tiistai 15. kesäkuuta 2010

Kela

Joskus aikoinani jossain typeryyden puuskassa ajattelin, että kunhan kotihoidontuki päättyy, niin pääsen Kelasta eroon. No eihän se nyt niin mene. Nyt täytän kiltisti matkakorvaus, vammaistuki ja lääkekorvaushakemuksia. Ensi vuonna opetellaan kuntoutustuen ja opintotuen hakua. Kaikille tietämättömille voin kertoa, että se Kelan hakemusviidakko on ihan oma maailmansa. Ihan oma.
Tänään käytin vaivaiset kolme tuntia pojan vammaistuen hakemuksen tekemiseen. Nyt on neljä sivua tekstiä kuinka osaamaton ja vaikea poikani on. Miten hankalaa ja avustettavaa meidän elämä on. Avainsanoina tarvitsee, ei osaa, ei pysty, päivittäin, aina viikoittain. Hakemuksessa ei saa olla ensimmäistäkään kehun sanaa sillä muutenhan lapseni ei ole tuen arvoinen. Ei hiiskaustakaan tänä vuonna opituista uusista taidoista tai saavutetuista tavoitteista. Apunani on lapsen muumikansio. Sinne on kerätty jokaikinen lasta koskeva lippunen, lappunen ja lausunto. Sieltä kaivelin mukaan vielä vaivaiset viisi liitettä. Nyt se on tehty.

Jos rehellisesti myönnän, niin tällaisen urakan jälkeen olen kateellinen niille perheille jossa lapset ovat terveet, tai joissa taloudellinen tilanne sallii jättää koko hakemusrumban väliin. Toisaalta tiedän perheitä joissa se rumba jää väliin ihan siksi että kukaan ei jaksa tai osaa tehdä hakemusta. Kiitollinen saa olla siitä, että itse on jaksanut. Tai ylipäätään Kelan olemassaolosta. Ilman laitosta maksaisi tytön lääkkeet meille 1000 euroa kuukaudessa. Kenen talous kestäisi? Ei ainakaan meidän.

Ensi talvena perheemme talous onkin koetuksella. Tyttö täyttää 17-vuotta ja en saa hänestä enää lapsilisää. Lain pykälien kukkanen onkin sitten se, että lainlaatijan silmissä perheestämme tulee kolmilapsinen ja meiltä tippuu se suurin neljännen lapsen lapsilisä pois. Ei suinkaan se mitä tytöstä saan. Koko kukkasen kimalluksen sitten kruunaa opintotuen perusteet. Niihin kun vaikuttaa vanhempien tulot. Aina 20-vuotiaaksi saakka. Eikä vaikuta mitään perheen koko. Se tuki raakataan ihan kylmästi bruttotulojen perusteella. No arvata saattaa kuinka meidän käy. Kiristämme vyötä.

Jottei olisi pää ihan synkästi sadepilvessä niin onhan minulla vielä lotto tarkastamatta. Ja ulkona alkaa paistaa aurinko! Saatte nauttia seuraavaksi kuvakimaran kasvimaalta :)
(uusille lukijoille: pojalla dysfasia, tytöllä ms-tauti ja äidillä viiraa ihan muuten vaan)

18 kommenttia:

 1. Mä tulen myös nelilapsisesta perheestä ja meitä on tosiaan kolme samanikäistä, joten tuo toiseksi alimmainen kappale vaikutti aika suurelta osin meidän perheen talouteen. 17 täytettiin muistaakseni lukion toisen vuoden syksynä, minkä jälkeen koulua oli vielä puolitoista vuotta jäljellä. Silti ne lukion kirjat piti maksaa kuten aiemmin ja tuohon 17-20 ikävuosien väliin tulee yleensä kivasti vielä ne autokoulut ja ylioppilastutkintomaksutkin ja jos nuo kaikki kertoo vielä kolmella, niin summa on valtava.

  Kyllä, molemmat vanhemmat oli töissä, mutta palkat ei olleet silti järin suuria. Tosin juuri yli niiden opintotukeen vaikuttavien tulorajojen.

  Äitini kirjoittikin vihaisia kirjoituksia pääministeristä ja Hesarin yleisönosastopalstasta alkaen, mutta asialle ei näköjään vieläkään olla saatu parannusta monilapsisten perheiden osalta.

  Tsemppiä Kelan kanssa! Mä teen parhaillani vähän samaa paikallisen "Kelan" kanssa, koska muuton myötä meidän asiat siirtyi toisen kaupunginosan toimiston käsiteltäviksi ja KAIKKI hakemukset joutuu täyttämään uudelleen ja samoin saadaan uudet päätöksetkin.

  VastaaPoista
 2. Voihan hemmetti, etten sanoisi. Kelan paperit aiheuttaa meidän "normaali"taloudessa kauhunväristyksiä, en taitais selvitä teidän paperisodasta. Tsemppiä, jos se vaikka lotto pärähtäis...

