maanantai 14. syyskuuta 2009

Villasukkia

Sukkakausi on taas alkanut. Minä kyllä itse pidän villasukkia kesälläkin, etenkin kumisaappaissa, mutta muu perhe alkaa kaivella niitä enemmän esiin tässä vaiheessa vuotta. Sukkia meille tekee lähinnä äitini ja minä. Mummoni teki sukkia eläessään huimaa vauhtia ja onneksi niitäkin vielä on. Vaan kyllä niitä kuluukin. Joistain sukista teen kärjet uusiksi, pieniä reikiä parsin, mutta joskus oikea osoite on silti roskis. Varret lörpähtävät, nukkaantuvat piloille tai muuten vaan kunto sellainen ettei niitä enää voi pitää. Lisää on saatava ja tuleehan niitä. Kuvissa on tekemiäni sukkia.
Sukkia olen tehnyt aiemmin aina silloin tällöin. Pari vuotta sitten ajattelin, että nyt pitää oppia tekemään ilman ohjetta. Ennen piti joka sukka tehdä ohjeen kanssa. Kyllähän sen oppi kun teki tarpeeksi monet peräkkäin. Tässä korissa on nyt teon alla olevat sukat, 11-vuotiaalle pojalle.
Lankoja ostan paljon kirppareilta yms. Vaatimuksena on 100% villaa tai suurin osa, silmää miellyttävä väri ja edullinen hinta. Täysin tekokuitua ja puuvillaa olevat langat jätän suosiolla muille

Nämä molemmat sukat on tehty kirpparilangoista. Keskellä olevat sukat ovat omani. Lanka 100% villaa, parsittu jo muutamaan kertaa, mutta ovat jalassa aivan ihanat. Nuo kaikki sävyt oli samassa pussissa ja epäilisin niiden olevan kasvivärjättyjä. Lapaset on tehty alpakan langasta. Lempilankaani lapasiin, sukissa ei kestä yhtään. Pienemmät lapaset on kuopuksenkin lempparit, toivottavasti vielä sopivat. Tänä talvena olen suunnitellut opetella istutetun peukalon tekemisen.
p.s. Puhun tahallisesti tekemisestä, kun en osaa päättää, olisiko se nyt sitten neulomista vai kutomista. Itse puhun kutomisesta :)


9 kommenttia:

 1. Ostatko valmiita neuleita kirpputorilta ja purat vai?
  Itse en ole vielä kertaakaan törmännyt lankoihin ihan kerinä,
  mutta mummon tekemiä neuleita kun itse myin (olivat pieniä meille) niin eräs rouva sanoi purkavansa ne ja tekevänsä uutta:)

  VastaaPoista
 2. Minäkin kutoisin, mutta nettimaailmassa neulominen taitaa viedä voiton.

  VastaaPoista
 3. huuh, minä en voi väittää erityisemmin pitäväni villasukkien tekemisestä. se ensimmäinen aina menettelee ja on väliin jopa kivaakin, mutta kun niitä pitäisi aina tehdä se kaksi :/

  saisinko linkittää blogisi omaani, kun jo kirjanmerkeissäkin olet? :D

  VastaaPoista
 4. Wau! Mä en osaa kutoa/neuloa. Ei varmaan yllätä ketään;)

  Mun mummini oli kova kutomaan villasukkia. Mummi on ollut kuolleena jo 16 vuotta ja sen jälkeen on villasukkarintamalla ollut hiljaisempaa. Äitini osaa kutoa mutta eipä ole sukkia näkynyt...

  VastaaPoista
 5. Villasukat on niin ihania, olet ollut ahkera. :)

  VastaaPoista
 6. Viivu: Viime talvena tuli tehtyä, kaikki ei edes kuviin päässeet.

  Niinu: En osta valmiita neuleita. Aika harvoin niitä täysiä keriä löytyykin, mutta mulle käy vajaatkin ja sitten tulee raitasukkia :)

  Tiivi: Näinhän se taitaa olla :)

  Mira: Tottakai saat :) Täytyykin tulla vierailulle.

  Nina: Ei mun äitikään ennen, mutta aloitti muutama vuosi sitten. Tekee muitakin kuten neuleita.

  Mia: Kiitos :)

  VastaaPoista
 7. Hienoja töitä! Minunkin täytyisi opetella kutomaan sukkia :)

  VastaaPoista
 8. Kutomisesta minäkin puhuisin, jos nyt ylipäätään kutoisin :) Tuo on taito, jonka toivon vielä löytäväni sisältäni. Ainakin koulussa olen tainnut tehdä jotkut villasukat...

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)