maanantai 9. toukokuuta 2016

Kaareni mun

Äitienpäivälahjaksi sain ruusukaaren. En ihan sellaista minkä olen mieheltäni tilannut, mutta kaarenpa kuitenkin, tilapäisen kunnes mies ehtii tehdä paremman.
 Kaari on Lidlistä edullisesti ostettu metallihäkkyrä. Ajanee asiansa kunnes varsinainen kaari on tehty.
 Kaaren juurella kasvaa molemmin puolin köynnösruusu "Pohjantähti". Molemmat selvisivät talvesta, mitä nyt vain jänikset söivät kasvuston matalaksi. Ja minä leikkasin tänään loput. Nyt vain odotellaan että on jotain kaareen kiedottavaa.
 Toin viime vuonna Türin kukkamarkinoilta kulleron taimen. Jaoin taimen kotona kahteen osaan ja sain nauttia ensimmäisestä kukastakin. Tänä vuonna kasvusto on ihan kunnon kokoinen, kukkia on tulossa runsaasti. Ilmeisesti viihtyy kasvupaikassaan luumulehdossa.
Pikkusydämien kasvuston jaoin viime syksynä ja istutin ylimääräiset taimet hedelmätarhaa rajaavan ukonhattupenkin eteen, akileijojen väliin. Jakaminen ja uuden paikan valinta kannatti, pikkusydämiin on tulossa ihan mielettömästi kukkia. Kasvuston välissä näkyvä leveä lehti kuuluu jollekin laukalle jota laitoin samaan penkkiin. Niissäkin on jo nuput.

Viikonlopuksi luvatu sade tekisi puutarhalle nyt todella hyvää. Paikoitellen alkaa olla kuivaa kuin saharassa.

11 kommenttia:

 1. Tänään minäkin katselin kulleron nuppuja. Täällä pikkusydän leviää mahdottomasti, revin sitä maasta kaksin käsin, etteivät hitaammat jää jalkoihin. Se on muuten ihana kasvi, kukkii koko kesän. Sade on tervetullut, täällä maa on tosin vielä hyvin kossteaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusydän on kuulemma kova leviämään. Minulla on toistaiseksi pysynyt kurissa, katotaan miten käy, onneksi ukonhattu ja akileija ovat nekin sitkeitä. Just pitkän kukinnan takia tykkään niin paljon. Eikä vaadi oikein mitään hoitoa.

   Poista
 2. Pohjantähti kasvaa niin kovaa vauhtia, että kyllä ehtii kesässä tuo kaari peittyä. Mullahan on myös se ja noin viisi kertaa viikossa mainitsen siitä kaaresta, minkä mies on luvannut sille tehdä. Se on vähän hankalassa kohdassa, sellaisessa, jossa kuljetaan monta kertaa päivässä. Kaari pitäisi saada, ennen kuin ruusu on jonkun silmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjantähdessä on kova kasvuvauhti, huomasin jo viime kesänä. Vaikka loppukesästä istutin ruusut niin ehtivät tehdä yli metriset oksat. Ja piikit on kyllä sellaiset että mieluummin pitää ruusun kurissa.

   Poista
 3. Ruusukaari on ihana idea. Voin jo kuvitella, mitä se näyttää, kun ruusut ovat täydessä kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voin kuvitella minäkin. On vähän harmi ettei ole muita "Pohjantähden" vertaisia köynnösruusuja jotka menestyisivät meillä.

   Poista
 4. Pohjantähti viihtyy varmasti tuossa kaaressa. Meillä se kasvaa talon seinustalla, joka on kylläkin lämmin ja suojaisa paikka, mutta isolle köynnökselle ei ole riittävästi tilaa ja sitä joutuu aika ajoin rajoittamaan. Lisäksi pohjantähti piikkisenä kasvina tuppaa tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin ja hiuksiin.
  Samanlaisia köynnöskaaria minulla on ollut kaksikin kappaletta. Ne ovat kauniita ja edullisia, mutta aika lyhytikäisiä. Jälkimmäinen kesti viitisen vuotta. Purin sen pari viikkoa sitten pois ja se oli aivan hapertunut ja puhki ruostunut kauttaaltaan. Ostin uuden aika lailla samasta materiaalista, mutta hiukan kalliimman. Tiedän, ettei sekään pitkään kestä, mutta nyt ei ollut mahdollisuutta puiseen versioon, joka on kyllä suunnitelmissa.
  Sadetta jo hiukan kaipaan, sillä meillä kyllä maa alkaa olla kovin kuivaa. Näin se näyttää menevän, ettei lämpökään pitkään jatkuessaan ole puutarhan kannalta aivan paras asia.
  Pikkusydän kukkii meillä parhaillaan. Kuten Cherikin sanoi, se on kova leviämään ja sitä saa kaksin käsin kiskoa loppukesästä pois. Silti tykkään siitä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta luinkin hyvän kirjoituksen metallikaarista. Omani kanssa en edes odota pitkää ikää. Mieheltä tilasin raudoistusverkosta tehdyn rakennelman/kaaren. Mutta enne kuin sen saan piti keksiä jotain. 12e ei ollut paha hinta, enkä edes vertaillut millaisia muualla on.

   Pohajantähti kuulemma tykkää olla ilman lämmittävää seinustaa, siksi uskalsin kokeilla avomaalle ja jopa vähän arkaan paikkaan. Hyvin näytti kestävän ekan talven.

   Meillä ripsautti juuri vähän vettä mutta enemmänkin saisi tulla, muutan joudutaan kohta kasteluhommiin kasvimaalla. Talon vierustan tulppaanipenkki oli rutikuiva kun kaivoin sitä tänään.

   Poista
 5. Sadetta jo täälläkin hieman kaivattaisiin, sillä tänäänkin varjossa oli +25 astetta ja aurinko posotti koko päivän täydeltä terältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut lämmin päivä, pyykit kuivuivat hetkessä ja tuli ihan hiki puutarhassa. Minä tykkään :)

   Poista
 6. Meilläkin oli ennen se punaisena kukkiva köynnösruusu, nimeä en muista. Sen ei olis pitänyt kasvaa tällä vyöhykkeellä, mutta kasvoi vaan monta vuotta, sitten kuolivat molemmat samana vuonna. Pitäis kokeilla uudelleen. Mullakin on noita kaaria, ei ne kovin monta vuotta kestä.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
  Hyvää keskiviikko päivää sulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)