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän todellakin tuon Kela-viidakon, sillä täyttelen työssäni viikottain monia kelan hakemuksia. Lähes kahdeksan työvuodenkaan jälkeen ne eivän mene rutiinilla! Täytyy todella ihmetellä, miten esim. hieman dementoitunut mummo saisi hoitotukihakemuksensa täytettyä ellei apua olisi saatavilla. Hoito- ja vammaistukihakemuksissa ei tosiaan saa ylpeillä osaamisella, vaan pikemminkin päinvastoin.

  Tsemppiä noiden hakemusten kanssa!!!!

  VastaaPoista
 4. Kelan hakemusten täyttö on kyllä erittäin haasteellista. Minäkin avustelen työssäni ihmisiä täyttämään niitä,mutta välillä saa kyllä tosiaan itsekin miettiä mitä niihin pitäisi laittaa että kaikki menisi sujuvasti.. Ihan hirvee homma!!
  Joten taputus ja kakkukahvit sinulle tuosta suorituksesta! :)
  Ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Kelan kanssa taistellaan täälläkin. Meillä vain kuvioissa elatusapumaksut ja työmarkkinatuen lapsikorotukset. Ai hyvän tähen mitä kiemuroita joutuu tekemään, että saa omansa pois. Meidän tapauksessa elatusapua ei jouduta maksamaan muun elatusvelvollisuuden takia, mutta Kelapa perii elareita ja sitten vielä vähentää omatoimisesti lapsikorotusta. Kirjoittelen lisää aiheesta omassa blogissa, jahka ensin rauhoitun.

  VastaaPoista
 6. Saara: No niinpä. Sekin kismittää, että eroperheissä etävanhemman tuloja ei lasketa tuloiksi. Siis etävanhemmalla ei ole elatusvelvollisuutta kun lapsilisä lakkaa, mutta kun ollaan kokonainen perhe niin velvollisuus on! Tekis kyllä mieli itsekin runoilla asiasta jonnekin!

  Sissi: Kiitos :)

  San-na: Kiitos, tsemppiä tässä tarvitseekin. Mies tuossa luki vielä hakemuksen läpi ja hihitteli mun kirjotusvirheille. Pitää aina olla vähän semmonen "höyrytila" että hakemuksesta saa hyvän. Se kostautuu sitten kirjotusvirheinä.

  Ruusa: Suklaata ja hyvän kirjan olin ajatellut ansaita tänä iltana :)

  Minttu: Mehän voitais tarkemminkin vaihtaa Kela-vinkkejä :D
  Vaikka kyllä hakemuksen kanssa ei naurattanut. Kauhulla muistelen hakuaikoja kun mies oli vielä virallisesti yrittäjä. Siis Kelan mielestä täysi rikollinen ja ihan mahdoton ihminen kun ei mahdu heidän muotteihinsa.

  VastaaPoista
 7. Kela on kyllä mielenkiintoinen paikka. Arvaappas miten hankalaa oli siirtyä Kelan ulkomaalaisyksiköstä normaaliyksikköön. Eli muuttaa ihan suomalaisena takaisin Suomeen.
  Me halusimme koko ulkomailla olon ajan olla periaatteessa vain "tilapäisesti poissa", eli maksaa eläkemaksut Suomeen. Tilapäisyyttä perustelemaan riitti se, että suku ja omaisuus on Suomessa. Mutta kun halusi palata Suomeen ja Suomessa asuvaksi, joutui todistelemaan sitä ja tätä ja siltikään ei mennyt perille.

  Edelleen muistan, kuinka opiskelijana halusin tehdä töitä opintojen ohessa ja nostaa opintotukea vain muutamana kuukautena. Taivas, miten vaikeaa se oli yli 10 vuotta sitten. Mutta helposti kävi Kelalta opintotukien takaisin perintä, jos olin ylittänyt 200 markalla rajat :D

  No joo, onneksi meillä on sentään ilmainen koulu kaikille. Kelaa keloja, jos pitäisi vielä maksaa tuhansia euroa jokaisesta lapsesta vuosittain koulumaksuja ja siihen päälle ehkä kouluruoka. Meidän ulkomailla asuvilla ystävillä uppoaa helposti ihan keskitason kouluun 5000-10000 euroa/vuosi/kakara verotuksen ollessa silti aika lähellä Suomen luokkaa.

  VastaaPoista
 8. Huoh, meillä seuraava kierros on edessä elokuussa.

  Joskus tuntuu, että ne hakemukset on tehty tahallaan pelottamaan ja lannistamaan ainakin puolet hakijoista heti kättelyssä. Suurta hankaluutta aiheuttaa, kun ei ne taidot ole on tai off eli joko osaa tai ei, vaan aina jotain siltä väliltä. Miten määritellään esimerkikis että tarvii "enemmän apua kuin keskimääräinen samanikäinen"?

