sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Voihan vihannespunkki

 Olen ihmetellyt kasvihuoneen kurkkujen huonoa kasvua ja lehtien kellastumista. Ajattelin sen johtuvan vain huonosta lannoituksesta, mutta sitten välähti mieleen sana vihannespunkki. Googletin tuon viheliäisen tuholaisen ja tuomio oli sillä selvä. Uuden kasvihuoneen kurkkuihin on pesiytynyt vihannespunkki ja kunnolla onkin.

Suurin saastuminen on tuolla seinustalla. Ennen kuvan ottamista olen jo hävittänyt siitä kaksi kurkkua. Vein kurkun versot keittiökompostoriin, ajatukselle, että kompostorin lämpö tappaa punkit pois. Mullat laitoin kukkapenkkiin, mutta mietin oliko se virhe.
Tämä kurkku saa lähteä tänään, eilen sade katkaisi hommat ja ajauduin välillä sisälle.
Kuvassa näkyy vihannespunkin seittiä, silloin tilanne on jo paha. Sumuttelin kaikki kurkut ja seitit vedellä ensiapuna. Mietin myös petopunkkien tilaamista sillä jos en saa ongelmaa kuriin, on tämä sama edessä ensi kesänä. Kurkkujen ruukut pesin huolella, niissä ei pitäisi olla jäämiä punkeista. Aion dipata altakastelupötkykät kiehuvaan veteen, eiköhän se tapa niissä mahdollisesti lymyilevät punkit pois.
Syksyllä pitää hävittää viiniköynnöksen kate pois ja vielä pintamultakin pois. Tilalle soraa tai hiekkaa joka ei houkuttele punkkeja talvehtimaan. Kasvihuone tulee pestä jo syksyllä tai ainakin suihkutella kaikki tiilien ja lattian koloset etikalla. Netin mukaan punkit talvehtivat karikkeessa tai mullassa tai kasvien tyvellä mutta parempi ottaa varman päälle.
Yksi iso peto makoili kasvihuoneen sohvalla eikä korvakaan värähtänyt touhuilleni. Oli ollut kai kovinkin rankka metsästyspäivä sillä jouduin herättämään Jalon jotta saan sen pois kasvihuoneesta ennen ovien sulkemista yötä vasten.
Enpä olisi tätä riivaajaa toivonut riesaksi. Enkä tiedä pääseekö vihannespunkeista millään eroon muuta kuin jättämällä kasvihuoneen tyhjäksi muutamaksi kesäksi. Siihen en ole valmis joten on taisteltava muilla keinoilla. Onko antaa hyviä vinkkejä miten voittaa tämä sota?


20 kommenttia:

  1. Voi harmi😑 Pienet tuholaiset ovat harmillisia, sillä niitä ei yleensä hoksaa, ennenkuin on jo selkeitä tuhoja näkyvillä. Onneksi jotain on tehtävissä, jotta haitta ei uusiudu ensi vuonna. Toivottavasti toimet tehoavat 👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonna osaan ainaki olla ajoissa tarkkana, nyt en osannut kun koskana aiemmin ei ole ollut punkkeja riesana.

      Poista
  2. Vihannespunkki on kyllä hankala kun se tulee...kuuma ja kuiva on punkeille ihanne ilma. Itse olen entinen ammattiviljelijä ja sillä puolella on torjunta-aineita joita voi ulkona käyttää ja jotka ovat tarkoitettu vihannespunkeille.Kasvihuoneessa sanoisin että hyvä siivous ja tarkkailu ensi vuonna. Itse katsoin lehden alle ja jos siellä on tumma piste niin kynnenkärki siihen viereen ja jos piste alkaa liikkua niin punkkihan se on. Ajoissa petopunkit käyttöön. Jos on verkkoa niin torjunta on myöhäistä. Petopunkit talvehtivat myös ulkona joten leuto talvi lisää punkkiriskiä. Tarkkailu on homman tärkein juttu jotta huomaa ne ajoissa. Tsemppiä hommaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tiedän olevani myöhässä, enpä osannut epäillä punkkeja kun tämä on ensimmäinen kerta. Kokeilen kuitenkin petopunkkeja apuna, ei siitä haittaakaan ole.

      Poista
  3. Lisään vielä että suurennulasi tai luuppi on hyvä olla kasvihuoneviljelijällä,sillä näkee pienemmätkin ötökät.

