perjantai 6. toukokuuta 2016

Päivä kasvimaalla

Tämän hetken sää on juuri sitä mistä pidän. Lämmintä, aurinkoista eikä vielä kiusaksi asti hyttysiä ja mäkäräisiä. Aamulla syötiin miehen kanssa nopea aamupala ja sen jälkeen kasvimaan kimppuun. Perunamaa on miehen aluetta, muut kasvimaat minun.
 Ylälohkolla on istutettuna keltasipulit ja valkosipulit. Harsoista on vähän pulaa ennen kuin pääsen ostamaan uusia, ei riittänyt kuin yksi sipulien päälle ja sekin jäi vajaaksi. Kohopenkkien välit on täytetty ensin syksyllä haravoiduilla lehdillä ja niiden päälle on levitetty olkipatja. Sain syksyllä siskolta ison kasan olkipaaleja jota ei voinut enää käyttää eläimillä. Kasvimaalle sellainen olki passaa oikein hyvin rikkojen kasvua estämään.
 Toinen idea oljen käytölle on tässä. Nurmikko uhkaa laajentua kasvimaalle turhan kiivaasti. Kokeilen tukahduttaa nurmikon olkipaalien ja sanomalehden avulla. Samalla olkipaalit tuovat kasvimaalle suojaa pohjoisen puolelta ja toimivat lämpöseinänä paalien viereen istutetuille härkäpavuille. Härkäpapujen jälkeen tulevat herneet joiden tuet ovat jo paikoillaan. Loput alalohkosta on varattu porkkanalle jota pitää olla reilusti.
 Myös tähän alalohkoon tulee kohopenkkien väleihin ensin viime syksyn lehtiä ja sen jälkeen olkea. Olkea vielä jää muutama paali, sillekin voisi keksiä jotain hyödyllistä uusiokäyttöä.
 Miehen tekemä perunamaa on komea näky. Multa on hyvää kuin mikä, eikä ihme, onhan paikka navetan päädyssä todennäköisesti juuri sellaisessa kohdassa mihin on päätyneet lannat. Kuohkeaa ja sopivan muruista kasvualustaa.
Kasvimaan töiden ohessa ehtii seurata luontoa. Kukkivan vaahteran alla surisi ja kovaa. Pölyttäjät olivat löytäneet kukat. Koivujen tämän hetken hennon vaalean vihreä vasten sinitaivasta on alkavan kesän kauneimpia värejä.

Huomenna jos vain ehdin, kylvän herneet ja porkkanat. Vähän mietin jos uskaltaisi jo laittaa harson alle kesäkurpitsatkin. Osan kuitenkin esikasvatan sisällä joten hallavauriot eivät haittaa. Lantut ja kaalit laitan kunhan taimet ovat kasvaneet reilusti sisätiloissa. Mieli vain on malttamaton, kaikki pitäisi saada maahan nyt ja heti.

20 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää. Itsekin voisi huomenna aloittaa kylvöt kasvimaalla. Kiitos muistutuksesta; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin että nyt tai ei koskaan, tuli kylmää tai ei niin kylvöjä kehiin :)

   Poista
 2. Hieno kasvimaa. Pitääkin huomenna kylvää härkäpavut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Härkäpau on hieno kasvi, kauniit kukat ja maistuvat pavut.

   Poista
 3. Voi kun itsekin osaisin hoitaa pihaa... Tuntuu, ettei tiedä, mistä aloittaa, vaikka tonttia meillä kyllä riittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lähteä yhdesät nurkasta tai alueesta liikkeelle. Kasvimaa oli meillä aluksi ihan pieni ja siitä se on laajentunut melkein joka vuosi. Nykyisestä tuskin laajenee.

   Poista
 4. On kyllä nyt keli parhaimmillaan. Nämä lämpimät toukokuut ovat ihania. Kunpa tänä vuonna ei taas saataisi sateista ja kylmää kesäkuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kelit kohillaan. Olen nauttinut täysillä näistä päivistä. Toivottavasti jossain välissä tulee sopivasti vettä ja sitten taas aurinkoa ja lämpöä. Akut kaipaavat latausta.

   Poista
 5. Sulla on siellä jo touhut pitkällä. Perunamaa näyttää tosi hyvältä, rivitkin aivan suoria. Tämä toukokuun lämmin jakso on aivan mahtava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen perunamaa on aina sentilleen suorassa. Tai viimeiset penkit kaartuvat hiukan, kuulemma näyttää paremmalta. Kiitollinen olen näistä lämpimistä ilmoista, etenkin kun sattuivat pitkään viikonloppuun. On saatu paljon tehdyksi.

   Poista
 6. Wau kyllä näyttää hienolta. :)

  VastaaPoista
 7. Tekee aina mieli nostaa hattua teille tuon puuutarhanne vuoksi. Tuo on jo ihan kunnon kasvattelua (versus meidän pläntin harrastelut ja harjoittelut). Noista heinäreunuksista olet lukenut moneen kertaan ja niillä on vissiin muitakin etuja mainitsemiesi lisäksi. Luin jostain, että ne houkuttelevat myös leppäkeerttuja ja muitakin hyötyhyönteisiä, jotka ravitsee itseään kasvimaan kannalta haittahyönteisillä.

  Upeat ilmat on meille pihapuuhailijoille nyt annettu ja jos lööppeihin on uskomista, niin ei ihan heti ole loppumassakaan! Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyönteisasiaa en tullutkaan ajatelleeksi. Hyvä jos keräävät hyödyllisiä hyönteisiä, niitä ei ole koskaan liikaa. Sät on mahtavat, mutta sadetta voisi tulla jokunen kuuro vaikka yösateiden muodossa. Päivisin sitten samaa säätä kuin nytkin.

   Poista
 8. Onko sulla harsot olleet monta kesaa kaytossa? Mulla oli yhden kauden kaytossa ja nyt oli ihan haperoituneet. En tieda onko kestavempia harsoja jotka kestais useemman kauden..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harsot on tosi vanhoja, taitavat olla 8-9 vuotta vanhoja. Ihan sellaisia perusharsoja, Prismasta yms. ostettuja. Voihan olla että nykyiset eivät kestä. Sen verran tiedän että ammattilaisilla on käytössä paksummat harsot. Olenkin miettinyt mistä niitä saisi, ei tulisi reikiä niin helposti.

   Poista
 9. Laitoin jo eilen esikasvatetut kurpitsat ulos. Yöksi laitan niiden päälle kukkaruukut ja toivon, ettei mitään superpakkasta enää tule. Alkaa jo kohta olla kaikenlaista laitettu. Mutta vielä on jotain laitettavaakin. Pitäisi maissit laittaa esikasvatukseen, mutta voi olla, että joudun ostamaan taimet, kun ei riitä enää virta illalla mihinkään ruukutusjuttuihin täällä sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaruukut on hyvä idea! Mulla ei ole ollut muutamaan vuoteen maissia, satoa on tullut aina huonosti. Viimeksi taisin tuoda Türista maissin taimia pri kappaletta, silloin ekalta reissulta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)