maanantai 30. toukokuuta 2016

Syreenien aikaan

Tänä vuonna syreenit antavat parastaan. Se korvaa vähän sitä mielipahaa siitä ettei omenapuumme kuki tänä vuonna lainkaan, ei edes iso ja vanha koristeomenapuu. Pitävät välivuotta toisin kuin syreenit.
 Etenkin liila syreeni on aivan täynnä kukkia. Yhtä suloista liilaa hattarapilveä taivasta vasten katsottuna.
 Tuoksu on huumaava kun kulkee pensaiden ohi. Tänä vuonna kukinta on nopeaa, ensimmäiset kukinnot lakastuvat jo kun viimeiset vasta availevat nuppujaan. Jos aikoo nauttia syreeneistä tässä pihassa, on se tehtävä nyt.
 Autopaikan viereinen pensas suorastaan notkuu kukkaterttujen painosta.
 Syreeneistä kurjenmiekkoihin. Ensimmäiset kurjenmiekat ovat avanneet nuppunsa. Tämän keltaisen matalan saksankurjenmiekan alkuperää en enää muista, värikin oli täysi yllätys. Aika puhtaan keltainen on. Kukkia on ilokseni heti kaksi eikä taimi ole kuin vasta viime vuonna istutettu.
 Siskolta Pohjois-Savosta tuotu perinteinen liila saksankurjenmiekka kukkii luumulehdossa todella monella kukalla. Tämä on istutettu toissa vuonna ja ihan pieleen, eli en pahemmin jättänyt juurakoita maan pinnalle näkyviin. Silti kasvissa on jo nyt kymmeniä kukkia.
Happomarjani arboretumissa ei kärsinyt mainittavia pakkasvaurioita, yhden kuivan oksan leikkasin pois. Tässäkin pensaassa on ennätysmäärä kukkia, keltaisia nekin ja oikeastaan aivan ihanat tummia lehtiä vasten. Toinen happomarjani kasvaa ison kuusen varjossa eikä se ole näin komea kuin tämä täysin auringossa kasvava happomarja. Happomarja siia aina täyteen aurinkoon kasvamaan.

Näin syreenien aikaan eletään pihassa pienessä jännityksessä. Todella moneen akileijaan on tulossa ensimmäiset kukat. Odotan innolla minkälaisia risteytymiä on tällä kertaa luvassa.

14 kommenttia:

 1. Syreenisi kukkivat tosi upeasti ja näyttävästi. Myös upeat saksankurjenmiekat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenitkään ei joka vuosi kuki yhtä runsaasti. Kurjenmiekat on ihanat, ovat helppoja kasvattaa.

   Poista
 2. Mahtavaa syreenien kukintaa. Meillä syreenit alkavat kohta aueta. Saksankurjenmiekat ovat upeita, niissä on niin hieno väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin mahtavaa kukintaa tänä vuonna. Viime vuonna meillä kukki syreenit ja juhannusruusu yhtäaikaa kylmän kevään takia. Tänä vuonna ei onneksi niin.

   Poista
 3. Muhkeat syreenit ja huumaava tuoksu!
  Happomarjat keräävät katseet nyt kukinnan aikaan. Että voikin olla noin hohtavan keltaiset kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu on ihana, sen kun saisi kestämään koko kesän. Hohtavan keltaiset, juuri sitä on happomarjan kukat. Ehkä punaiset lehdet vielä korostaa sitä.

   Poista
 4. Tunsin oikein tuoksun leijailevat nenässäni tätä lukiessa :). No, tuoksu taitaakin tulla tuosta avonaisesta ovesta vieressäni. Menee vähän liian nopsaa ohi tämä syreeniaika, mutta kaunista on juuri nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenien aika menee ihan liian nopeasti ohi, se on totta.

   Poista
 5. Ihana lämpö jouduttaa kukintaa. Tänään huomasin nuput juhannusruusussa. Meillä syreenit ovat vielä nupussa, mutta kyllä ne pian aukenevat, jos tämän lämpö jatkuu. Syreenin tuoksu on niin huumaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusun kukinnan kävi viime vuonna onnettomasti, kukat mätänivät ennen kuin ehtivät edes avautua. Toivon että tänä kesänä olisi toisin ja kukkia runsaasti. Nuppuja on ainakin valtavan paljon meilläkin.

   Poista
 6. Syreenit kukkivat meilläkin oikein kunnolla. Olen kerännyt oksia maljakoihin, sillä kukinta on niin kaunis ja runsas. Ne myös säilyvät pitkään maljakossa! Aurinkoista tiistaita teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenit on maljakossakin kivoja, laitoin pihalle ja lasikuistille mutta sisällä tuoksu on jo liikaa.

   Poista
 7. Ihanat syreenikasvistot, minusta nuo kukkivat pensaat punamultarakennusten kupeessa ovat idyllin huippu. Minulla on syreenitrauma lapsuudesta. Kotimme pihalla, saunan edustalla kasvoi ihana syreenimaja, jonka penkillä vilvoiteltiin kylvyn jälkeen. Isäni päätti yllättää ja modernisoida. Hän kaatoi kaikki syreenit, kaivoi ne ylös ja istutti tilalle orapihlaja-aidan. Muistan miten mummu, joka oli syreenimajan kasvattanut itki. Kantikkaassa orapihlaja-aidassa oli aina niin paljon kirvoja, ettei sen ääressä voinut istuskella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenit ja punamulta ovat erottamattomat. Saisi valkotakkiset noutaa minut piipaa-autolla jos mies joskus päättäisi modernisoida ja hävittää syreenit. Tykkään pensaista ihan hulluna. Marketanpuistosta vähän katselin uuttaa lajiketta syreenivalikoimaani mutta mikään ei tärpännyt. Seuraavaksi odottelen kiinansyreenin kukintaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)