    VastaaPoista
  4. Olen ymmärtänyt, että tämän kesän olosuhteet ovat olleet vihannespunkin suhteen suosiolliset eli sitä esiintyy nyt paljon. Itse tein samoja havaintoja, tosin tilanne ei ehkä ole vielä ihan noin paha? Suihkuttelu on oiva ensiapu, samoin pahimmiten vaurioituneiden lehtien tai kasvinosien poisto. Tilasin ansaripetopunkki -lähetyksen Biotukselta (Tarhurinapu) ja aion laittaa petopunkit hyökkäykseen. Mietin nimittäin samaa kuin sinä eli en halua vihannespunkin pesiytyvän kasvihuoneeseen esim. viiniköynnöksen kasvualustaan. Kolme kesää sitten petopunkit auttoivat hyvin ja kaksi kesää meni välissä ilman vihannespunkin haittoja. Tsemppiä sinne ja tänne meillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivaa ja kuumaa, se on otollista vihannespunkeille. Suihkuttelua tein tänään pariin kertaa ja kaikki epäilyttävät lehdet on poistettu. Petopunkkeja tilaan huomenna tuosta samasta paikasta, auttaa tai ei niin on ainakin kokeiltu. Kiitos tsempeistä.

      Poista
  5. Mäntysuopavedellä sumuttelu on mulla auttanut aika hyvin, kunhan välillä suihkuttaa kasvit puhtaaksi puhtaalla vedellä. Sotkee kyllä ikkunatkin tehokkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni en käyttäisi mitään myrkkyjä vaikka mäntysuopa kävi jo mielessä.

      Poista
  6. Onpa kurja vaiva. En osaa kertoa mitään neuvoja, onneksi sait jo vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ninkkejä tuli. Ikävä riesa ja työläs.

      Poista
  7. Huh, mikä riesa. Nyt pitää olla tarkkana oman kasvarin asukkaiden suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa olla tarkkana, minä en hoksannut olla kun ei vihannespunkkeja ole ollut aiemmin.

      Poista
  8. Minulla oli myös näitä aikoinaan kasvihuoneessa. No sitten koko huone kävi liian varjoisaksi hyötykasveille ja niiden kasvatus jäi sitten senkin vuoksi. Ehkäpä sinunkin kannattaisi tilata niitä petopunkkeja kasvihuoneeseesi🤔

    VastaaPoista
  9. Voi hitsi, toivottavasti petopunkit auttavat.

    VastaaPoista
  10. Voi ei, että tuallaanen riasa. Toivottavasti pääset niistä erohon.

    VastaaPoista
  11. Ikävä riesa on tullut. Olen kuullut, että talvehtivat vihannespunkit saa hävitettyä sillä, kun nostaa kasvihuoneen lämpötilan useampana päivänä vähintään 40 asteeseen (eli luukut kiinni ja/tai joku lämmitin pöhisemään). Se vain tehdään yleensä keväällä ennen kuin kasvariin on viety taimia. En tiedä, toimiiko konsti myös kesken kasvukauden. Ötökkätieto-sivustolla sanotaan, että vihannespunkkien kuolleisuus lisääntyy, kun lämpötila kohoaa yli 40 asteen, mutta edellisessä lauseessa puhuttiin talvehtimisesta. Vähän oli epämääräisesti selostettu, mutta itse ainakin kokeilisin vaikka nyt kesällä parin päivän lämpötilan nostoa. Nyt saisi ilmankosteudenkin korkeaksi, kun kasvarissa on paljon haihduttavaa kasvustoa. Vihannespunkithan viihtyvät lämpimässä ja kuivassa. Voihan siitä toki olla jotain haittaa kasveillekin mutta itse laittaisin mahdollisimman tehokkaan tuholaisten eliminoinnin etusijalle ja tuo konsti ei ainakaan maksa aurinkoisena päivänä mitään. Viiniköynnöksen luulisi kestävän hetkellisesti kuumempaakin ympäristöä, jos vedensaanti on turvattu. Tomaattien ja kurkkujen kohtalo saattaa olla toinen, jos niitä ei voi nostaa väliaikaisesti ulos turvaan. Petopunkkejakin kannattaa varmasti viimeistään ensi vuonna hankkia, jos ongelma ei ole sitä ennen ratkennut.

    VastaaPoista
  12. Kasvihuonetuholaiset ovat kyllä kurja riesa. Minulla on kokemusta (vihannes)ykkösistä, joiden toukat söivät lehtiä jättivauhtia sekä vielä ikävämmästä, ansarijauhiaisesta. Se leviää kulovalkean tavoin ja on tosi hankala hävittää. Nyt on muutama vuosi ollut onneksi rauhallista. Tuolloin tuholaisten aikaan viritin kasvihuoneeseen hyttysverkkoa kaikkiin tuuletusaukkoihin. Se tuntui estävän uusien tuholaisten tulon.
    Toivottavasti pääset pian eroon vihannespunkeista!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)