tiistai 31. toukokuuta 2016

Kadonnut löytyi

Tänä vuonna akileijoihin on tulossa paljon kukkia, myös ensimmäistä kertaa kukkiviin siementaimiin. Osa niistä on risteytymiä joiden kukan muodosta ja väristä ei voi etukäteen kuin arvailla. Yksi arboretumin akileija kuitenkin yllätti. Olen tuonut joskus Viron Türista valkoisen kerrotun akileijan, erittäin kauniin. Se hävisi viime talven aikana, en tiedä säänkö vai iän takia, sillä ei ole väliä. Ehdin jo surrakin, että akileija on ikuisesti menetetty.
 Hätää ei kuitenkaan ole, olen näköjään onnistunut siirtämään kadonnutta akileijaa arboretumiin punatammen viereen. Eikä tämä ole edes risteytymä vaan puhdas taimi, emonsa kaltainen.
 Voiko akileija enää olla kauniimpi? Valkoinen kukka ja hitunen vihreää mukana.
 Akileija "Winky double red and white" kukkii yhden kukkapenkin reunassa. Tämäkin on tehnyt puhtaan siementaimen emotaimen viereen.
 Luumulehdon risteytyneessä akileijassa on kauniisti liilat terälehden kärjet. Tällä akileijalla ei ole kannuksia.
 Kuten tällä risteytymällä taas on. Terälehdet on herkän liilat tai vaaleanpunaiset riippuen mistä päin valo osuu niihin.
Akileija "Nora Barlow" kukkii juhannusruusun vieressä. Lajikkeella on ihan samanlaiset kukat kuin ensimmäisen kuvan valkoisella nimettömällä akileijalla. Ehkä "Nora Barlow" akileijaa on myös valkoisena. Joku vuosi tämä kukki yhtäaikaa juhannusruusun kanssa, tänä vuonna samaan aikaan kukassa on kielo. Juhannusruusussa on jo aika isot nuput joten voi olla että tänäkin vuonna ruusu kukkii yhtäaikaa viimeisten akileijan kukkien kanssa.

Lisää akileijoja on tulossa, siskolta siirretyt ovat vasta nupuilla joten jännitystä riittää vielä.

30 kommenttia:

 1. Näiden kirjo on mahtava. Mä siirtelin onnessani uuteen penkkin mielestäni Nora Barlowta ja White Barlowta. Nyt siellä näyttää kukkivan joku japaninakileijan risteymä. Huokaus noiden kanssa, kun ne on niin kevytkenkäisiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevytkenkäisiä, niitä ovat :D Ikinä ei voi tietää mitä jälkeläisistä tulee.

   Poista
 2. Voi mitä ihanuuksia. Tuo "kadonnut" kaunotar on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin onnellinen kaunottaren löytymisestä. Siemeniä pitää ottaa syksyllä talteen ja kokeilla mitä jälkeläiset sillä kertaa ovat.

   Poista
 3. Tuo valko-vihreä on kyllä kaunein ikinä näkemäni akileija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella kaunis. Ostaessa en tiennyt mitä saan, myyjä vain kertoi että kukka on kerrottu ja valkoinen.

   Poista
 4. Kyllä nuo pienet akileijat ovat niin kauniita. Minulla on hieman samanlainen valkoinen akileija pihassani, siirsin sitä keväällä uuteen perennapenkkiin, mutta se ei ole vielä oikein kotiutunut ja hieman huolestuttaa, menetänkö tämän kesän kukinnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijat voivat olla herkkiksiä, aina ei siirto onnistu. Minun pitäisi purkitella ylimääräisiä taimia, ovat joskus kovia leviämään.

   Poista
 5. Aivan ihania akileijoja! Nora Barlowissa pitäisi tietääkseni olla vähän enemmän valkoista terälehtien kärjissä, tuossa ei näytä olevan oikeastaan ollenkaan. Joten liekö joku muu Barlow? White Barlow on myös olemassa, mutta samanlainen on myös Green Apples, ja viherrys viittaisi ehkä enempi siihen. Tuosta tuli mieleen, että olen kylvänyt juuri sitä joskus ja mulla pitäisi olla sen taimi jossakin päin Rohania.. huomenna etsimään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan olen kiinnittänyt huomiota, vaikka Norana ostin, ei oikein näytä Noralta. Joko on risteytymä tai sitten joku muu Barlow. Valkovihreä taitaa olla White Barlow, ainakin jos vertaan netin kuviin, Green Apples ei ihan täsmää. Toivottavasti löydät Rohanista oman Green Applesin, laitat vertailukuvan jos löytyy.

   Poista
 6. Aivan ihania akileijoja sulla! Varsinkin tuo eka valkoinen kerrottu. Minä vielä omiani odottelen, mutta kyllä ne vielä kukkivat. kiva odotella joka vuosi, millaista kukkaa pukkaa...
  ps. Kiva seurailla sun puutarhahommia, vaikka en täällä joka päivä kommentoikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on osa akileijojen viehätystä että uudet taimet ovat aina yllätys. Itselleni on tullut kovin kauniita jälkeläisiä, kuten viime kesänä todella tumma akileija, lähes musta.
   Mukava kuulla että puuhiani on kiva seurata, kommentointi ei ole pakollista. Minulta se saattaa jäädä kun kahlaa illassa useita blogeja läpi.

   Poista
 7. Tosi kaunis tuo kadonnut ja löytynyt kaunotar😊 Kevytkenkäiset akileijat on kyllä tosi kauniita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis, ja mikä onni että oli säilynyt puhtaana. Emotaimen vieressä kasvoi vaaleanpunainen akileija joten risteytyminen olisi ollut mahdollista.

   Poista
 8. Akileijat ovat tosi kauniita herkkiksiä. Hienoa, että valkoinen kaunotarkin löytyi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu ettei ollut kokonaan hävinnyt. Todennäköisesti olen kylvänyt uuden siemenestä.

   Poista
 9. Hienoja ja upeat kuvat!
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
 10. Ihan olen täpinöissäni akileijojasi ihastellessa. Niitä ei voi koskaan olla liikaa.

  VastaaPoista
 11. Ihan olen täpinöissäni akileijojasi ihastellessa. Niitä ei voi koskaan olla liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijoja ei voi olla koskaan liikaa. Tosin talon edustan penkistä saivat häädön parempaan paikkaan kasvamaan.

   Poista
 12. Kyllä on kaunis akileija kukkaset. Minulla ei ole ollenkaan näitä kukkia. On tosi kauniin värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijoja kannattaa hankkia. Ovat helppoja kasvattaa.

   Poista
 13. Voi mitä ihania akileijoja sinulla onkaan! Olen kovasti niihin lovena. Minullakin winky double red & white (huh, mikä sanayhdistelmä) aloittelee kukintaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lovena olen minäkin ja tismalleen samaa mieltä winkyn nimestä :)

   Poista
 14. Aivan ihana tuo puhtaan valkoinen akileija! Akileijoja ei voi olla rakastamatta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kolme erilaista valkoista akileijaa, kaikki omalla tavallaan suloisia. Tuo kerrottu ehkä niistä kaikkein kaunein.

   Poista
 15. Upea kokoelma akileijoja Sinulla!
  Tuon valkoisen nimestä; voisiko se olla Lime Sorbet?! Minulla oli joskus sen niminen ja se oli juuri tuon näköinen. Green Applesilla on kannukset, siksi ei voi olla se.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)