maanantai 27. kesäkuuta 2016

Käynti kartanolla

Teimme eilen retken Urajärven kartanolle. Kartanoa ylläpitää Kansallismuseo mutta museon säästövaatimusten takia kartanoa oltiin sulkemassa. Apuun tuli asikkalalainen yhdistys Urajärven kartanon Ystävät ry. Ja niin kartano on totuttuun tapaan auki yleisölle.
 Kartanon komea päärakennus maalattiin muutama vuosi sitten. Kun olen käynyt kartanolla ensimmäisen kerran, oli kartanon väri keltainen. Tämä nykyinen väri on kuulemma alkuperäisempi.
 Herrasväen ruokasalissa oli esillä mielenkiintoiset lasiesineet, kärpäsloukut. Miksi tällaisia ei enää valmisteta, ostaisin heti meille.
 Näkymä salista Lillyn huoneeseen joka on talon kauneimpia. Oviverhot teetettiin tismalleen entisen kaltaisiksi kartanon remontissa pari vuotta sitten. Yhden verhon tekemiseen meni neljä kuukautta. Verhoja on kahdeksan kappaletta. Siitä voi laskea mikä urakka uudet verhot ovat olleet. Minusta verhot ovat upeat, hienoa että museo panosti niihin.
 Työpöydän ikkunasta on suora näköala järvelle. Todennäköisesti pöydän ääressä on kirjoitettu kirje ja toinenkin, ei ollut vielä tekstiviestejä.
 Hugon huoneessa näkyy miehisyys. Hallitsevin elementti on valtaisan kokoinen takka. Ootrattu kasettikatto on maalattu jäljittämään tammen kuviointia.
 Punamultainen sivurakennus on vanhempi kuin kartanon päärakennus. Tämäkin talo on täynnä yksityiskohtia, kauniita esineitä ja historiaa. Urajärven kartanomuseo onkin Suomessa ainutlaatuinen juuri siksi että nämä tavarat ja esineet ovat olleet aina kartanossa. Ne ovat kuuluneet täällä asuneille ihmisille.
 Sivurakennuksessa on esillä hauska ompelupöytä. Pöydän sininen reunus on pehmustettu. Tarina ei kerro miksi, ehkä se toimi neulatyynynä. Valaisin pöydän keskellä on edesauttanut käsitöiden valmistumista.
Vaikka käyn kartanolla lähes joka kesä, löytyy aina uusia yksityiskohtia joita en ole aiemmin huomannut. Kuten tämä pitsiverho pidikkeineen. Huolisin meillekin.

Käykäähän kartanolla jos ajatte ohi tai olette lähiseuduilla. Liput on edulliset, aikuiset 6e. Kartano on auki ti-su klo 11-17.

14 kommenttia:

 1. Kiva, että kirjoitit Urajärvestä. Olin kuullut sen sulkemisesta, mistä kirjoitettiin aikanaan montakin sanomalehtijuttua. Yhtään juttua en ole lukenut siitä, että museo onkin auki... joten luulin sen olevan lopullisesti suljettu.

  Kerran olen käynyt ja ehdin harmitella, etten koskaan enää pääse. Oli hieno paikka. Ja kartanon elämästä kertovat Elisabet Ahon romaanit ovat niin kiinnostavia myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museo on auki koko kesän! Suosittelen käymään, taas näki sellaista mitä ei ole ennen esitelty yleisölle. Ahon romaanit on tuttuja, olen lukenut koko Urajärvi-sarjan.

   Poista
 2. Ihana postaus! Kävin tuolla pari vuotta sitten ja paikka teki suuren vaikutuksen. Juuri tuo, että siellä eläneiden ihmisten historia ja tarinat ovat läsnä, kun se ei ole museomaisesti koottu vanhoista kalusteista vanhaan taloon, vaan kaikki kuuluu kartanoon. Ihana, ihana paikka ihanalla paikalla järven rannalla.
  Kiva kuulla, että kartano on edelleen auki! Kaikki yksityiskohdat verhoineen, boordeineen ja astioineen ovat niin hienoja. Ja se puistopuutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin vierailusi jälkeen lehtijutun jonka kirjoitit kartanosta. Se on upea paikka ja mikä sijainti niemen kärjessä. Museovirasto teki sinä hyvän päätöksen kun ryhtyi yhdistyksen kanssa yhteistyöhön. Ei kartanon kaltaista paikkaa saa haudata pois yleisöltä.

   Poista
 3. Onpa kaunista ja komeaa, ja jotenkin mielikuvitusta kihtovaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartanolla mielikuvitus laukkaa aika korkealla, ainakin minulla joka rakastan kaikenlaisia kartanoromaaneja ja entisajasta kertovia kirjoja.

   Poista
 4. Parasta tuolla on se, että ovat todella alkuperäisiä kalusteita ja tavaroita. Näin se muodostuu elävämmäksi historiaksi. Pitääpä laittaa käyntilistalle tuolle suunnalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä, ei poikkea nelostieltä kuin n. 8km.

   Poista
 5. Noita kärpäsansoja on Fiskarsin museokaupassa myytävänä, 35€ näkyy olevan hinta!

  http://www.fiskarsmuseum.fi/fi/museokauppa?width=400&height=500&inline=true#produkt-232-colorbox

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tuollaisen taidan ostaa kun kesällä vierailemme antiikkimarkkinoilla.

   Poista
 6. Kiitos ihanasta kuvamatkasta mielenkiintoiseen Urajärven kartanoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartano on mielenkiintoinen paikka. Aina riittää uutta katseltavaa ja kuvattavaa.

   Poista
 7. Kyllä oli kaunista ja kivaa katsella kuvia kartanosta.
  Mahtavia yksityiskohtia olet löytänyt. Jännä toi ns. ompelupöytä.
  Pitäisi laittaa muistiin, jos vaikka kävis joskus kesälomalla!!!

  VastaaPoista
 8. Hienon näköinen kartano puutarhoineen, kalusteineen ja tekstiileineen.
  Mahtavaa, että ihmiset eivät enää alistu pääkaupungin päätöksiin sulkea näitä kulttuurihelmiä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)