perjantai 14. elokuuta 2009

Eteinen

Olen aina pitänyt kunnon eteisistä. Ensimmäisessä talossamme ei sellaista ollut, no olihan lapsiakin vasta yksi ja toinen tulossa, mutta nyt viisaampana tiedän, että talon rakentaminen ilman kunnon eteistä on turhaa. Seuraavassa talossamme oli tilava eteinen vaikka talo olikin vanha. Se oli lasten kanssa suurenmoinen. Arvilassakin on eteinen, tosin kylmä. Tuo pieni patteri ei riitä lämmittämään koko tilaa, eteinen on pinta-alaltaan 2,3x5 metriä. Kylmyyden lisäksi löytyy huonojakin puolia, kuten neljä ovea, lasikuistille, tupaan, makuuhuoneeseen ja saliin.

Eteiseen löytyikin kierrätyskeskuksesta uusi esine, tuo kuvassa näkyvä vanha harja telineineen. Se on ehdottomasti vanhaan eteiseen kuuluva. En tiedä vielä onko lopullinen paikka tuossa, mutta olkoot seuraavat 10 vuotta odottamassa eteisen kunnostusta. Eteinen olikin ainut talomme huoneista joka on lähes alkuperäisessä kunnossa. Lankkulattia, seinissä pinkopahvit ja vanhat tapetit. Maalia tottakai monta kerrosta, mutta väri on ihan hyvä harmaa.
Kuvissa näkyy hauskat portaat. Niistä noustaan vintille. Portaat ovat juuri niin kapeat kun kuvasta näkyy. Eipä tule vietyä kovin isoa tavaraa vintille säilytykseen. Tuossa alempana on portaiden ovi auki. Seinässä näkyy vanhaa ruskeaa tapettia josta voikin päätellä, että aukko vintille on tehty myöhemmin kuin itse eteinen. Portaiden alle jäävässä komerossa on lankkulattia lattiana, mutta ruskeansävyisenä kuten lattia on alunperin ollut. Meillä on kyllä tarkoitus säilyttää koko systeemi. Tuo vanha tapettikin saa jäädä ja oven taakse ruskeat portaat. Muuten eteisestä täytyy tehdä vaalea, sillä valoa on vähän.

Porraskomeron seinällä muutama vanha työkalu, kolme sahaa ja palokirves joka oli tarpeellinen entisaikojen asumuksissa. Sammutuskeinot oli vähäiset jos tulipalo tuli. Lähinnä ne oli palokirves ja ämpäri. Risusydämen takana on ovi porraskomeroon. Sen sisältöä en näytä vaikka ei se enää sisällä läjittäin hiirenluurankoja kiinni loukoissa, kuten oli taloa ostettaessa.
Eteistä valaisee kattokruunu, ei mikään vanha vaan äidiltäni jäänyt ylimääräinen valaisin.
Rintapaneli kiertää koko eteisen ja sen haluan ehdottomasti säilyttää, kuten tuon leveän listan sen päällä. Tapettien kohtaloa en vielä tiedä, voi olla että niiden taakse pitäisi saada huokolevy. Sekin on vielä miettimättä poistetaanko paneleista maalit vai maalataanko taas vain päälle. Ajankohtaista sitten joskus, eteinen on nyt talvisin aika vähällä käytöllä sen kylmyyden takia.


Lankkulattia on kulunut, kuten nyt eteisessä voi kuvitella. Harmaan alta paljastuu punaista maalia. Ilmeisesti kaikki talon lattiat ovat alunperin olleet punaiset, me emme taida palautella sitä väriä. Vasemmalla on teiniprinsessan kengät ja kyllä, ne ovat aina järjestyksessä.


9 kommenttia:

 1. Ihanat pienet portaat ja voi kun mä just oisin halunnu nähdä sinne portaiden alla olevaan komeroon... :D

  VastaaPoista
 2. Nämä sinun kotibloggaukset on ihan parhaita :) Tykkään kurkistella vanhoihin taloihin.

  VastaaPoista
 3. Pidän myös eteisistä. Ja teidän eteinen on kyllä kiva ihan tuollaisenaan, elämää eläneenä, aikansa peilinä. Voisin ottaa tuollaiset lattiat vaikka koko taloon, juuri kuluneet, ei kiiltäviä ja uusia.

  VastaaPoista
 4. Ihana lattia! Monihan tekee tarkoituksella tuollaisia kuluneen näköisiä lattioita, teillä se on aivan aito :)

  VastaaPoista
 5. Teillä on ihana talo. Itsekin haaveilen vanhasta talosta, mutta en ole valmis muuttamaan kovin "syrjään", niin vanha talo voi jäädä haaveeksi...

  VastaaPoista
 6. Ihan samaa mieltä, kivat nuo lattiat. Elämää nähneet ja ihkun kuluneet! ;)

  VastaaPoista
 7. Ihanan näköinen eteinen!!! Rakastan vanhoja taloja just tuon rosoisuuden ja hauskojen yksityiskohtien vuoksi :)

  VastaaPoista
 8. Syvä huokaus! Ihana! Sinä ymmärrät eteisen syvimmän filosofian, rivitaloarkkitehdit eivät.

  Meidän 5-henkisen perheen kodissa on about 3 neliön kokoinen eteinen, jonka läpi saa aina uida. Kenkiä on joka lähtöön ja koulureput ja jääkiekkovarusteet jaksetaan heittää ulkoa aina vain tuohon "eteiseen".

  Eteinenhän on asunnon käyntikortti. Ei kovin edustava meillä! Äitini opetti minulle lapsena, että ainakin eteisen pitää olla aina siisti, niin koko kodista tulee siisti vaikutelma...

  Taidankin lähteä siivouspuuhiin, onneksi järjesteltävää on vain tuo 3 neliötä... :)

  Iloa syyspuuhiin!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)