tiistai 17. toukokuuta 2016

Saunan takana tapahtuu

Sain ideanpoikasen ja sen seurauksena saunan takana kasvavat vuorenkilvet saivat lähtökehoituksen. Paikka on ollut vuorenkilville otollinen, ovat kasvattaneet kasvustonsa nurmikon puolelle yli rajojen. Periaatteessa vuorenkilvissä ei ollut mitään vikaa, kukistaankin pidän. Mutta. Viime kesänä löysin tuosta ekat kotilot. Se tiesi heti sitä että vuorenkilvet lähtevät. Tosin nyt kun olen kaivanut kasvustoa pois, en ole nähnyt yhtäkään kotiloa. Ehkä ne tässä kohtaa eivät selvinneet talvesta.
 Ehkä vähän hätiköin sillä saunan kattoremontti häämöttää muutaman vuoden sisään. Vuorenkilvillä ei olisi ollut niin väliä jos olisivat kärsineet katon remontoinnin aikana. Eikä minulla ole vielä ideaa mitä istutan tilalle. Tuohon paistaa vain ilta-aurinko, paikka on kostea ja hapan. Pensasmustikoille ainakin olisi loistopaikka, nyt ne kasvavat minulla ehdottoman liian kuivassa paikassa.
 Ajattelin että pikkuhommahan tuo on, mutta eipä ollut. Vuorenkilpeä on paljon ja juurakot suuria, onhan se kasvanut tuossa jo ainakin 8 vuotta. Rikkaruohoa ei ole nimeksikään, siitä vuorenkilpi on hyvä. Ja maa on todella hyvää kun siihen on vuosia maatunut vuorenkilven lehtiä. Tapanani ei ole siivota kuivia lehtiä pois vaan jätän ne paikoilleen maatumaan.
 Samalla uusin viereiseltä pyykkikalliolta hedelmä- ja marjatarhaan johtavan kulkuväylän. Aiemmin se oli niin kapea että hyvä kuin kottikärryillä läpi pääsi. Nyt mahtuu melkein ruohonleikkurillakin. Toin kivien alle kunnon soraa ja laitoin vanhaa lakanaa suodatinkankaaksi. Toivottavasti toimii.
Luumulehdon kahdesta kirsikkapuusta Latvian matala- lajike kukkii. Puu on vielä pieni mutta silti aivan täynnä kukkaa. Toisessa kirsikkapuussa, Sikkolan kuulasmarjassa ei ole yhtään kukkaa, taitaa pitää välivuoden kun viime vuonna teki ihan niinkin huiman sadon kuin kolme kirsikkaa. Eihän sitä joka vuosi sentään sellaista satoa voi tehdä.

Ei kukaan Lahdessa tai lähistöllä asuava halua vuorenkilpeä? Nyt saisi ison määrän ihan ilmaiseksi.

16 kommenttia:

 1. Vuorenkilpi taitaa jakaa puutarhaihmisten mielipiteet. Onhan siinä ihan nätti kukka ja syksyllä vihreyttä, kun muut kasvit ovat lakastuneet. Toivottavasti olet päässyt eroon kotiloista. Kirsikkapuusta minä haaveilen kovasti, mutta ensin pitäisi saada tämä piha jonkinmoiseen kuosiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiloita löytyy kyllä muualta, mutta ei onneksi mitään ihan mahdotonta massaesiintymää tänä vuonna. Kirsikkapuut on ihania kukkiessaan, oikein odotan että puut ovat suuria ja täynnä kukkia.

   Poista
 2. Ihanat kuvat ja tuo viimeinen kirsikkakuva on niin kaunis, oi mahoton!
  Mulle vuorenkilpi on jostain syystä inhokkikasvi, vaikka onkin todella ansiokas maanpeittäjä. Ja joskus kun katsoo joitain kivanvärisiä, esim. tummempikukkaisia lajikkeita, niin ajattelen, että miksi ihmeessä minulla ei ole tuollaista. Ehkäpä jonakin päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikkapuu on kaunis, ja jotenkin hassu kun se on pieni, vain 1,5 metriä korkea ja ihan täynnä kukkaa silti. Vuorenkilpi ei ole munkaan lemppari, mutta saunan takana oli kiva. Poiston jälkeen vuorenkilpeä jää vielä yhteen paikkaan, ison koivun alle pyykkikallion viereen. Siinä saakin olla, paikka on aika mahdoton muille kasveille koivun takia.

   Poista
 3. Jossain vaiheessa minulta lähtee toinen kuormallinen vuorenkilpiä (vaikka niitä jääkin pihaan iso kasa silti). Meillä vain niiden alta löytyy juuri niitä kotilonvihulaisia. Minulla on toistaiseksi mielessä toisten vuorenkilpipehkojen tilalle vasta iso kasa narsisseja, mutta en tiedä, mitä perennoja niiden kanssa laittaisin. Narsissit taitavat kyllä tarvita jotain valoa.
  Kuunliljat viihtyisivät varjossa, niistäkin kotilot pitävät, mutta ne sentään eivät ole koko vuotta vihreänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että kotilopesä tuosta olis tullut vaikka vielä en löytänyt yhtään. Ja vielä jää ne koivun alla kasvavat vuorenkilvet. Toisille vuorenkilpi on inhokkikasvi, minulle on kuunliljat :D Ensimmäistäkään ei pihassani kasva eikä tule.

   Poista
 4. Alppiruusuja ehdotan tuohon paikkaan. Toivottavasti vuorenkilvet löytävät hyvän kodin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppiruusujakin mietin ja aion ainakin kokeilla. Tykkään alppiruusista mutta meillä ei ole niille riittävän varjoisaa ja kosteaa paikkaa. Yhtä olen kokeillut eikä onnistunut kahdessakaan eri paikassa.

   Poista
  2. Kyllä olet tehnyt ison urakan! Mulla olisi vuorenkilvelle tarvetta mutta taidan etäisyydestä johtuen joutua hakemaan alkuni muualta.

   Onnistuvatko alppiruusut tuossa eli tuleeko katolta lumet alas? Minä ehdottaisin jaloangervoa (paitsi jos on inhokki), se ei minun käsitykseni mukaan kelpaa kotiloille. Sekaan sopivat hyvin sipulit, sillä jaloangervot nousevat sen verran myöhään, että sipulikasvit ehtivät kukkia ennen kuin peittyvät kasvien alle.

   Sini K.
   www.kasvihormoni.fi

   Poista
  3. Kiitos! Kattolumia en tietysti muistanut, en laitakaan alppiruusuja. Angervot on toinen joista en niin välitä. Tuosta taitaa tulla joko mustikoiden paikka tai sitten ihan perennoja.

   Poista
 5. Suuri homma tuo vuorenkilven siirto. Tein samaa viime syksynä. Yllättävän paljon sitä kasvia kasvaa pienellä alalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän suuri homma, ei todellakaan yhden illan huitaisu.

   Poista
 6. Hienosti tuo viimeisen kuvan kirsikka kukkii. Itse en ole oikein osannut päättää mitä mieltä olen vuorenkilvistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorenkilpiin voi suhtautua neutraalistikin :) Kirsikkapuu on söpö täydessä kukassa.

   Poista
 7. Siitä tulikin sitten aika iso projekti. Minulla ei ole vuorenkilpeä, mutta ystäväni teki saman homman kuin sinäkin ja kertoi, että paljon hommaa siinä oli. Kaunis on tuo kirsikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorenkilvet ja uusien istuttaminen tilalle, puuhaa riittää.

   Poista

Kiitos kommenteista :)