maanantai 28. kesäkuuta 2010

Mansikat suojaan!

Onnenkyynel kyseli edellisen postauksen kommenteissa, miten meillä suojataan mansikat linnuilta. Tästä olikin tulossa kuvia kunhan olisin saanut rivit siisteiksi, mutta laitankin nyt nämä ennen juhannusta otetut kuvat. Mansikat ovat tuon kaarihässäkän alla. Kaaret ja yläputket ovat vanhaa sähköputkea. Verkot on putkissa kiinni nippusiteillä. Mies keksi tämän systeemin viime kesänä ja yhtään mansikkaa ei linnut saaneet.
Myös sivuilla alhaalla on sähköputket joissa on vielä rautatanko sisällä. Nämä ovat eräänlaisilla hakasilla kiinni maassa jottei linnut livahda niiden alta. Päätyjen verkot on toistaiseksi irrallaan, niissä on pidetty päällä lautaa jonka saa nopeasti pois kun menee mansikoita hakemaa. Hässäkän korkeus on sellainen, että aikuinen mahtuu siellä seisomaan. Tuon yhden rivin oljet on tarkoitus levittää joka riviin. Alle tukusa kerros sanomalehtiä, niin ei tule rikkaruohot läpi. Oikean puoleisen rivin taimet on vasta tänä keväänä istutettu. Myyrät tuhosi vuosi sitten lähes kaikki mansikat. Mutta onpahan vaan tulossa noihin uusiinkin taimiin jo mansikoita.Laitan vielä muutaman kuvan kasvimaasta. Sipulit on kasvaneet ihan älyttömästi näistä kuvista. Sade ja lämpö on tehnyt hyvää. Kitkeminenkin on jo helppoa kun osa rikoista ei jaksa enää kasvaa.

Krassit kasvaa hyvin vannassaan. En kyllä tiedä onko nää krassit nyt taas pensasmallia, kun eivät oikein lähde köynnöstämään. Nätit ne on silti kunhan alkaa kukkimaan.
Kasvihuoneen edustan nurmikko on vihdoin ja viimein kasvanut. Näyttää nyt vähän erilaiselta kuin vielä toukokuussa. Kurjenmiekat lopettelee kukintaansa ja tekee jo uutta alkua. Oikean puolen pionit näyttäisi toistaiseksi selvinneen siirrosta, mutta eivät kuki. Ensi talvi sitten näyttää totuuden kuinka kävi.
Tänään on lämpö hellinyt lisää. Saatiin miehen kanssa sauna siivotuksi. Siitä tulossa kuvia kunhan vähän sisustelen siellä.
7 kommenttia:

 1. Onpa siistiä ja kaunista kasvimaallanne! Ja tuo mansikoiden suojaus-systeemi on hieno! Hyviä ideoita teillä!

  VastaaPoista
 2. Eipäs osaa taas muuta sanoa, kun wau.
  On tosi hyvä tuo suojaussysteemi.
  Meillä mansikkamaan koko on reilut 10x13m, saiskohan tuollaisen viritettyä siihenki.
  Minkäkokoinen teidän kehikko on?
  Meillä on kepit ja niihin pitäisi, huom! pitäisi saada melko kivuttomasti ilmeisesti verkot.
  Niin siinä kuitenkin kävi, että näpersin 5 tuntia pihalla verkkojen kanssa.
  Solmin ne 15-20cm matkalta narulla kiinni toisiinsa reunoista.
  Yksi laita vielä kaipaa pätkän verkkoa, jonka ehdin toivottavasti tänään virittää.
  Ei siitä tullut mitään yrittää yhtä verkkoa parille riville ja taas seuraavaa.
  Noin oli ainoa keino, jolla sain suojattua edes jotenkin kunnolla.

  Haasteellista on sitten käydä keräämässä niitä marjoja, kun verkko on poistettava kokonaan.
  JOTEN, ihailen sanattomana teidän verkkokeksintöä ja yritämme mieheni kanssa keksiä järkevämmän idean meillekin.
  KIITOS aivan älyttömästi, kun aiheesta postasit=)
  Kyllä tämä kahden kaupunkilaistollon maalaiselo alkaa kukoistaa sitten muutaman kesän jälkeen;)

  VastaaPoista
 3. Ompas teillä ihana ja siisti kasvimaa! Omaani en kyllä viitsi esitellä ;D No, se on kyllä tänä kesänä perustettu ja pelto ollut kesnnolla sitä ennen...

  VastaaPoista
 4. Ihanan näkönen ryytimaa teillä siellä! :)

  -Päivi-

  VastaaPoista
 5. Kesäkukka: Kiitos!

  Onnenkyynel: Kaupunkilaistausta tässä on itselläkin :) Kantapään kautta opetellut lähes kaiken tuolla puutarhassa, kuten ne verkotkin jotka piti aina ottaa pois ja kukana ei koskaan jaksanut laittaa takaisin.
  Tuon meidän verkon koko on n. 3,5mx 9 metriä. Siis paljon pienempi kuin teillä. Mutta jos jostain saatte sähköputkea niin niitä voi laittaa monta yhteen suurempaa kaarta varten. Tuossa taisi olla kaksi putkea yhdessä kaaressa.

  Mari: Ne ekat pari vuotta on pahimpia vaikka kyllä meilläkin vielä nousee rikkaruohoa ihan kiitettävästi.

  Päivi: Kiitos :)

  VastaaPoista
 6. Hei! Postauksestasi on 10 vuotta, mutta niin vain törmäsin tähän mansikkamaagooglausta tehdessäni. Tuo verkkoviritelmä on hienoa ja haaveilen jossainmäärin samanmoisesta omalle kasvimaalle, tosin se pitäisi saada niin tukevaksi että kaarien päälle voisi vetää kasvihuonemuovin. Mitä luulet, kestäisikö tuo rakenne sellaista vai pitäisikö siinä tapauksessa tukea jo erilailla? Entä miten nuo sähköputket liitetään toisiinsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkoviritelmä on ollut toimiva alusta alkaen. Luulen että jos laittaisi muovit niin pitäisi tehdä tukevampi, tosin muovi saattaisi itsessäänkin tukea kehikkoa. Putket on kiinni toisissaan ruuveilla.

   Poista

Kiitos kommenteista :)