maanantai 6. kesäkuuta 2016

Ruusuista omenapuuhun

Ostin salaisen puutarhan rosarioon viime kesänä Oulujoen taimistolta 4 erilaista tarhapimpinellifolio-ryhmän ruusua. Kaikki selvisivät kunnialla talvesta hengissä ja kukkivat tänä vuonna. Voitte arvata minne teen seuraavankin taimitilauksen. Ensinnäkin tilaus hoitui äärimmäisen laadukkaasti ja taimet ovat olleet vahvat. Jokainen pensas tekee jo juurivesojakin. Eikä tämä ole maksettu mainos.
 Ensimmäisenä kukkaan ehti ruusu "Marzipan". Kukka on nimensä veroinen, kuin äklöä marsipaania tuoksua myöten.
 Pensaaseen on tulossa valtavasti kukkia vaikka se on vielä ihan pieni. Nuppuja on kymmeniä. Tässä kohtaa ei voi hehkuttaa liikaa hyvän taimen merkitystä.
 Myös juhannusruusu kukkii talon eteläpäädyssä. Viime vuonna juhannusruusun kukinnot mätänivät jo nuppuvaiheessa sateiden takia, tänä vuonna taitaa onnistua kukkiminen paremmin.
 Kasvimaan pionipenkissä kukkii ennätysmäärä idänunikoita. Joku kysyi minulta miten pionit ja idänunikot tulevat keskenään toimeen. Sanoisin että ovat hyvä yhdistelmä. Pionit pitävät idänunikoita pystyssä ja aikanaan kun idänunikoiden kukinta on ohi, peittää pioni tuuheudellaan ruskettuneet unikon varret pois näkyvistä. Kun pioni kukkii, on idänunikko jo vaipunut lepoon.
 Viikonloppuna tapahtui arboretumin rintamalla suuria asioita. Koko II-alue on nyt myllätty, tasoitettu ja kylvetty nurmikonsiemenelle. Seuraava työ on miettiä mitä puita sinne istutetaan. Nurmikko antaa miettimisaikaa, ei ole kiire pähkäillä. Pähkäillessä voisin tehdä kivipuron valmiiksi. Puro on kesken sillä kaikki into meni kun ruskea kangas kivien alla ei toiminut. Vaikka kangas on kaksinkerroin, kasvaa siitä esimerkiksi juolavehnä läpi. Taidan ostaa kunnon suodatinkangasta, paksuinta mitä markkinoilta löytyy ja tehdä koko puron alusta alkaen uudestaan.
 Arboretun II on eri puolella pihatietä kuin ykkösalue. Ruusukaaren sisällä näkyy pätkä kivimuuria joka rajaa varsinaista piha-aluetta ajotiestä. Ajotiekin näkyy kuvassa, sen taakse loppuu tonttimme tällä puolen pihaa. Arboretun on tarkoitus liittää kivimuuriin ja tiehen saakka. Se taas tapahtuu kasvivalinnoin, ehkä vähän muutenkin, joitain ideoita asian suhteen on. Kivimuuria jatketaan sitä mukaa kun kiviä tulee vastaan.
Arboretum I puolella kasvaa hellimäni aarre, kuvasta en saanut millään tarkennusta, koittakaa kestää. Tämä pieni omenapuun alku on pihan alkuperäisen koristeomenapuun siementaimi. Otin taimen talteen kasvimaalta koska se teki tummia lehtiä. Kaikki muut siementaimet ovat tehneet perinteisiä vihreitä lehtiä. Odotan melkoisella innolla millainen puu tästä kasvaa. Kuvaamisen jälkeen taimi pääsi takaisin verkon sisään, tätä ei jänikset saa syödä.

Nyt nautitaan viileämmistä säistä. Oivallisia ilmoja tehdä kivien kantoa ja lapiokaivuita.

20 kommenttia:

 1. Ihania ruusuja, minulla ei ole vielä juhannusruusu kukassa, nuppuja on.
  Kiva seurata ton omenapuuta, hienon väriset lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienen omenapuun alku on hieno. Lehdet on kovin samanväriset kuin koristeomenapuu "Marjatassa" jonka hankin Mustilasta. Kiva seurata mitä puusta tulee.

