja teki jo yhden kukan. Joku minulle joskus sanoi, että kurjenmiekkojen kukkimiseen voi mennä vuosia. Taitavat viihtyä meillä sillä olen saanut näitä kukkimaan jo istutuskesänä, viimeistään kahden vuoden päästä. Tai sitten johtuu siitä että olen onnistunut ostamaan tai saamaan hyväjuurisia taimia.
 Herkän kaunis, ja mitkä värit, mummon kalsaria, syreenin liilaa ja taivaan sinistä.
Tämäkin on aika matala lajike, onneksi istutin ihan penkin reunaan missä on vain vähäinen varjo kartanopionin harvaksista lehdistä. Kurjenmiekkojen kannalta näin lämmin sää on vähän harmi, kukkavaihe menee parissa päivässä ohi. Mutta onneksi uusia lajikkeita on tulossa vielä kukkaan.

12 kommenttia:

 1. Suloiset kaunottaret. Saksankurjenmiekat ovat ihania kukkiessaan ja niiden miekkamaisissa lehdissäkään ei ole moitteen sijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenmiekoissa lehdetkin on kauniit, kukinto on sitten piste i:n päälle.

   Poista
 2. Vau, minkä värisiä kurjenmiekkoja, enpä ole tainnut tuollaisia nähdäkään. Upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virossa kasvattavat vähän erilaisia kuin meillä. Tänä vuonna olen kiertänyt taimikaupoissa todella vähän, ehkä pitäisi mennä katsomaan mitä kotimaan markkinat tarjoavat kurjenmiekkojen osalta. Vielä mahtuisi pihaan uusia.

   Poista
 3. Oi että miten ihania! Kirjoita vain näistä joka vuosi, tai useamminkin ;-) Niin upeita.
  Mulla on selvästi jotkut kurjenmiekat taantuneet, pari on hävinnyt ehkä kokonaan ja jotkut taas kukkivat runsaammin kuin ennen. Ota noista sitten selvää! Harmittaa, kun yksi ihana ruskeakukkainen pikkukurjenmiekka meni ja kukki kun olin poissa kotoa. Olisipa mulla joku tuollainen taitava kuvaaja kuin sinä, niin saisi ihailla edes kuvia. Mahtava tuokin kuva, jossa sukelletaan kukan sisään. Mitkä sävyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenmiekkoja kai pitäisi jaksaa nostella ylös muutaman vuoden välein. Ja muistaa pitää maa pois juurien päältä. Ja silti saattavat taantua. Kurjenmiekat on minusta todella haastavat kuvata, en kyllä itseäni ollenkaan taitavaksi kuvaajaksi :D Monta kymmentä kuvaa mistä voi kelpuuttaa vain muutaman.

   Poista
 4. Melkoisia etelän kaunottaria nuo virolaiset. :)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihania kumpikin! Vaalenpunainen sinisen ja lilan sävyineen on todella upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpikin ihania. En osaisi sanoa edes pakon edessä kumpi kauniimpi.

   Poista
 6. Kauniista kasvista kannattaakin postata vaikka joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kannattaa, eikä sitä enää muista vuoden takaisia :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)