  VastaaPoista
 9. Voi, on se kyllä kumma. kun lapsilisä loppuu silloin, kun sitä eniten tarvitsee...meillä on tuskailtu myös aina, kun nuoret ovat olleet lukiossa ja lapsilisät ovat loppuneet ja opintotukea eivät ole saaneet, kun ovat asuneet kotona:( Ihania nuo aikaisemman postauksen jutut ja kuvat navetasta, olen kyllä aikas kade teidän navetasta;)

  VastaaPoista
 10. Nanna: Tuota tilannetta en halua edes kuvitella, voin vaan ajatella kuinka vaikeaa on ollut "päästä" takaisin suomalaiseksi.
  Mä olena aina ollut vankka ilmaisen peruskoulun kannattaja, ja sen kouluruokailun. Ja hyväkin paikka se Kela on, tosiaan maksamme tytön lääkkeen hinnasta vain murto-osan itse.

  Taina: Just tuo ja vaikka sen osaisi ajatella, niin miten saa ilmaistua paperille niin, että se Kelassakin ymmärretään.

  MaMMeli: Meillä on ensimmäinen opiskelemaan lähtevä. Onneksi ehtii täysi-ikäiseksi ennen seuraavaa. Taitaa ehtiä täyttää se 20 vuottakin. Kiitos navettakommentista :)

  VastaaPoista
 11. Erkki Tuomioja onkin osuvasti todennut, että Suomi menisi konkurssiin, jos kaikki joille kuuluisi jotain tukia hakisivat niitä.
  Prosessi ON tehty tahallaan vaikeaksi, jotta osa väsyisi=(
  Tahallaan tehdään myös laittomia ja virheellisiä päätöksiä, sillä kaikki eivät valita vääryyksistä ja taas säästyy pitkä penni!

  VastaaPoista
 12. jarna: Olen ihan samaa mieltä sen systeemin tahallisesta hankaluudesta. Meiltäkin jäi hakematta 1,5 vuoden matkakorvaukset koska en tiennyt että niitä on meidän mahdollisuus saada. Kyllä harmitti.

  VastaaPoista
 13. Kyllä on väärin, että sellaisia jolla on muutenkin vaikeampaa, kuten jos lapsi on sairas, rangaistaan paperisodilla ja anomuksilla. Tavallinen kodinhoitotuen tarkistuskin jo rasittaa papereiden haalimisilla, saatikka tuollaiset erikoishakemukset.

  Toivon teille jaksamista koko sydämestäni!

  VastaaPoista
 14. Tosiaan ärsyttäviä nuo kelan hakemukset ja minun ei ole kodinhoidotukea kummempia täyttää. Tsempit siis sinulle!

  VastaaPoista
 15. Tuo hakemusviidakko on kamala! AINA, joka ikinen kerta, vaikka olisit kuinka huolellisesti liput ja laput täyttänyt, tulee kahden viikon päästä kirje, (ja nimenomaan kirje, ei mitään soittoja) jossa vaaditaan lisäselvityksiä.

  Tosi hienoa, että olet jaksanut kaikki hakemukset liitteineen täyttää. :)

  -Päivi-

  VastaaPoista
 16. Tsemppiä Kelan hakemusten kanssa! Mä olen toiminut ulkomailla opiskelevan kummityttöni asioiden hoitajana Kelaan päin ja aina on joku lippu tai lappu puuttunut ja niitä on sitten lähetelty edes takaisin... Ja vielä hullumpaa tilannetta olen vierestä seurannut, kun veljeni on ollut pitkällä sairaslomalla toistuvien selkäleikkausten takia.
  Meilläkin putosi nuo lapsilisät ensin 2 lapsen ja nyt sitten nousi kolmeen lapseen takaisin. Ja faktahan on se, ettei tuollainen 17 vuotias toisessa kaupungissa lukiota käyvä kuluta mitään... ei matkakuluja, ei koulukirjoja tms. Opintotukea saa sitten lukion jälkeen jos muuttaa kotoa pois. Mutta jos lukion aikana muuttaisi kotoa pois, ei saa opintotukea. Onneksi meillä on sellainen taloudellinen tilanne, että ollaan nuo voitu maksaa, mutta useasti olen miettinyt mistä juuri tuon tukirajan yläpuolella oleva perhe maksaa lukiokirjat ja muut kulut. Ja kun nuo lukiokirjat tuntuvat vaihtuvan joka vuosi, että kierrätyskään ei niissä aina onnistu ja tärkeimmät kirjat pitää säästää ylioppilaskirjoituksia varten. Huoh, anteeksi vuodatus ja tosi paljon tsemppiä sinne!

  Ja mä repesin tuosta äiti, jolla viiraa muuten vaan - täällä toinen:)

  VastaaPoista
 17. Mia: Kiitos :) Nyt helpotti kun on hakemus postissa.

  Päivi: No postia on odotettavissa minullekin. Pari liitettä puuttui mutta kun oli pakko laittaa hakemus eteenpäin että saadaan takautuvasti.

  Katri: Juu ei ne opiskelut ihan ilmaisia täällä Suomessakaan ole, vaikka edullisia ovatkin. Täältäkin on lähes aina lähdettävä toiselle paikkakunnalle. Siinä on sitten vielä vuokrat ja muut päälle. Ammattikouluista en tiedä miten nykyään menee, mutta aiemmin ei tarvinnut kirjoja ostella lukion tyyliin. Kavereilta kun on kuullut mitä ne kirjat maksaa.
  Viiraamista liikkeellä :D

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)