sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Türi 39. Lillelaat

Eli 39. Türin kukkamarkkinat on nähty ja koettu. Vain minä ja ystävä reissussa, alla minun piskuinen Fiat. Hyvin selvisimme tietöistä ja epäselvistä reiteistä huolimatta. Kaikki taimet ja tuliaiset mahtuivat autoon. Sanoisin, että vaikka talven jäljiltä puutarhassa olisi hyvin tilaa, niin taimia tuli hankittua varsin kohtuudella.
 Kesäkukkamyyjien kohdat ohitimme tyystin, mielessä oli enemmän perennat ja minulla etenkin iirikset. Kaikki iirikseni ovat selvinneet talvesta, samoin kuin liljat. Joten kiitos, niitä enemmän puutarhaan.
 Välillä piti pysähtyä ihastelemaan myynnissä olevien omenapuiden kukintaa. Tämän nimen otin ylös jos tulee joskus vielä vastaan, lajike on "Rudolf", taimi ei ollut hinnalla pilattu, vain 20 euroa.
 Sää oli suosiollinen, puolipilvistä ja lämmin. Hyvin tarkeni, välillä oli jopa kuuma taimikasseja kantaessa.
 Iiriksiä toin useita. Kaikista ei ole lajitietoja on vain kuva kukkivasta kasvista. Saksankurjenmiekka "Beverly Sills", rakkautta ensi silmäyksellä. Iiriksen "Gingerbread Man" ostin nimen perusteella ja ehkä värinkin, ruskean piparkakun. Myös Bokrahan kurjenmiekka päätyi kassiini, samoin iiris "Wabash" jonka keskus on vitivalkoinen ja terälehdet syvän liilat valkoisella reunuksella.
 Kirjavalehtisiäkin ostin, kuten tämän maksaruohon. Toinen kirjavalehtinen maksaruoho on nimeltään "Frosty Morn", tekee ihanat pienet vaaleanpunaiset kukat. Kirjavalehtinen akileija vaikutti sen verran erikoiselta että senkin ostin. Kukan väristä ei ole tietoa. Kirjavalehtinen lehtosinilatva "Stairway to heaven", sekin taisi lähteä mukana ihan nimensä perusteella.
Eikä Türin matkaa ilman laukkoja. Tällä kertaa ostin vaarinlaukkaa ja hajulaukkaa. Jälkimmäistä istutin syksylläkin, mutta näyttäisi siltä ettei se selvinnyt talvesta. Joten uusi yritys. Yksi jokavuotinen pakollinen on pioni. Ja tietysti vaaleanpunainen. Lajikkeesta ei tietoa, enpä muistanut napata myyntikyltistä kuvaa. Ostin pari kurjenpolveakin, tummakurjenpolven ja tuntemattomaksi jääneen punakukkaisen jossa on kerrotut kukat.

Bonuksena sikä säkissä, pieni puun taimi jonka nimeä en tunnistanut, mutta oli niin halpa ja lehdet tummat. Hops, sehän olikin Fagus Sylvatica "Atropunicea", punalehtinen euroopanpyökki. Tuskin tulee selviämään näillä leveysasteilla, mutta onpahan kokeiltu. Kerrotun punakukkaisen sinivuokon toivon selviävän, kuten myös vaaleanpunakukkaisen hortensia.

Ensi vuonna uudestaan!

16 kommenttia:

 1. Todellakin, ensi vuonna uudestaan. Mukaan kärryt, joiden päälle kaksi pinottavaa laatikkoa, kasvinkuljetusreppu ja tukku rahaa. Hinnat on nousseet varmaan viime vuodestakin. Minusta ainakin tuntui, että se vähän hillitsi ostointoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta valikoimaa oli selkeästi vähemmän, ehkä perjantaina oli ostettu pöydät tyhjiksi ja kaikki edullisimmat. Kärryt ois ollut hyvä juttu.

   Poista
 2. Siellä oltiin samassa paikassa. Valtavasti ihmisiä, kasveja ja upean lämmin päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska ajatella että yhtäaikaa oltiin, eikä tiedetty toisistamme mitään. Ihmisiä oli todella paljon, tungokseen asti.

   Poista
 3. Onpa halpoja hintoja. Porvoossa perennat maksavat 7 euroa. Lajivalikoimaa ei ole, mitään uutta ei tule. Kirpparilla pyydetään 4 euroa esim. PYSTYKIURUNKANNUKSESTA. Tallinnasta minä ole löytänyt kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystykiurunkannuksista pyydetään Türissakin 4-7 euroa, yhden olen raaskinut ostaa. Ostan yleensä 2-4 euron taimia tuolta markkinoilta, joistain voi maksaa vitosenkin, 7e jos haluan ehdottomasti ja on erikoisempi. Nyt taisi vitosen taimi olla kallein. Iiriksistä maksoin 2-4 euroa mikä oli edullista kun sai harvinaisempia. Virosta tuodut taimet ovat lähteneet minulla kasvuun erinomaisesti, toki kaikki eivät ole selvinneet, mutta suurin osa on, lähes kaikki.

   Poista
  2. Hei! Nyt vasta tajuan, että mikä aarreaitta tämä ostamamme vanha talo pihoineen on. Täällä nimittäin kasvaa keväisin siellä sun täällä pihalla ja pellolla paljon pystykiurunkannuksia sekä pikkukäenrieskoja. Pitäisikin kerätä niitä yhteen paikkaan vaikka tuomen alle. En ois arvannu, että nuo luonnonkasvit ovat noin arvokkaita, vaikka tosi kauniita kyllä ovat.

   Poista
  3. Pikkukäenrieskaa kasvaa meilläkin valtavasti, mutta kiurunkannuksia ei näillä seuduilla ole. Toiselle luonnonkasvi on toisen aarre puutarhassa :)

   Poista
 4. Näyttäisi olevan paljon tarjontaa. Mielenkiintoisia kasveja ja edullisia hintoja.
  Mutta reissu on kieltämättä aika pitkä. Mutta lomareissujakin ihminen tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjontaa on todella paljon, lopussa alkaa jo tulla ähky kaiksesta mitä näkee. Pitkä reissu, mutta on se aina käymisen arvoinen.

   Poista
 5. Ihania kuvia. Varmasti on ollut mukava käydä tuolla. Edulliset hinnat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava oli käydä, neljäs kerta oli. Hinnat oli edullisia, mutta kalliitakin taimia on, minun kuvat on edullisimmista koska niitä ostin.

   Poista
 6. Tuolla pitäisi päästä käymään. :)

  VastaaPoista
 7. Olin Türissä viime vuonna ja silloin satoi, mutta teillä näyttää olleen siellä upeat kelit. On se melkoinen tapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidettiin olla viime vuonna eri päivänä kun selvisimme ilman sadetta. Suomesta puuttuu vastaava tapahtuma ihan tyystin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)