   Poista
 2. Ooh, ikioma arboretum<3 Voi kun meilläkin olisi tontilla vielä jäljellä tuollaista tyhjää aluetta. Pitäisi jotenkin rikastua ja ostaa lisää maata ympäriltä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä joutomaita riittää, tämä saa kyllä olla vähään aikaan viimeinen alue mikä raivataan käyttöön. Nurmikonleikkuuta tuli taas monta neliötä lisää.

   Poista
 3. Kivoja kuvia!
  Juhannusruusu on niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusu on ihana. Pensaalla on vielä tunnearvokin, se on tuotu äitini syntymäkodista.

   Poista
 4. Oi onnea! Onnea on oma arboretum :-) Ja ihanat ruusut, kylläpä on marsipaani antelias kukkien suhteen, ja miten suloiset kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marsipaani kukkii todella anteliaasti. Kukissa on todella äitelä ruusun tuoksu, minä tykkään.

   Poista
 5. Tilasin viime kesänä pari ruusua Oulujoen taimistolta ja täytyy sanoa, että palvelu oli parasta ykkösluokkaa. Olin ja olen yhä niin positiivisesti otettu, että voin mainostaa ihan ilman mitään maksuja ja palkkioita.
  Minullakin on unikkoa ja pionia samassa penkissä ja hyvin toimii. Aivan kuten sanoit ja perustelit.
  Oma arboretum! Upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulujoen taimistolta saa ykköluokan palvelua, olen minäkin edelleen otettu siitä. Ja nyt kun mietin mistä hankkia lisää ruusuja rosarioon niin Oulujoelta ne taitaa tulla. Minulla unikko ja pioni meni vahingossa samaan penkkiin. Siirsin tuohon vain pionit ja unikot tulivat niiden mukana. Joskus vahingosta voi syntyä onnistuminen.

   Poista
 6. Arboretumin kanssa taitaa tulla valinnan vaikeus. Ruusut näyttävät todella upeilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinnan vaikeutta on, on niin paljon erilaisia puita jotka haluaisin arboretumiin. Vaan kaikki ei mahdu.

   Poista
 7. Oma arboretum on luksusta. Kiva nähdä mitä kaikkea se valmistuessaan tulee sisältämään.
  Kauniit ruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arboretum on arjen luksusta, työtä se aiheuttaa mutta palkitsee. Valmista ei taida tulla koskaan :)

   Poista
 8. Mukavaa seurata arboretumin työvaiheita alusta asti. Ruusut ovat kyllä ihania. Kiva idea laittaa idänunikot ja pionit samaan penkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt joudutte seuraamaan alusta alkaen. 5-10 vuoden päästä voi alkaa jo näyttääkin joltain kunhan jo istutetut puut kasvavat. Pyrin hankkimaan kaikki taimet pieninä piiskoina. Ovat edullisempia ja sopeutuvat paremmin. Vastapainona sitten aikaa tarvitaan jotta kasvavat edes jonkin kokoisiksi.

   Poista
 9. Yllättävän pian olet siinä tilanteessa, että joudut miettimään, mitä sahaat pois... :) Me kuljemme kesämökille Turun - Kustavin-tietä pitkin ja olemme seuranneet parin pihan arboretumien kasvua. Tuntuu, että ne just vasta perustettiin ja puut olivat pieniä taimia. Yllättävän nopeasti on pari kymmentä vuotta kulunut... Jo pitemmän aikaa on näyttänyt siltä, että jotain pitäisi ehdottomasti sahata pois. Arvaan, että valinta on niin vaikeaa, ettei sitä ehkä siksi ole tehtykään. Aikuinen puu vie hämmentävän paljon tilaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti sahaamisen hetki on nopeammin kuin uskonkaan. Olen istuttanut puita ohjeita noudattamatta tiuhempaan kuin suositellaan. Ihan siksi että haluan arboretumista metsämäisen tulevaisuudessa. Mutta karsintaa on varmasti tehtävä siltikin.

   Poista
 10. Teillä on tapahtunut taas vähän suuremmalla mittakaavalla. Minä puuhailen kerrallaan parin neliön kimpussa.. ;)
  Kauniit ruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies kun alkaa tehdä töitä pihassa niin tapahtuu näitä suuremman linjan asioita, minä olen keskittynyt viime päivinä lähinnä kasteluun ja rikkaruohojen nyppimiseen. Ensimmäinen on vihonviimeistä puuhaa mutta jälkimmäisestä pidän.

   Poista

Kiitos kommenteista :)