maanantai 31. elokuuta 2009

Laajennus

Vaikka talomme on tilavahko, ulkomitoiltaan 10x20 metriä, puuttui tästä jotain aika oleellista nelilapsiselle perheelle. Kodinhoitohuoneeseen oli totuttu jo aiemmissa taloissa ja sellainen haluttiin tähänkin. Sopiva paikka olisi tämä uusimisen tarpeessa oleva sivukuisti. Asia jäi hautumaan ja homma aloitettiin vasta vuoden asumisen jälkeen. Onneksi, sillä kuistia päätettiin laajentaa ja tehdä siihen kodinhoitohuoneen lisäksi myös yksi makuuhuone.

Kuistista tiedettiin jo ostohetkellä, että se on umpilaho. Purettaessa asia vain varmistui, alahirret oli aivan ötökän syömät ja pelkkää tomua. Kuisti oli tehty huomattavasti myöhemmin kuin talo, ehkä 70-luvulla kun talossa tehtiin muutakin remonttia. Sisällä oleva talon ulkoseinän oviaukko paljastui vanhaksi ikkunan paikaksi. Vanhoissa taloissa on hauska tehdä salapoliisin työtä kun niiden historiaa selvittää. Me jätimme löydetyt karmit edelleen paikoilleen muistuttamaan tulevia korjaajia.


Purku tehtiin ihan omin voimin. Kaikki hyväkuntoinen tavara, kuten ovi ja ikkunat otettiin talteen. Oven paneleiden takaa paljastuikin kaunis vanha peiliovi. Tässä kuvassa näkyvä ikkuna on kylppäriin. Se valitettavasti piti laittaa umpeen koska kuistia jatkettiin myös eteenpäin. Nuo sisäportaat ovat nyt tilapäisinä portaina kodinhoitohuoneen ovelle.
Purkamisen jälkeen kaivinkone tuli vetäisemään kallion päältä ylimääräiset maat pois. Vähän jännitti miten talon alla oleva kallio menee tässä kohtaa, mutta helpotuksesta huokaistiin. Laskee kauniin tasaisesti talosta poispäin. Ihan äärimmäisenä vasemmalla näkyy pätkä talon väriä muutama vuosikymmen sitten. Talon alkuperäisestä väristä ei ole tietoa, voi se olla tuokin. Ruskea t-ikkuna on nyt poikien huoneen ikkunana, tuossa takana on makuuhuoneemme, mutta siitä ikkunasta luopuminen ei kirpaissut. Kaksi ikkunaa jäi vielä toiselle seinustalle. Rakennusvaiheesta kuvia myöhemmin :) Nää on aika sekaisin koneella ja kestää hiukan tuo etsiminen.6 kommenttia:

 1. Kivaa urakkaa ja saa ihan omannäköistä. Voi kun osais! (niin ja olisi se oma, toisten itseäni). ;)

  VastaaPoista
 2. Jatkoa odotellaan ;) Minkä ikäinen teidän talo on? Hienoja ostoksia olet tehnyt (alempi postaus)! Mukavaa tiistaita :)

  VastaaPoista
 3. Jännää!! Jään odottamaan lisää kuvia!
  (Älä sano miehelle, mutta minusta rempat on ihania. Niin paljon tapahtuu lyhyessä ajassa, niin paljon suunnitelmia, unelmia ja mukavia käsitöitä. :) )

  VastaaPoista
 4. Ihana tarina alla! Ja ihana sohva sekä kalusto! Onnea! Voimia kunnostusprojektiin!

  Mutta te olette näköjään jo tottuneet puurtamaan. Kyllä teillä on ollut kova homma. Hattua nostan!

  VastaaPoista
 5. Mia: Melko ummikkoja tässä oltiin kun urakkaan ryhdyttiin. Perinnerakentamisesta ei muuta tietoa kuin mitä kirjoissa sanotaan. Työn edetessä on tehty virheitäkin, mutta koko ajan opittu.
  Mari: Talon on alunperin vuodelta 1892, siirretty tähän kylältä 1,5 kilometrin päästä vuonna 1920.
  MariaK: Minökin tykkään rempata, ei tässä muuten varmaan oltaiskaan :)
  Vekarus: kiitos, tää on myös semmoinen henkireikä ja harrastus.

  VastaaPoista
 6. Ihana "karkkiväri" toi mikä tuolta alta paljastui talon seinästä!:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)