keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Valmis

Ei nyt sentään koko arboretum, mutta laajennusosa on. Tai no, valmis ja valmis. Ei puutarha valmistu koskaan jos minulta kysytään. Mutta valmis sanon siksi, että nyt ollaan saavutettu osa tavoitteista ja arboretumin rakenteita on saatu valmiiksi.
 Kivipurosta puuttuu vielä noin kaksi metriä kiviä. Eiköhän nekin ole paikoillaan syksyyn mennessä. Köynnöskaaren molemmilla puolilla kasvavilla köynnösruusu Pohjantähdellä on valtava kasvutahti. Tähän mennessä tämän vuoden vuosikasvu on hurjat 1,5 metriä! Silta on nyt lopullisella paikallaan ja sen alunen on soritettu.
 Toisella puolella kivipuroa kasvaa keltajapaninangervoa. Sillan molemmin puolin laitoin kupariheisangervot, lajikenimi on "Mindia". Taaimmaisen kupariheisiangervon takana kasvaa syreeni syringa x henryi "Tapaninsyreeni". Siihen pitäisi tulla punaiset kukat joiden ajattelin sopivan kupariheisiangervon väriin. Etummaisen kupariheisiangervon edessä on vielä tilaa pienelle puulle. Olen miettinyt siihen koristeomenapuuta.

 Kivipuron sisäreunaan mietin kasvia, pähkäilin ja pohdin. Sitten osui silmiin tarjous josta en kieltäytynyt. Vaikka en olekaan niin angervojen ystävä niin tästä postauksesta huomaatte että nyt riittää angervoja. Ja onhan ne ihan ok, erittäin hyviä pensaita joita vain minä en oikein ole osannut käyttää. Sisareunaan tuli pitkä rivi keijuargervoja. Taimella oli hintaa vain 2,95e. Hinta saneli paljon sillä reunaan meni 21kpl angervon taimia.
 On siinä nyt angervoja. Kunhan saavat kokoa ja näköä niin näyttävät paremmilta kuin nyt vastaistutettuina pieninä puskina. Sisäkulmaukseen tuli keijuangervojen lisäksi Mustilan arboretumista hankittu laavapihlaja. Samalla reissulla ostin myös pienen punakoivun joka sekin kasvaa jo tuolla nurmikon seassa. Myös pyökit pääsivät arboretumin laajennukseen. Sekä yksi nimettömänä Virosta ostettu hortensia johon pitäisi tulla vaaleanpunaiset kukat. Muut puut ja pensaat ostan fiiliksen mukaan, mitään suunnitelmia ei ole.
Mutta lopuksi on pakko kysyä tietävämmiltä mikä kellokasvi kuvassa on? Tällainen oli ilmestynyt arboretumin kukkapenkkiin enkä kuollaksenikaan muista että olisi istuttanut tähän mitään kellokasvia. Mutta nyt kun siellä sellainen on, niin olkoot, oli alkuperä mikä tahansa.

23 kommenttia:

 1. Olet kyllä laittanut tuulemaan. Tosi kauniilta näyttää laajennusosa. Kellokasvista en osaa sanoa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vapaa-ajan ongelmia :D muuta kuin se että aika ei riitä. Kellokasvi on täysin mysteeri, ehkä olen ostanut, ehkä en.

   Poista
 2. Oh, onpa sinulla ollut iso rojekti! Näyttää niin hienolta jo nyt! Punakoivua minäkin viimeksi Viherlassilassa käydessämme niin halusin. Ei sitten sopinut autoon, mutta vielä sen hankin! Tuo kellokukka voisi ehkä olla maariankello.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punakoivu on kaunis, omani on vielä kuitenkin ihan pieni, noin 20cm korkea. Ei vielä edes lehdet punerra. Maariankello täsmäisi kellooni, voi olla että olen kylvänyt siemeniä jossain välissä ja unohtanut asian sen jälkeen.

   Poista
 3. On tuossa ollut tekemistä. Mutta varmasti tulee hieno. Hienosti oot asetellut kivet.

  VastaaPoista
 4. Oi, mahtavaa! Ainoa mietintää aiheuttava asia on taimien istutusväli, siis nuo Mindiat ja syreeni. Mä kun katson aina asiaa tälleen ammattilaisvinkkelistä vapaa-ajallakin ;-D Siirtäisin heisiangervot puoli metriä kauemmas kulkureitin sivuille, sillä ne kasvavat aika isoiksi puskiksi, leveyttä lähes yhtä paljon kuin korkeutta - kohta tuosta ei mahdu kulkemaan. Ja sitten syreenin vielä metriä kauemmas Mindiasta kuin se on nyt :-D Sori!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mindioiden leveyttä en kyllä tarkistanut, korkeuden katsoin ja sen että jää pienemmäksi kuin purppuraheisiangervo "Diabolo". Saa nyt olla paikoillaan, on n. puolen metrin päässä sillasta. Syreeni on lähellä, tarkoitus olikin että kasvavat tiheästi toisiinsa kiinni mahdollisimman pian. Malttamaton kun olen nääs :D
   Istutusetäisyydet on kyllä hankala juttu. Pienestä taimesta on hankala hahmottaa kuinka suuri se on täysikasvuisena. Ja aika harvasta kasvista ilmoitetaan myös leveys.

   Poista
 5. Ihana kivipuro!
  Aina kun jonkin osan saa jotenkin valmiiksi, niin siitä saa palkaksi niin hyvän mielen :)

  VastaaPoista
 6. Onko nuo vaalean vihreät kasvit syreeniä kun en sitä kuvasta nyt tunnista. Hieno tuli tuosta alueesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanvihreät kasvit kivipuron vieressä on keltajapaninangervo. Siinä on lehdet tuollaiset keltaiset koko kesän jos kasvi kasvaa auringossa.

   Poista
 7. Hieno kivipuro. Näyttää maariankellolta! Kaksivuotinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kaksivuotisuus saattaa selvittää miksi en moisen kylvöä muista. Onneksi en ole kitkenyt pois.

   Poista
 8. Hei.
  Kaunista katseltavaa.olisko kukkasi ukonkello ,niitä myös valkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoista ukonkelloa minulla on, siinä on erilaiset lehdet kuin tässä kellossa. Ja kellonkin muoto on vähän erilainen. Maariankello se taitaa olla.

   Poista
 9. Nyt kelpaa ihastella. Maariankellona pitäisin tuota kellokukkaasi. Olisiko siemen tullut jonkun kasvin mukana puutarhaasi? Mieluisa tulokas varmaan.

  Meillä kävi muutama vuosi sitten kuumien hellekesien aikaan niin, että ukontulikukka aktivoitui kasvamaan. Lehtiruusuke ilmaantui pihalle vanhaan perennapenkkiin, johon ei ollut istutettu mitään uutta kasvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mieluinen tulokas, oli sitten mistä tahansa. Ukontulikukkia soisin eksyvän meillekin.

   Poista
 10. Kyllä se taitaa olla maariankello, joka on tuollainen pullukka pallero. Hieno on kivipuro kasveineen. Valmiiksi saaminen on aina hienoa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)